Sivut

tiistai 5. kesäkuuta 2018

Hurjan herkullinen kasvisvoileipäkakku & päivitys



"Mehevää ja suussasulavaa" olivat tätä voileipäkakkua maistaneiden ensimmäiset sanat. "Erilaista, mutta hyvällä tavalla" tykkäsin itse. Kuka on sanonut, että voileipäkakku kuuluu vain juhlaan? Eihän tätä herkkua kehtaa juhlissa ottaa kuin pienen palan, vaikka kuinka mieluilisi lisää. Voileipäkakkujen uusi tuleminen on tätä päivää.


Tähän kakkuun saakka sekä Mies että minä olemme tykänneet eniten lämminsavulohta sisältävästä voileipäkakusta. Se onkin todella ihanaa, mutta ei voita kasviskakun monipuolisesti upeaa makumaailmaa. Tätä kakkua pitää itse maistaa, että tietää mitä tarkoitan. Kaiken lisäksi ainakin itse tykkään, että tämä herkku oli helppotekoinen. Vuosi sitten tein Lohileipäkakkuja, jotka maistuivat myös kaikille.


Verkkokalvolleni tallentui joku aika sitten kuva näkemästäni kasvisvoileipäkakusta. En löytänyt samaa enää googlaamallakaan, mutta sitten aloin miettiä omia lempimakujani kasvismaailmasta. Porkkana on lähes joka tavalla valmistettuna (paitsi ei lötköksi keitettynä)  ykkösherkkuani. Myös punajuuren maku miellyttää ja se on kauniin värinen kasvis. Kasviksista tulevat ensimmäisenä mieleen vihannekset ja etenkin salaatit ja yrtit. Ne ovat vihreitä, joten tottakai kakussani pitää olla myös vihreä kerros. Oli muuten tosi hauskaa suunnitella kasvisvoileipäkakkua, koska tein sitä ensimmäistä kertaa.

Leiväksi valikoin tällä kertaa Fazerin klassikkoa viidellä viljalla. Voimakkaan makuista ruisleipää en halunnut nyt hentojen kasvisten välikerroksiin. 
Oli oikea valinta ottaa sekä valkosipuli- että yrttijuustoa. Tuli kivasti makua molemmista.



Porkkanavoita, Luomu-punajuurta ja 2 kypsää avokadoa sopivat mainiosti samaan kakkuun.
Mietin parina iltana nukkumaan mennessäni kasviksilla täytetyn voileipäkakun salaisuutta. Miten ihmeellä siihen voi saada samaa taianomaista herkullisuutta kuin esim kalapitoiseen kakkuun. Juustoissa ja muiden maitotuotteiden valinnoissa täytyy tietenkin olla harkitseva. Eli jälleen kerran ostin kaupasta niitä tuotteita, joista pidän muissakin ruoissa ja leipomuksissa.

Poisleikatut kantit kannattaa käyttää esim krutongeiksi tai kuivattaa korppujauhoiksi. 

Porkkanavoista tulee upea maku kasvisvoileipäkakkuun. 

Valmis sitruuna-pesto (Pirkka) sopisi varmaan hyvin avokadokerrokseen, ellei yrttiöljyn teko kiinnosta.
Lämmin toukokuu auttoi yrttilaatikkoni hilpeään kasvuvauhtiin. Saan nyt kaikki yrttini omalta terassilta. Basilikaa istutin kaksi ruukkua, koska sitä menee eniten.


Yrttiöljyyn ei suinkaan tule 2 dl vaan 2 rkl öljyä. Toivon, ettei kukaan ehtinyt lukemaan ohjettani päivällä niin tarkkaan, että huomasi tuon. "Tekevälle sattuu" ja kiireessä ei pitäisi kirjoittaa mitään.  Sorry!


Avokadoista toinen oli hieman liian raaka (kääk!), joten jouduin kypsyttämään sen lämpöisessä uunissa folioon käärittynä. Jouduin silti raastamaan sen tahnan sekaan, vaikka aikomus oli muussata avokadot haarukalla. Noo, onnistui toki noinkin ja tuskin pilasi kokonaisuuden makua.


Jotta homma ei olisi mennyt liian helpoksi ja yksitoikkoiseksi, sattui vielä pari episodia. Luulin aivan varmasti ostaneeni vuohenjuustoa. Sitä ei silti löytynyt jääkaapistani, joten jäi ostamatta. Muistan miettineeni, minkä tyyppistä vuohenjuustoa ostaisin ja puhelimeni 'lauloi' samaan aikaan. Niinhän se sitten unohtui. Onneksi en käyttänyt lauantain lämpimiin voileipiin koko pussillista Cheddar-juustoraastetta, joten se sai tällä kertaa korvata vuohenjuuston. Saattoipa olla aivan onnekas sattuma, koska vuohenjuusto olisi voinut dominoida liikaa kakkua.


