Marmeladia tulee yleensä syötyä vain jouluna. Vihreät kuulat ovat kuuluneet omiin toivelahjoihini pitkään ja lähes joka vuosi niitä pukinkontista löytyy. Oikeastaan aika outoa, että tykkään marmeladeista, vaikka yleensä jätän yltiömakeat herkut muille.
2.11. eli torstaiaamuna pakkasta oli -8 ast Hämeenlinnassa. |
Ehkä marmeladeissa on jotakin tunnepitoista kytköstä lapsuusmuistoihin. Pihlajanmarjakarkit olivat parasta mitä tiesin ja imeskelin onnellisena yhtä karkkia niin pitkään kuin suinkin onnistui. Lapsuudessani pääsi harvoin tuohon makeusnirvanaan, ei siihen aikaan kukaan puhunut karkkipäivistä.
Pakkasen koristamia aronia-marjoja lehtineen ja jääpalapusseihin pakastettua aroniamarjamehua. |
Tulimme talon Miehen kanssa tänne Espanjan Murcian maakuntaan torstain ja perjantain välisenä yönä 40 muun suomalaisen intohimoisen golfarin kanssa. Haaveilimme viimeisinä työvuosina eläkeiän suomasta mahdollisuudesta viettää marraskuu lämpöisessä. Kaikki muut kuukaudet ovat kivoja Suomessakin, mutta marraskuuta on pakko päästä pakoon. Lentomme lähti vasta illalla, joten päivällä piti saada tehdä jotakin 'makeaa' muisteltavaa ja loman jälkeen maisteltavaa. Leivonnan hittituote tuntuu olevan joulutorttu, jossa luumutäyte on korvattu vihreillä kuulilla. Kuulostaa aika metkalle. Täytyy varmaan joskus kokeilla.
Ostin muutama päivä ennen loman alkua tuoreen ananaksen, josta osa oli vielä lähtöaamuna syömättä. Muistaakseni en ole syönyt ananasmarmeladia, mutta voisi olla hyvää. Tykkään ananaksen mausta, joten luulisi toimivan sokeroitunakin.👌
Ananaspalat soseutuivat hyvin sauvasekoittimella, mutta marmeladia varten ne piti pusertaa tiheän sihdin läpi. Näin mehusta tuli kirkkaampaa eikä ollut liikaa kuituja mukana. Luin useat marmeladien teko-ohjeet ja niiden mukaan sitä parempi lopputulos, mitä kirkkaampaa mehua käytetään. Jos kiinnostaa, klikkaa linkkiä! Marmeladia
Toinen maku, joka alkoi kiinnostaa oli aroniamarja. Pakkasen nipistelemät marjat olivat muuttuneet aromikkaammiksi nimensä mukaan, joten voisi hyvinkin toimia.
Valmistin muutama päivä aiemmin näistä marjoista tuoretta mehua mehulingolla. Kokeiluni tavallaan epäonnistui, koska aroniamarjoissa olevat siemenet tukkivat mehulingon sihdin ja mehuun muodostui todella paljon kuohua. Sain kuitenkin muutaman dl valmista mehua, jonka pakastin jääpalapusseihin myöhempää käyttöä varten. Nyt teki mieli kokeilla myös hyvälle kuulostavaa aroniamarjamarmeladia ❤
Suihkutin jääpalalokerikot ensin marmeladiseoksen kaatamista vuokaspraylla. Toivottavasti irtoavat hyvin. |
Lisäys 2.12. Näissä kuvissa marmeladit reilua kuukautta myöhemmin. Makeiset lähtivät hyvin pois muoteista ja olivat tosiaan kuivuneet sopivan napakoiksi. Sokerointi pysyy nyt hyvin pinnalla eikä lähde sulamaan pois. Aroniamarjamehusta tehdyt marmeladien maku on kuukaudessa vahvistunut ja parantunut. Ananasmehusta tehtyjen vastaavasti hieman laimentunut. Molemmat maistuvat edelleen ihan herkullisille.
