Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Lempeää kukkakaalilaatikkoa

Porkkanakukkanen kaunistaa tätä muuten melko vaatimattoman näköistä ruoka-annosta.
Kaaliruoka herättää kahdenlaisia tunnereaktioita. Monet meistä tykkäävät jo sanaparista kaali ja laatikko. Joillekin se edustaa ruokaa, josta muut saavat nauttia vapaasti, kunhan itse ei tarvitse sitä syödä. Tein tänään ensimmäisen kerran tätä herkkua kukkakaalista ja broilerin jauhelihasta. Mielessä oli vakaa aikomus tehdä mahdollisimman vähäkalorista ja silti maistuvaa ruokaa. Onnistuinkohan siinä? 


Sää oli tänään ihanteellinen talviseen ulkoiluun Hämeessä. Niin kai koko Suomessa. Pari astetta pakkasta, auringon kirkastama sää, eilen satanut uusi lumi ja paikoin pientä tuulenpuuskaa. Onneksi siskoni vinkkasi tehneensä eilen herkullista uuniruokaa kukkakaalista ja broilerin jauhelihasta. Niitä aineita löytyi omastakin jääkaapista, joten tuumasta toimeen. Ennen hiihtolenkille lähtöä sain vuoan uuniin ja palattuamme 1,5 tunnin kuluttua ruoka oli muhinut valmiiksi. Kylläpä maistui!

Pehmeänmakuiset juustot sopivat mielestäni parhaiten kukkakaalin kanssa samaan vuokaan.
Juustot tekevät melkein ruoasta kuin ruoasta paremman makuista. Tähän olisi sopinut hyvin pippurimaustettu kerma, mutta molemmat purkit menivät eilisiin pastakastikkeisiin. Seuraavalla kerralla kokeilen kermaa, mutta nyt mentiin juustoilla. Monet erilaiset juustot sopisivat mielestäni tähän vuokaan, mutta liian voimakas juuston maku saattaa kätkeä kukkakaalin lempeän ja hienon oman maun. 


Pilkoin kukkakaalin reiluksi rouheeksi, mutta ehkä sen voisi ajaa yleiskoneen leikkurilla hienommaksi. Meille maistui loistavasti näinkin ja säästyin yleiskoneen pesulta. Kukkakaalin pieniminen on joka tapauksessa hieman sotkuista hommaa.

Broilerin jauhelihan tilalle voi hyvin laittaa kasviksista tehtyä raaka-ainetta. 
Aineet ja ohjeet kukkakaalivuokaan (riittää 4 - 6 hengelle)

1 rkl öljyä
400 g broilerin jauhelihaa (tai härkistä, nyhtökauraa tms.)
n. 10 cm pala purjosipulia tms sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 - 2 tl suolaa
hiukan mustapippuria
n. 1 kg kukkakaalia
2 päärynää (tai omenaa)
1 - 2 rkl Worcester tms kastiketta
1 rkl chilimaustetta halutessasi ( El Jacco Pepper sauce tai Sriracha sauce)
1 pkt (200 g) Ricotta-juustoa tms
120 - 150 g White Castello Tryffle-juustoa tms 
n. 2 dl pilkottuja tuoreyrttejä (basilikaa ja persiljaa minulla)

Laita uuni kuumenemaan 200 ast aluksi. Paista vuokaa n. 20 min ilman kantta. Laske uunin lämpöä 150 asteeseen, peitä vuoka kannella tai foliolla ja jätä vielä uuniin 1 - 1½ tunniksi. (Jos haluat ruokaa nopeammin, paista kuumemmassa lämmössä n. 40 min) 
  • Ota jauheliha huoneenlämpöön ½ t ennen paistamista.
  • Pilko sipulit ja kukkakaali.
  • Kuori ja paloittele päärynät.
  • Kuumenna paistinpannu, lisää öljyä ja paista jauheliha ruskeaksi.
  • Pienennä lämpötilaa, lisää sipulit pannulle ja kuullottele hetkinen.
  • Mausta seos suolalla ja pippurilla.
  • Kokoa voideltuun vuokaan vuoronperään kukkakaalia, päärynää, jauhelihaseosta ja ricotta-juustoa. Ripottele juuston päälle yrttisilppua ja pirskottele sopivin välein maustekastikkeita.
  • Viipaloi ylimpään kerrokseen valkohomejuusto ja lisää yrttisilppua.

Nyt vuoka on ollut 20 min/210 ast. Kansi päälle ja 150 asteeseen muhimaan reiluksi 1½ tunniksi vielä.
Etukäteen pelkäsin kukkakaalista irtoavan nestettä liikaakin vuokaan. Noin 1 rkl sitä oli vuoan pohjalla, joten turha huoli. Jos haluaisi tämän valmistuvan nopeammin, kukkakaalit kannattaisi pehmentää etukäteen kiehauttamalla.

Tämä vuokaruoka ei pärjäisi kauneuskilpailuissa, mutta maku oli ainakin meille riittävän hyvä.
Meille maistui tämä ruoka salaatin, yrttimaustetun fetan ja porkkalan kanssa. Hieman tulisuutta ja makeutta saimme sekä itsetehdystä että kaupasta ostetusta mango-chutneysta. 

Tässä Mango-Chutney purkissa on tulisuutta ja makeutta. Maistui meille tänään!
Tulihan tähän riittävästi makua ja kaloreitakin juustoista. Vähän tuli vielä santsattua.. 😋

Onneksi muistin tänään lisätä lautaselle porkkanasta tekemäni kukkasen. Oli säilynyt ihan freesinä jääkaapissa yli kaksi vuorokautta ja maistui vielä tänään oikein hyvälle.  

Hiihtolatu oli tänään loistavassa kunnossa Ahvenistolla, joten ei ihme että hiihtäjiä oli todella runsaasti.

Oikein hyvää tulevaa viikkoa sinulle blogiani lukeva ruoasta kiinnostunut ystävä! Meillä alkavat tavanomaiset harrastukset ensi viikolla. Onneksi olen tehnyt isoja ruoka-annoksia ja nyt on moneksi päiväksi valmista ruokaa jääkaapissa ja pakastimessa. Suosittelen lämpöisesti tuota tapaa, ellet välttämättä halua kokata joka päivä. Tykkään tosi paljon tehdä ruokaa. Joskus kuitenkin helpottaa, kun saa ottaa valmiin ruoan sulamaan ja lämpiämään. Uuniruokaa tulee samalla vaivalla suurempikin annos. 

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää tämäkin kaaliruoka niin hyvältä! Ihanat kuvat❤️ Kiva kun on hiihtoladut kunnossa ja toivottavasti tulisi kauniita hiihtokelejäkin:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
  2. Aurinkoinen kiitokseni Päde! Kevyempään oloon päästäkseni aloin miettiä raaka-ainevalintojani. Onneksi tykkään kukkakaalin mausta. Toivotan sinulle valoa ja iloa viikkoosi! ♡♡

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.