Toinen sattumus oli viimeiseksi aikomani kasviskerroksen mahtuminen vuokaani. Ei mahtunut, yli olisi pursunnut. Omistan kaksi samanlaista leipävuokaa, joten päätinkin laittaa punajuurikerroksen tekeytymään toiseen vuokaan. Siitähän olisi sitä paitsi saattanut valua väriä muihin kerroksiin. Eli suosittelen laittamaan punajuurikerroksen alimmaiseksi, mikäli kaikki kolme kerrosta mahtuvat samaan vuokaan.



Aineet ja ohjeet kasvisvoileipäkakkuun (2 l vuokaan)

Iso paketti paahtoleipää (pitkittäin leikattua vuokaleipää ei ole enää saatavilla)
n. 2½ dl kasvislientä tai vettä+sitruunamehua (käytin lähes suolatonta kasvislientä)

Täyteseos
2 dl vispi- tai kuohukermaa (vaahdotetaan)
2 pkt tuorejuustoa (400 g)
1-2 prk smetanaa tai creme fraichea (n. 240 g)
n. 1½ dl majoneesia (Hellmann's on parasta)

Lisäksi tarvitset
n. 2-3 dl Paahdettua porkkanavoita
n. 200 g keitettyä punajuurta (+ hieman mustapippuria myllystä)
2 dl juustoraastetta
2 avokadoa
n. 2-3 rkl yrttiöljyä (lisää limepippuria ihan hippunen)
1 rkl sitruunamehua

Koristeluun
friseesalaattia
porkkanaa (tai palsternakkaa)
ruohosipulia
basilikaa tms yrttejä
  1. Varaa kakun tekoon aikaa 1. päivänä ainakin tunti ja seur päivän koristeluun toinen tunti. (vähempikin riittää, ellet halua hifistellä koristelun kanssa)
  2. Valmista porkkanavoi (ohje täällä) hyvissä ajoin, jotta ehtii jäähtyä. Maku ei ole sama keitetyissä, soseutetuissa porkkanoissa, mutta maustettuina nekin käynevät.
  3. Leikkaa paahtoleivistä kantit pois, ellei vuoka ole sen mallinen, että ne mahtuvat mukaan. Pehmoisessa leivässä ehtivät kyllä pehmetä riittävästi.
  4. Valmista kostutuslientä riittävästi ja vuoraa vuoan pohja ja reunat kelmulla.
  5. Vaahdota kerma kevyesti isossa kulhossa, lisää smetanat ja vaahdota aika kovaksi vaahdoksi.
  6. Pehmitä juustot erillisessä astiassa (ei pakollinen) ja lisää ne vatkaten edellisiin. 
  7. Aseta vuoan pohjalle leipäpalat tiiviisti ja kostuta niitä pullasudilla tai lusikalla.
  8. Jaa täyteseos noin neljään samansuuruiseen osaan. Siirrä yksi osa jääkaappiin odottamaan seur päivän koristelua.
  9. Tee porkkanaseos sekoittaen porkkanavoi täyteseokseen.
  10. Tee punajuuriseos raastamalla punajuuret täyteseokseen ja sekoita juustoraastetta mukaan. (käytä vuohenjuustoa, jos tykkäät)
  11. Muussaa tai raasta avokadot vihreään kerrokseen. Tein itse yrttiöljyä morttelissa. (n. 2 dl basilikaa, korianteria ja persiljaa sekä 2 rkl hyvää oliiviöljyä ja ½ tl suolaa)  Lisää halutessasi sitruunamehua.
  12. Kokoa kakku haluamassasi järjestyksessä. 
  13. Pohjan kostutettujen leipien päälle kerros kasvismassaa, taas leipiä sekä kostutus ja seuraava kerros kasvismassaa.
  14. Lisää kaikki kerrokset (4x leipää + 3x massaa) samaan vuokaan, jos mahtuu. Voit tehdä leipä+punajuurimassan eri vuokaan ja 'taiteilla' sen seur päivänä toisten päälle. Ole kuitenkin varovainen ja käytä pitkää, leveää lastaa apuna.
  15. Peitä vuoka/vuoat kelmulla ja anna tekeytyä pienen painon alla jääkaapissa yön (tai päivän, jos teet aamulla) yli.
  16. Käännä voileipäkakku tarjoiluastiaan vuoassa olevalla kelmulla auttaen.
  17. Koristele kakku haluamillasi koristeilla ja tavalla. 
Oma mielikuvitus ja innovaatio takaavat parhaimman lopputuloksen. Netistä löytyy runsaasti vinkkejä voileipäkakkujen koristeluun. Oman kakkuni suurin innoittaja löytyi ET-lehden koristeluvinkeistä. Laitoin runsaasti salaattia tarjottimelle, koska me söimme tätä lähes ruoan asemasta. Friseesalaatti sopii hyvin kasvisvoileipäkakkuun.