Kirjoitan lyhykäisesti omat marmeladiohjeeni, mutta linkin kautta saat paremmat. Maisteltiin muutama pala talon Miehen kanssa heti tuoreeltaan ja molempien mielestä ananaksen makuiset olivat parempia sekä maultaan että koostumukseltaan.
Aineet n. 50 marmeladiin (Käytin linkkiä Marmeladimakeiset apuna.)
5 dl vettä
2 dl hillo-marmeladisokeria (Dansukker)
2 rkl agar-agar-jauhetta (löytyi Prismasta)
n. 1½ dl ananasmehua keltaisiin marmeladeihin
n. 1 dl aroniamarjamehua tummanpunaisiin marmeladeihin
2 rkl agar-agar-jauhetta (löytyi Prismasta)
n. 1½ dl ananasmehua keltaisiin marmeladeihin
n. 1 dl aroniamarjamehua tummanpunaisiin marmeladeihin
- Laita vesi ja sokeri kattilaan kuumalle liedelle.
- Sekoita agar-agar-hiutaleet huolellisesti vispaten sekaan.
- Kuumenna seos ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä n. 45-55 min.
- Voit kerätä pinnalle tulevaa vaahtoa reikäkauhalla pois. (En tiedä onko tarpeen, mutta itse tein näin. Samalla tuli valvottua, ettei seos pääse kiehumaan liikaa.)
- Kun seos on riittävän paksua, jaa se kahteen eri astiaan. Sekoita mehu joukkoon.
- Lusikoi/kaada marmeladiseos mahdollisimman pian haluamaasi vuokaan.
- Anna marmeladien tekeytyä/kuivua pinnaltaan ennen sokeroimista.
- Sokeroi marmeladit kauttaaltaan ja herkuttele itsetehdyillä marmeladeilla.
Agar-agarin käyttö onnistuu hyvin, kun sekoittaa alussa jauheen (tai hiutaleet) huolella kylmän nesteen sekaan. |
Pieni osa marmeladeista meni maisteluun heti tuoreeltaan. Paljon jäi jääkaappiin kuivumaan sokerointia varten ja odottamaan kuukaudeksi reissulta palaavia. Liiallisen kuivumisen estämiseksi peitin marmeladilokerikot tuorekelmulla. Maku ei välttämättä ole enää yhtä hyvä ja raikas, mutta jouluksi pitää tehdä sitten uusia.
Vielä kauniiksi lopuksi paljon lämpöisiä terveisiä täältä etelän lämmöstä kaikille, jotka olivat päättäneet tutustua tähän pitkään postaukseeni! 💞 Iltaisin täällä ehtii hyvin naputella konetta.
Tänään ostetut mandariinit olivat juuri poimittuja, koska lehdet näyttivät tuoreille.
Kyllähän näissä maisemissa on pakko polvenkin parantua. Tekonivelpolveni oikutteli eilen aika paljon, mutta tänään toimi kokonaan uudella tavalla. Lentomatkan rasitukset olivat takana ja unohtuneet hyvin nukutun yön jälkeen. Kyllä ortopedit tiesivät, kun molemmat minua hoitaneet suosittelivat lämpöisesti matkaa tänne 'uusiin ympyröihin'.
Oih..miten on taivaallisen hyvännäköisiä herkkuja:) Ihanalta näyttää ja niin kaunis ilma siellä♥ Nauttikaa ja rauhaisaa pyhäinpäivää teille♥
VastaaPoistaMakeat kiitokseni Päde! Hassua kuinka itsetehtynä jopa marmeladit tuntuvat parhaimmille. Maku ei ollut niin kovin sokerinen vaan raikas ja tuoreen oloinen. Meillä onkin huomenna lepopäivä ja kaupat ovat täällä kiinni. Ihan hyvä niin. Oikein rauhaisaa ja hyvää pyhäinpäivää myös sinulle ja perheelle!
VastaaPoista