Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 22. joulukuuta 2017

Piparijäätelöä pienellä vaivalla ja kuvia upeista piparitaloista


Jouluaattona tämä jätskijäädyke saa kauniimman koristelun tämän kuvausta varten tehdyn pikakoristelun sijaan.
Jäikö jälkkärin väsääminen viime tippaan tänä jouluna? Ei hätää, vielä ehtii. Jouluruoan jälkeen kaikki ovat yleensä niin kylläisiä, että vatsa vetää vain pienen jälkkärin. Ainakin meille on usein käynyt näin. "Ei jaksa, ei jaksa vielä jälkiruokaa!" kuuluu joka puolelta. Mutta toisaalta ihan pieni raikas ja ei kovin täyttävä makea herkku saattaisi maistua. Suklaat, marmeladit ja muut karamellit pelastavat tilanteen. Kakkukahvit ja sen seitsemän sortin pikkuleivät nautitaan vasta pukin käynnin jälkeen. Silloin taas jaksaa herkutella. Miten olisi karpaloita ja piparitaikinaa sisältävä jätskijäädyke? 


Tähän kohtaan eli heti ruokailun jälkeen saattaisi maistua ihan pieni pallo makeaa joululle maistuvaa jäätelöä. Helpon jäätelön reseptejä on ollut runsain mitoin esillä ruokablogeissa, lehdissä ja netissä. Ihastuin itsekin keväällä lempijäätelööni eli pistaasilla maustettuun herkkuun. Joulun aikaan piparitaikinalla maustettu jäde toimii mainiosti. Muulloin sitä tulee tuskin tehtyä ja näin on helppo päästä eroon lopuista pipareista tai jäljelle jääneestä itsetehdystä  piparitaikinasta. Kyllä piparitaikina taipuu moneksi. 👌🍦

P.S. Yhdysvalloissa on tutkittu, että ns "kaupan pakastepiparitaikina" ei ole täysin turvallista syötävää raakana. Tuskin Suomessa tehdystä raa'astakaan taikinasta on vaaraa, mutta viisainta lienee tehdä tähän jälkiruokaan taikina itse.

Hämeenlinnassa kauppakeskus Goodmaniin rakennettu piparkakkukylä sai suuren suosion. Yleisö (8000 ääntä) valitsi 61 piparitalon joukosta oman suosikkinsa ja raati toisen. Mielestäni kaikki 6 esille jätettyä taloa olisivat ansainneet ykköspalkinnon. 

Raati antoi ensimmäisen palkinnon tälle "Hämeen linna"- piparitalolle. Tosi hieno suunnittelu ja toteutus!
Kondensoitu maito on aika uskomaton tuote. Olisipa sitä vielä laktoosittomana! Tällä kertaa kylmensin maidon jo etukäteen jääkaapissa, joten se vaahtoutui helpommin ja nopeammin. Keväällä en tullut ajatelleeksi moista. 
Onneksi olen säilyttänyt aikoinaan Tupperwara-kutsuilta hankitun jäädykeastian. Siinä jätski on helppo jäädyttää ja jokaiselle on helppo lohkoa tai kauhoa sopiva pala. Kumoaminen tarjoiluastialle onnistui hyvin!



Aineet ja ohjeet piparijäätelöön / jäädykkeeseen (n. 1½ litran vetoiseen kulhoon)

1 prk kondensoitua maitoa
3 dl kuohukermaa
150 (+ halutessasi 100 g) itsetehtyä taikinaa / murskattuja pipareita
100 g makeita kuivattuja karpaloita tms.
  • Vatkaa kylmä kerma ja jäähdytetty kondensoitu maito vaahdoksi.
  • Murskaa piparit / paloittele piparitaikina haluamasi kokoisiksi paloiksi ja lisää vaahtoon. 
  • Lisää karpalot ja sekoittele ne jätskimassaan.
  • Kaada massa haluamaasi astiaan ja siirrä pakastimeen.
  • Sekoittele massaa muutaman tunnin kuluttua. Näin saat mahdolliset pohjalle painuneet taikinapalat ja karpalot tasaisemmin joka puolelle. Jäätelö on tässä vaiheessa jähmettynyt jo hieman, mutta sulaa vielä aika nopsaan. Voit lisätä lopputaikinan tässä vaiheessa, jos haluat. 
  • Jätä nyt jäätelö pakastumaan ja tarjoile vasta seuraavana päivänä.  
  • Jäätelön ts jäädykkeen voi kumota lautaselle n. 18 tunnin kuluttua.
Kauneimmat piparitalot ovat kauppakeskus Goodmanin toisessa kerroksessa esillä toistaiseksi. Aika moni muukin itseni lisäksi kuvaili taloja. Oi sentään, että jotkut ovat taitavia. 👍

Yleisön ylivoimainen suosikki oli tämä Taidemuseo-piparitalo.

Kaunis ja kivasti erilainen oli myös tämä talo.

Upea oli tämäkin Suomi 100v - piparitalo.
Oli todella virkistävää omien kokkausten välissä käydä kahvittelemassa ystävän kanssa. Laurellin kahvilalla on täällä Hämeenlinnassa pitkä historia ja aina herkkuja pöydät notkuen. On mistä valia.

Pitsikoristeltu piparitalo oli myös yleisön mieleen. 

Joulun aikaan pitäisi käydä päivittäin ihailemassa upeita koristeita joka puolella kaupunkia. Tätä vuoden lyhyintä päivää valaisi kiva iltapäivä kaupungilla hyvän ystäväni Kaarinan kanssa.

Tämän värikkään, herkän piparitalon kuva oli unohtua. Eikös olekin taidokkaasti tehty? 👌 

Laurellin kahvilan ikkunaa vartioi tämä veikeäilmeinen vanha tonttu.

Valkoiset peurat ilahduttavat ohikulkijoita torin laidassa olevan silmälasiliikkeen ikkunassa.
         
Tämän jälkiruoan teko ei vaadi erityisosaamista ja tulee nopeasti. Jäädyttämiseen kuluu n. 20 tuntia.

                              Enkelijoulukalenterini 22. luukku

Punainen ja kulta ovat joulun värejä. Punapukuinen enkeli on lahja ystävältäni. 

Hyvää perjantaipäivää jokaiselle tänään blogiani klikanneelle! Ajatelkaahan! Enää kaksi yötä jouluun. 🎄🎅 Meillä alkaa täällä siivouspäivä. Kaunis ulkovaloilla vielä nyt valaistu joulukuusemme pääsee sisälle. Illalla on joulunajan yksi ihanimmista askareista. Saa koristella joulukuusen.  

2 kommenttia:

  1. Onpa upeita luomuksia piparitaikinasta!Ja tuota jälkiruokaa aion kyllä kokeilla,näyttää niin herkulliselta..ja kaikki aineet löytyy kaapista,kun vaan mahtuis pakastimeen! Oikein maukasta ja ihanaa Joulun aikaa sekä blogin kirjoittajalle että Talon miehelle!T.U ja J Joutsenosta!

    VastaaPoista
  2. Oi kun kivaa oli löytää kommenttinne! Kiitos paljon! Talot olivat tosi upeita ja huolella toteutettuja. Piparitaikina on tosi hyvää vähän sulaneena, tykkään enemmän kuin valmiista pipareista. Siitäpä se idea sitten syntyikin. Pitää vaan pilkkoa nopsaa pakastettuna ettei ehdi välillä sulamaan. (varmuuden vuoksi) Jänskättää, mitä tuosta jädestä tykätään. Ihanaa Joulunaikaa ja tulkaahan käymään ystävät!

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.