Meidän suunnitelma nauttia kesäiset kakkukahvit lämpöisellä terassilla ystävien kanssa kariutui. Sää tuntui niin kylmälle ja tuuli oli purevaa, että piti sytyttää takkaan tuli pitkästä aikaa. Eipä silti tule mieleenkään valittaa, kun on saatu nauttia koko toukokuu niin upean lämpöisestä ja aurinkoisesta säästä.

Punajuuritäyte kaipasi hieman hapokkuutta, joten lisäsin n. 1½ rkl modenalaista balsamikastiketta.
Kiitos taas, että kävitte lukemassa postaukseni! Tämä blogin tekeminen tuntuu yhä useimmiten hauskalle hommalle, vaikka välillä tulee uskon puute. Mitähän kivaa voisin vielä kehitellä ja "tarjota" blogini lukijoille? Tämä kasviskakku oli todella mielenkiintoinen projekti ja postasin mielelläni blogiini.


10.6.2018 lisäys ja päivitys tähän postaukseen

Tumma leipäkerros antaa hienon raidan kakulle, mutta 'yön yli tekeytyminen' ei riitä.

Muutama tunti lisää ja sitten maku on kohdillaan. Parempi olisi jo liian hyvää! 😉
Tein lupaukseni mukaan tätä kakkua hieman uudella twistillä. Makuasioistahan ei voi kiistellä, mutta mutta.. Perheemme kaksihenkinen raati istui aurinkoisella terassilla aamiaisella ja kaikki oli kohdillaan, aurinko lämmitti, naapuri huuteli hyvät huomenet ja mieli oli valoisa. Saimmehan aloittaa päivän herkullisemmin kuin aikoihin... mutta ehkä kakun maistelu olisi kannattanut aloittaa myöhemmin. Maku ei ollut vielä riittävästi tekeytynyt!

Retiisi ja korianteri sopivat hienosti voileipäkakun koristeiksi.
Yrttilaatikkoni puskee yrttejä niin, että pisimpiä joutuu leikkelemään ja harventamaan. Tarkoitus on kuivattaa basilikaa, korianteria ja timjamia talven varalle. Korianteri on kasvanut kaikkein eniten. Harmi, että Mies ei ole siihen yhtä ihastunut kuin minä. Hänkin syö sitä, mutta ei mitenkään hihku ilosta.

Salviapesto maustoi tällä kertaa vaaleimman eli avokadokerroksen, johon tuli hieman myös kukkakaalia.
Vispikerma on hitaampaa vaahdottaa kuin kuohukerma, mutta vaahto kestää paremmin. Murenneltu fetajuusto antoi aika vahvan maun kakkuun, mutta me tykkäsimme siitä.

Kemiön limpun maku saattaa olla liian vahva herkkään kasvisvoileipäkakkuun, ehkä!! 
Katselin viikolla pakastimeni sisältöä sillä silmällä, että pian pitäisi löytyä tilaa mansikoille. Nehän kypsyvät kuulema tänä kesänä todella aikaseen. Kivaa!
Jostakin syystä rakastamani Kemiön limppu on päässyt unohtumaan kokonaan ja sitä löytyi ainakin 2 leipää viipaloituna pakastimesta. Pakkohan sitä oli testata tässä kasvisvoileipäkakussa. Ensipuraisulla leipä tuntui hyvälle kasviskerrosten kanssa, mutta oli aika dominoiva. Leivän makeus toisaalta sopii, jos kakku on kahvileipänä.

Lupasin testata kakussa paahdettua kukkakaalia. Sitä tuli ehkä liian vähän, koska ei erottunut muiden makujen seasta ollenkaan. 
Koristeluun en tällä kertaa jaksanut paneutua. Testasin ns. trendikästä naked-pintaa ja tykkäsin. Värit pääsivät oikeuksiinsa ja kerrokset näkyvät hienosti. Kyllä tämäkin kakku tulee syödyksi. Edellinen hurahti alle aikayksikön ja ystävän kanssa herkuteltiin jämät teen kera. Tämän kakun hyvä puoli on se, että vaihtelu virkistää ja kasviksista sekä yrteistä löytyy todella monia vaihtoehtoja. Suosittelen kokeilemaan!

6 kommenttia:

  1. