Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 12. tammikuuta 2018

Välipalapatukat omasta keittiöstä

Yllättävän onnistuneita välipalapatukoita! Valmistaminen oli mielenkiintoista ja hauskaa. 👍
Ruokaremontin innoittamana päätin tehdä ryhtiliikkeen ruokailurytmiini. Olen ollut pitkään tietoinen säännöllisen ruokailun tärkeydestä, mutta liian suuripiirteinen ja huolimaton toteuttamaan sitä. Ongelmani on se, etten oikeastaan tunnista koskaan olevani nälkäinen. Verensokerini heittelee sekä geeniperimän että tapojeni vuoksi, mutta en huomaa sitä. Sokeriarvoni ovat tähän saakka pysytelleet juuri ja juuri riskirajojen paremmalla puolella. Polvileikkaukseni jälkeinen painonnousu on voinut vaikuttaa verensokeriini. Huolestuttaa hieman ja aikomus on mennä mittauttamaan tämänhetkiset arvoni. Linkissä  lisätietoa Tyypin 2 diabedeksestä !

Tässä omat kirjani koskien terveellistä ravintoa. Hyvää tietoa kaikissa, mutta olen ollut liian innoton perehtymään kunnolla kirjojen sisältöön.
Kokeilussani hyvään oloon päätin syödä jotakin kolmen tunnin välein ja juoda runsaasti vettä. Ongelma tulee siinä, että lähes kaikki kauppojen välipalat ovat liian sokerisia. En tykkää niiden mausta, koska elimistöni on tottunut nopeasti vähäsokeriseen ruokavalioon. Muutama kuukausi sitten mikään ei ollut liian makeaa. 😋 No entä hedelmät? Kyllä tykkään, mutta kaipaan muutakin. Paloiteltu porkkana, nauris, lanttu yms juurekset maistuvat paremmin, mutta niissä ei ole kaikkia tarvitsemiani ravintoaineita. Summa summarum! Päätin perehtyä välipalapatukoiden tekoon ja nyt ensimmäinen satsi on valmis. Mutta hei! Tämä on vasta tuotekehittelyn ensimmäinen versio! Netistä löytyy hyviä ohjeita.


Hain tietoa sekä netistä että kirjojeni resepteistä. Suurena apuna patukoiden raaka-aineiden valinnassa oli kirja Parantavien ruokien opas ja erityisesti jakso Nivelrikkoa ehkäiseviä ja lievittäviä ruoka-aineita. Tutustuin kunnolla tuohon lukuun ja valitsin patukoihini muutamia aineita kirjan ohjeistuksen mukaan. Luku alkoi lauseella * Nivelrikkoa voi yrittää ehkäistä - tai sen aiheuttamia kipuja voi yrittää lievittää - lukuisilla ruoka-aineilla. Jes! Juuri tuosta voisi olla apu, sillä nyt en halua joutua suurin surminkaan toisen polveni tekonivelleikkaukseen. 

Karkeat aineet, hiutaleet ja jauhot, hedelmät ja liotetut tattarisuurimot ensin leikkuriin. 
Superviljat-kirjasta löysin välipalapatukat, joissa oli käytetty tattaria. Käytän tattaria vaihtelevalla menestyksellä ruoissani. Siinä on hieman harjoittelua vaativa maku, mutta opettelimme syömään tattarihiutalepuuroa jossakin elämämme vaiheessa. Näihin patukoihin löytyi onneksi kokonaisten tattarisuurimoiden laatikon loppuja.


Chilipaprikat, inkivääri, granaattiomena, tee, kurkuma, greippi, oregano ja ananas ovat aineita, joiden on tutkittu lieventävän nivelrikon oireita. Näitä kannattaa siis ujuttaa ruokien ja välipalojen sekaan. Onneksi pidän greippiä lukuun ottamatta kaikista. Tieto tahtoo vaan unohtua niin nopeasti. 

Kastikkeen ja mausteiden lisäämisen jälkeen vielä pieni pyöräytys ja massa on valmista vuokaan.
Tein omat patukkani yleiskoneen leikkurilla. Onneksi koneen terät riittivät möyhentämään karkeatkin ainesosat. Toisaalta ei olisi haitannut jättää hieman enemmän pureskeltavaa. Seuraavan satsin jätän hieman karkeammaksi. Aineita tuli paljon, mutta ensimmäisellä kerralla oli vaikea päättää mitä ottaa ja mitä jättää. Olen tehnyt aiemminkin vastaavia, mutta paljon makeampia patukoita. Niihin tuli suklaata, maapähkinävoita, sokeria, hunajaa jne. Energiaa oli riittävästi, mutta olivat liian maukkaita. Sekä talon Mies että minä napsittiin niitä "karkkeina" ja sitä en halunnut tällä kertaa. Patukoista tuli sellaisia, että tekee mieli juoda vettä niiden jälkeen. Juuri siihen pyrinkin! 👌


Aineet ja ohjeet n. 30 kpl / 40 g kokoiseen välipalapatukkaan

Kastike

1 dl öljyä (kookosöljy / avocadoöljy / pistaasiöljy esim)
½ dl hyvää hunajaa
1 dl ananasmehua
(1 dl tummaa sokeria makeampaan versioon)

Muut aineet (Liota aluksi tattareita n. tunti kylmässä vedessä. Huuhtele!)

