Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 4. syyskuuta 2017

Perunapalleroiden sisällä savulohta ja -juustoa.

Itse tehtyä muussia, savulohta, leppäsavusulatejuustoa ja ruohosipulia paneroituna rypsiöljyssä.
Jääkaapissamme ei ole enää perunaongelmaa. Pari viikkoa sitten tuli ostettua ylimääräisiä perunoita, jotka uhkasivat jäädä käyttämättä. Uskomatonta, kuinka monenlaista ruokaa perunoista voi tehdä. Normaalisti meillä syödään keitettyjä, paistettuja tai valkosipuliperunoita. Ja tottakai joskus muussia, Janssonin kiusausta tai röstiperunoita. Aiemmin moniin keittoruokiin tuli perunaa, mutta nykyisin käytän enemmän juureksia ja linssejä. Löysin kokkikirjojeni joukosta jo unohtamani Valittujen Palojen "Perunaherkut" kirjan. Siitä löytyy tuhdin perunatietopaketin lisäksi resepti todella moneen perunaruokaan. Kirja on kolmenkymmenen vuoden takaa, mutta sieltä on edelleen mistä ammentaa. Täytynee ostaa pian lisää perunoita!

Hyvin puhtaiksi harjatut siikli-perunat on keitetty pehmeiksi suolattomassa vedessä.
Tämän päivän perunapalleroita muistuttava resepti kirjassani oli nimeltään Kruununprinssin perunat. Ohje tuntui liian monimutkaiselle, mutta muussipohjaiset pyörykät alkoivat kiehtoa. Inhoan on liian voimakas sana, mutta en pidä yhtään ns Pariisin perunoista, jotka on sulatettu pakasteesta. Alusta alkaen itse tehtyjä saa harvemmin. Ne saattaisivat maistua. 

Jos haluat lisätietoa perunalajikkeista, klikkaa linkkiä!    Perunalajikkeita K-ruoka

Peruna, sulatejuusto, ruohosipuli ja savustettu lohi vievät voittamattomaan makuhurmioon. Tykätään!

Käytin muussin maustamiseen tänään uutuussuolaani eli savunmakuista Maldon merisuolaa ja tuoreyrttinä persiljaa.
Tänään tein perunamuussia keitetyistä Siikleistä. Ehkä joku muu lajike olisi sopinut tähän paremmin, mutta paras maku tulee mielestäni näistä perunoista. 

Ohje perunapalleroiden muussiin (minulla ei ole varsinaista reseptiä, mutta kuvasarja kertonee parhaiten valmistustavan)
  • Keitä perunat aivan kypsiksi. 
  • Kaada keitinvesi pois.
  • Lisää suolaa (n.1½ tl) ja halutessasi pilkottua persiljaa sekä pippuria.
  • Muussaa perunat tasaiseksi seokseksi. (survimella tai sähkövatkaimella)
  • Lisää joukkoon 1 kananmuna ja 2 rkl vehnäjauhoja. 
  • Sekoittele kaikki aineet muussattuihin perunoihin. 

Jätä muussi jäähtymään ja tee sillä välin muut valmistelut. 
Aineet 12 isokokoiseen perunapalleroon

n. 800 g valmista perunamuussia 
n. 200 g lämminsavulohta
n. 100 g sulatejuustoa
2 dl vehnäjauhoja 
3 dl Panko-korppujauhoja
2 kevyesti vatkattua kananmunaa

Lisäksi
5 dl Keiju-rypsiöljyä tms. paistamiseen

Vehnäjauhot, tasaiseksi vatkatut kananmunat ja korppujauhot antavat muussipalleroille rapean pinnan.
Kuvien ottaminen ei olisi tänään onnistunut ilman talon Miestä. Aikomukseni yllättää hänet näillä herkkupyöryköillä ei ihan onnistunut ;) Leivitys kannattaa tehdä vesipisteen lähellä, koska käsiä joutuu pesemään jokaisen pyörykän jälkeen.

Perunamuussia otetaan reilusti ja pyöritellään sitten palloksi. Siitä on helpompi painella tasainen "lätty".

Litistettyyn perunalättuun kätketään lohta ja juustoa ja pyöritellään sitten pyöreäksi. Jouduin "tilkitsemään" muutamaan otteeseen aukkoja muussin avulla, ettei täytteet valu pois paiston aikana.

Palleroiden leivitys aloitetaan vehnäjauhoilla. Tämä vaihe onnistui parhaiten sormien avulla.

Vehnäjauholeivityksen jälkeen pallerot eli pyörykät kastellaan kauttaaltaan kananmuniin lusikan avulla.

Panko-korppujauhoilla tulee rapea pinta, mutta toki tavallisillakin onnistuu.

En käyttänyt lämpömittaria tällä kertaa. Panerointi onnistui silti yllättävän hyvin. 

Ylimääräinen öljy kannattaa imeyttää talouspaperiin heti paneroinnnin jälkeen.

Osa palleroista pysyi kauniin pyöreinä. Ensimmäisistä tuli hieman kulmikkaampia. 

Fenkoliyrtti on edelleen yksi suosikkiyrteistämme ja sopii kalan kanssa. Kiva, kun sitä saa taas K-kaupastamme.
Perunapallerot ovat täyttävää ruokaa, joten salaatti riitti meille lisukkeeksi. Kastikkeena käytimme yrttiöljyä ja sitruunamehua. Herkullisia makuja oli riittävästi. 
Samantyyppisiä ohjeita löytyi muutamasta blogista. Kannattaa googlailla esim juuri löytämääni upeaa ruokablogia "Appelsiineja ja hunajaa". Siellä näytti olevan paljon mielenkiintoisia kasvisruokaohjeita :)) 


Sunnuntaisavulohemme lisäksi eiliseltä jäi tähteeksi maissia. Tuoreista maisseista tulee paljon parempaa kuin vakuumiin pakatuista. Kotimaista tuoretta maissia ei kauaa kaupoista löydy, joten kannattaa ostaa pikapuoliin. Valmistaminen on helpompaa kuin luulisi.


Nämä ruusut ovat kaikille teille ihanille ihmisille, jotka jaksatte käydä klikkaamassa blogiani. Suurinta osaa teistä en tunne, mutta olen onnellinen huomattuani blogiani klikatun lähes 2000 kertaa elokuun aikana. Kommentit olisivat enemmän kuin tervetulleita! Mennäänhän kohti pimeneviä iltoja ja raikkaita syyssäitä lämpöisin ajatuksin ja hemmotellen sekä itseämme että lähellämme olevia. 

"Syöminen hyvien ystävien kanssa pöydän ääressä on enemmän sydämen kuin suun asia!" Kuulin tämän mietelmän jostakin ja olen täsmälleen samaa mieltä. Halit sinulle!


1 kommentti:

  1. Näitä ehdottomasti ensi viikonloppuna, kiitos taas kerran. Kuinka kaunis väri ruusuissa. On aina niin ilo lukea plokiasi, ohjeistasi saa aina vinkin laittaa jotain uutta, kiitos Kesäheinä.

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.