Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 21. marraskuuta 2017

Supersämpylät hyvistä jauhoista


Tuoreen leivän tai sämpylöiden tuoksu on jotain vastustamatonta. Täällä Espanjassa saa halvalla ihan hyvää ja tuoretta leipää, patonkia, sämpylöitä ym joka kulmalta. Siitä huolimatta tuore itsetehty ja juuri uunista otettu sämpylä levitteellä vie kielen mennessään. Onneksi meillä on käytettävissä loma-asunnossamme hyvä uuni ja kaappiin hankittuja hyviä jauhoja. Espanjalainen tuorehiiva on ollut itselleni tuntematon tuote tähän saakka, mutta vaikuttaa samanlaiselle kuin vastaava suomalainenkin.


Muovikääreeseen pakattu pakkaus sisältää 2 kpl 25 g hiivapalaa. Hiivan käyttöikä on huomattavasti pidempi kuin Suomessa. Mistähän johtunee?


Kaurahiutaleet ja käyttämäni jauhot ovat terveellisiä ja runsaskuituisia. Silti leipomistani sämpylöistä tuli uskomattoman hyvänmakuisia ja pehmoisia. Olimme molemmat talon Miehen kanssa jo kaivanneet kotona leivottuja sämpylöitä.


Aineet ja ohjeet n. 17 kookkaaseen sämpylään

½ l kädenlämpöistä vettä
1 rkl hunajaa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 raastettu porkkana
n. 10 cm pätkä kesäkurpitsaa raasteena
3 dl kaurahiutaleita
3 dl kokojyvä vehnäjauhoja
3 dl kaurajauhoja
½ dl hyvää öljyä (oliiviöljy)
3-5 dl vehnäjauhoja
  • Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva.
  • Lisää hunaja, suola ja raasteet seokseen. 
  • Sekoittele kaurahiutaleet nesteeseen ja anna hetki turvota.
  • Aloita jauhojen lisääminen vispaamalla alussa tehokkaasti. (tai käytä yleiskonetta) 
  • Lisää öljy jauhojen lisäämisen loppupuolella. 
  • Alusta taikinaan loput jauhot, mutta lopussa pikkuhiljaa. Taikina saa jäädä aika pehmoiseksi.
  • Kohota taikina kulhossa kaksinkertaiseksi ja kumoa sitten jauhotetulle alustalle.

  • Vaivaa taikinaa hetkinen jauhojen avulla ja jaa sitten kahteen osaan. 


  • Leivo haluamasi muotoisia sämpylöitä. Taikinasta tulee koosta riippuen n. 15-20 sämpylää. 
  •  Kohota valmiita sämpylöitä n. 20 min liinan alla, voitele halutessasi ja ripottele pinnalle esim kaurahiutaleita.
  • Paista n. 225 ast / 15-20 min omasta uunista riippuen. 


Sämpylät maistuvat parhaimmilta heti tuoreeltaan hyvän levitteen, juuston ja esim kurkkuviipaleiden kanssa. Ovat varmasti terveellinen ja hyvänmakuinen välipala sekä lapsille että aikuisille. Keittoruoan kanssa itsetehtyjä sämpylöitä ei mikään voita.


Sämpyläleipomusten ja etenkin syömisten jälkeen oli syytä lähteä pienelle lenkille ja kuvata samalla asuntomme läheisyydessä kasvavia kukkia ja puita. On näitä taas mukava katsella ja muistella tulevien talvikuukausien aikana kotiSuomessa. Aika aikaansa kutakin!





Taas kerran mietiskelen tätä blogaamista täältä Espanjasta käsin. Onko blogini lukijoista mukavaa katsella näitä kesäisen kauniita ja lämpöisiä kuvia räntäsateen keskellä? Toisaalta leipomista ja kokkaamista voi tehdä koska vaan ja missä vaan, jos omaa innostusta on riittävästi. Varmaa ainakin on se, että vilpitön haluni on ilahduttaa kaikkia lukijoitani. Ajattelen teitä lämmöllä ja kiitän kiinnostuksestanne blogiani kohtaan. Tämä harrastus on antanut itselleni paljon toipuessani polvileikkauksesta. Ei jalka ole vielä lähellekään kunnossa ja joudun tekemään kovasti töitä pärjätäkseni edes jollakin tavalla aika vaativassa lajissa eli golfissa.

Hyvää alkanutta marraskuista viikkoa ihan jokaiselle! Kyllä sitä lunta vielä tulee ja kaunistaa maisemat puhtaan valkoisiksi. Sitä kannattaa odottaa 💝

Tämän kauniin tuulimyllyn ohitse olemme ajelleet lähes päivittäin viime viikkojen aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.