1 dl liotettuja tattarisuurimoita 
½ dl mustikka-pellavarouhetta
3 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia)
1 dl härkäpapurouhetta (maku voi äkkiseltää oudoksuttaa, voi jättää pois tai laittaa vähemmän) 
1 dl gluteenittomia kaurajauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 dl kaakaojauhetta

17 kpl pehmeitä, kuivattuja taateleita (210 g)
2 dl kuivattuja, makeita karpaloita
50 g paahdettuja manteleita
50 g kuorittuja pistaasipähkinöitä

1 rkl kurkumaa (aitoa)
1 rkl kanelia
2 rkl vaniljapastaa tuubista tms vaniljaa
ripaus sormisuolaa, jos haluat
muutama rkl seesaminsiemeniä
Chilihiutaleita myllystä pinnalle halutessasi (Santa Maria chili explosion)
  • Laita uuni kuumenemaan 140 - 150 asteeseen.
  • Lämmitä kastikeainekset kattilassa. Älä kiehuta!
  • Ota valmiiksi haluamiasi raaka-aineita ja mittaa tarvittavat määrät.
  • Kuori pistaasipähkinät ja poista kivet taateleista.
  • Laita yleiskoneen leikkurikulhoon aineita luetellussa järjestyksessä ja anna koneen käydä hiljaisella nopeudella muutama minuutti. Saa jäädä rouheutta! 
  • Lisää kastike ja mausteet. Käytä konetta vielä muutama minuutti, jotta aineet ovat sekoittuneet.
  • Leivinpaperoi tai voitele (kookosöljyllä esim) uunivuoka, jonka koko mielellään n. 24 cm x 34 cm. Halutessasi ripottele pohjalle kuorimattomia seesaminsiemeniä. 
  • Taputtele öljytyin sormin seos tasaiseksi ja ripottele vielä pinnalle siemeniä. Chilin mausta pitävät ripottelevat pinnalle sitä. Me onneksi tykätään!
  • Paista n. 150 asteen lämmössä 40 - 50 min. Seuraa, ettei pinta pääse palamaan.
  • Jäähdytä levy kokonaan ennen paloittelua.
Luulen tämän säilyvän hyvänä jääkaapissa ainakin viikon. Aion itse testata myös pakastamista. Näitä ei tule kuitenkaan tehtyä joka viikko. Pakkasesta niitä olisi helppo ottaa mukaan tai napata kotona välipalaksi. Eipä tullut kovin paljon hintaa yhdelle patukalle.  
Linkki Finelin sivustoon, jos haluat laskea energiasisällöt patukoille.


Kippasin vuoan sisällön hetkisen jäähtymisen jälkeen leivinpaperoidulle levylle. Seos oli jähmettynyt juuri sopivasti ja tuntui ihan napakalle. Maistoin heti lämpimänä ja ei ollut hassumpaa. Makeutta oli sopivasti.

Rapsakka ja jännän tulinen pinta näissä patukoissa siemenien ja chilin ansiosta.
Sulatetun suklaan valuttelu pinnalle tekisi näistä entistä herkullisempia. Jätämme tuon väliin. Talon Mies kehui juuri äsken maistiaisia tultuaan nälkäisenä tennisharkoistaan. Nyt alkaa lohen savustaminen, jota nautitaan kohta eilisen salaatin kanssa. 

Jääkaappikylminä näiden välipalojen maku on parhaimmillaan.
Nyt on aika aloittaa viikonlopun suunnittelu ja jättää blogikirjoittelu hetkeksi. Näitä välipalapatukoita on tarkoitus pakata reissuun mukaan. Jospa nämä auttaisivat pitämään verensokerit tasaisena ja energiankulutuksen käynnissä. Taidanpa tarjota näitä ystävillekin liikuntasuoritusten välissä. 

Hauskoja hetkiä pienille ja isoille ihmisille tänä viikonloppuna! Kaikki uusi on tosi kivaa! 😀
Ihanaa ja toivottavasti aurinkoista viikonloppua kaikille teille suurenmoisille blogini lukijoille! Tosi hienoa, että olette jaksaneet pysyä mukana. 💞

2 kommenttia:

  1. Oijoi..noita välipalapatukoita onkin ihan pakko kokeilla! Kiitos ohjeesta♥ Nuo on niin loistavia kun voi ottaa taskun pohjalle ja sitten napostella kun siltä tuntuu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti kommentistasi! Näihin tuli tosi "terveellinen" maku raaka-aineiden johdosta. Ehkä makeutta lisäämällä maistuvat paremmin lapsillekin. Mukava oli viikonloppuna mutustella näitä liikunnan jälkeen, joten voin suositella. Testaan vielä valuttamalla tummaa, sulatettua suklaata päälle. Reipasta ja mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.