Sivut

perjantai 11. toukokuuta 2018

Portobelloburgeria grillistä

Sämpylän sisään sujahtivat sienet, sipulit, tomaatti ja broileripihvi sulassa sovussa. Oli herkkua!
Tämä postaukseni on avunpyyntö!? Kertokaa ihanat paras grilliherkkunne! Mekin eli Mies ja minä tykkäämme grillaamisesta näin upeana keväänä ja myöhemmin kesällä. Ideat herkullisista grilliherkuista puuttuvat. Eilen tehtiin burgereita Lanttusämpylöistä ja sisälle saatiin kuin saatiinkin mahtavia portobellosieniä. Toinen lähikauppamme ehti jo hankkia valikoimiinsa noita ihanuuksia! On ne komeita!

Sivelin hyvää öljyä sienten lakeille ennen grilliin laittoa. Pelkäsin, että olisivat muuten kuivuneet ikävästi.
Kolmen kappaleen rasia riitti kokeiluumme. Kerralla ei jaksa kaikkia syödä, mutta onpahan ainakin riittävästi sieniherkkua. Toinen mahtavan kokoinen grillattava tänään oli iso pihvitomaatti. Siitä syntyi herkkua morttelissa valmistetun yrttikastikkeen avulla. Basilikaa, öljyä ja hiukan suolaa muussautui sopivaksi kastikkeeksi tomaatin viipaleille alle aikayksikön.

Tavallisen kokoinen tomaatti näyttää minille.

Sekä sieni että iso tomaattiviipale olivat ainakin 10 min grillin kohtalaisessa lämmössä. 
Kasvishampurilainen olisi riittänyt minulle, mutta varaamani broilerin ohutfileet saivat grillissä niin herkullisen maun, että pakkohan niitäkin oli maistella. Olin laittanut ne marinadiin muutamaa tuntia aiemmin. (öljyä, balsamicoa, suolaa, pippuria ym)

Grillatut limenpuolikkaat luovuttivat paljon mehua kuumennuksen ansiosta.
Kypsä avokado muuttuu ihanaksi herkuksi grillin lämmössä. Kokeilimme jo viime kesänä grillata monia uusia kasviksia ja ihastuimme mm avokadoon. Tällä kertaa sitruunamehulla ja -pippurilla maustettu avokado oli hyvä lisä vihersalaatin ohella burgeriateriaamme.


Parasta grilliruokaa emme ole vielä keksineet luovuttuamme lähes kokonaan punaisen lihan syömisestä. Juuri siksi 'huutelen tässä apua teiltä blogini lukijoilta. Kaloista lohi on ollut yleensä takuuvarma tapaus runsaan rasvan ansiosta. Monista kaloista tulee helposti liian kuivia ja mauttomia. Hyvällä kastikkeella pelastaa toki paljon, mutta grilliruoan kuuluisi olla kevyttä ja useimmat kastikkeet ovat varsinaisia kaloripommeja.


Portobellosienet eivät vaadi mitään etukäteisvalmisteluja, joten ovat kerrassaan täydellistä raaka-ainetta. Koska valmistin niitä ensimmäistä kertaa grillissä, halusin testata paria eri täytettä. Keskiarvo oli kohdillaan, koska toinen oli onnistunut ja toinen ei ainakaan meidän makunystyröitämme hellinyt. Mutta taas kerran, makuja on monia!


Päätin olla katsomatta ohjeita netistä tai kokkauskirjoitani, jotta keksisin 'omannäköisen' sisuksen näihin supersieniin. Sienen voimakas maku ja massiivinen koko vaatii maistuvaa, mutta toisaalta simppeliä täytettä. Juuri tuolla ajatuksella sain kolmen raaka-aineen ja yhden mausteen avulla mielestäni onnistuneen täytteen.

Grillattavien sienten täyte esim herkkusienille tms

pilkottua sienen jalkaa
varhaissipulia
tuorejuustoa (Mustaleima Emmental sopii hyvin vahvoille sienille)
sumac-maustetta tms omaa lempimaustettasi

  • Sekoitetaan aineet tahnaksi ja annostellaan reilusti sienen lakin sisäpuolelle.
Pelkäsin hieman etukäteen sienten kypsymistä, koska sitähän ei voinut kääntää grillautumaan molemmilta puolilta. Täytteet olisivat valuneet saman tien grilliin.


Onneksi en laittanut toista täytettä kuin yhdelle sienelle. Se jäi meiltä maistelujen jälkeen syömättä, sillä kumpikaan ei pitänyt mausta. Olin sekoittanut pinaattia ja fetajuustoa mössöksi ja kuvittelin sen sopivan hyvin sienen makukaveriksi. En tiedä oliko feta vääräntyyppistä, mutta hyvää siitä sienestä ei saanut parhaalla tahdollakaan. Onkohan kenelläkään kokemuksia noista sienien täytteistä? Pekoniin käärityt herkkusienet onnistuvat hyvänmakuisen juustotahnan kanssa hyvin, mutta nykyään olemme luopuneet suurelta osin myös pekonin käytöstä. 


Sipulirenkaat eivät ehtineet kunnolla karamellisoitua tällä kertaa ja maistuivat silti oikein maukkaille.
Näin uskomattomien kesäilmojen yllättäminä grillauspuuhat alkoivat ainakin meillä hieman etuajassa. Uusia kivoja je mielellään helppoja vinkkejä on useimmilla grillausta harrastavilla. Nythän niitä olisi hyvä laittaa jakoon toisillekin. Itse kukin saa tuunata niitä omaan makuunsa esim mausteiden osalta. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo! sanonta sopii täydellisesti tähän.


Tämän postaukseni loppu'kevennys' on ihan mahdottoman iloinen juttu. 😀 Olen käynyt tänä aamuna ensimmäisen kerran golfaamassa tekoniveljalallani. Onnistui kohtalaisesti ja jalka kesti paremmin kuin uskalsin toivoakaan. Onneksi Aulangon Hugo kentällä on paljon penkkejä, joilla voi välillä lepuuttaa jalkoja. Kentällä oli mukavan rauhallinen etenemistahti, joten ei jääty kenenkään jalkoihin. Voi että tuntuu ihanalle nyt, kun puolikas kierros ilman golfautoa on takana. Rakas harrastus pitkän tauon jälkeen antaa ihmeesti iloa ja virtaa elämään.



Keltavuokot ovat paljon harvinaisempi näky täällä Hämeessä kuin valkovuokot. Oli hieno tunne tänään aamupäivällä löytää tämä tuttu keltavuokkopaikka Aulangolta.


Toivottelen kaikille teille upeille ja uskollisille blogini lukijoille aivan mahtavaa viikonloppua! Toisilla on ehkä edessä työntäyteisiä päiviä, mutta toivon kaikkien voivan nauttia hetken verran tästä upeasta keväästä. Ei voi olla enää ihanampaa tunnetta kuin syödä taas aamiaista ulkona linnunlaulua kuunnellen ja auringon lämpöä ihmetellen. Pimeyden ja kylmyyden jälkeen olemme tämän ansainneet.





2 kommenttia:

  1. Tuo grillissä viilettävä avokaado näyttää kivalta.
    Sitä voisin joskus kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! Grillatun limen mehua vielä päälle kastikkeeksi. Sinulla on varmaan omia grillisuosikkeja, joista olisi kiva kuulla.
      Tykkään blogistasi kovasti!
      Aurinkoista viikonloppua sinne!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.