Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Teriyaki-mangolohta


Nopeaa, helppotekoista ja silti erittäin herkullisen makuista. Olisipa ruoan valmistaminen useammin yhtä mukavaa kuin tänään. Hillojen kehittelyn ja keittelyn lomassa kiireesti kyhätty ruoka hämmästytti maukkaudellaan. Talon Mies ehti kehua ruokaa pariin otteeseen ennen kuin kerroin lohiruokamme salat. 

Marja-aroniahillon makeankirpeä suutuntuma sopii loistavasti tähän lohiannokseen.
Jotain hyötyä sentään viime kuukausina viettämistäni odotusajoista ortopedien ja fysioterapeuttien vastaanotoilla. Tottakai nappaan Kodin Kuvalehden, Kotilieden tai jonkun muun ruokareseptejä sisältävän lehden käsiini. Kännyn kameratoiminto valmiina selailen mielenkiintoisia ohjeita. Tätä japanilaistyyppistä lohiohjetta olin jo aikeissa laittaa roskikseen, mutta onneksi säästin. Pieniä muutoksia toki alkuperäiseen taas tuli, mutta sehän ei ole mikään uutinen. Olen toistuvasti suositellut muillekin reseptien noudattamista rennolla asenteella. Omat lempimausteet tekevät sen kuuluisan viimeisen silauksen.


Yllätyin eilen iloisesti löytäessäni täysin kypsiä mangoja lähikaupastamme. Mango on ihan ehdottomasti yksi lempihedelmistäni, nimenomaan kypsä mango. Se on hyvää sellaisenaan ja maku sopii mainiosti sekä makeisiin että suolaisiin kokkauksiin. Ohjeessa oli omenaa lohen makuparina, mutta paloittelin uunivuokaan myös puolikkaan mangon. Molempien mielestä se oli lähes parasta annoksessa. Samoin cashewpähkinät piti vaihtaa saksanpähkinöihin edellisten loputtua kaapistamme. Pähkinähiiri oli taas kolunnut kaappejamme 🐀


Aineet teriyaki-uunilohiannokseen (2-3 hengelle)

2 kpl reilunkokoisia lohimedaljonkeja (tai filettä n. ½ kg)
karkeaa merisuolaa myllystä
½ kypsää mangoa kuutioina
1 omena kuutioina
½ dl Teriyaki-kastiketta (tai marinadia)
1 rkl japanilaistyyppistä (makeahkoa) viinietikkaa (ei pakollinen)
chilihiutaleita myllystä (oman maun mukaan)
pari kourallista murskattuja saksanpähkinöitä tms
pinnalle korianteria, jos tykkäät

Lisäksi

½ pussillista Palmusto-kikhernenuudeleita (tai pastaa / riisiä)
vihreää salaattia (rucolaa, lehtisalaattia)
vaaleaa balsamikastiketta
kirpeänmakeaa hilloa

Laita ensimmäiseksi uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  • Kuivaa lohipalat hyvin talouspaperilla ja asettele uunivuokaan.
  • Rouhaise suolaa molemmille puolille lohta.
  • Kuori ja paloittele mango, asettele kuutiot lohipalojen päälle.
  • Tee samoin omenalle. (voit toki käyttää vain yhtä hedelmälajia)
  • Kaada Teriyaki-kastike tasaisesti kaloille, samoin pirskottele viinietikkaa.
  • Rouhaise myllystä chiliä pinnalle halutessasi. Sopii kyllä hyvin tähän.
  • Murskaa hieman pähkinöitä ja ripottele ne vuokaan.
  • Keitä nuudelit tms pussin ohjeen mukaan.
Vuoka saa olla uunissa 200 ast/n. 25-35 min. Seuraa, etteivät pähkinät pääse tummumaan liikaa. Vuoan pohjalle valuu hieman nestettä, joka on mitä mainiointa kastiketta nuudeleille.


Tänään tekemäni marja-aroniahillo maistui mukavan kirpeälle ja makealle lohen kyljessä. Moni muukin hillo sopii ja ruoka on hyvää vaikka hilloa ei näy lähimaillakaan.


Nyt on juuri oikea aika hakea kynttilät esille ja nauttia hämärän hyssystä. Pimeää syksyä ilahduttamaan kannattaa hieman satsata mieluisiin tunnelmavaloihin. Oikein ihanaa loppuviikkoa jokaiselle, joka malttoi lukea tämän postauksen loppuun asti 🍁

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.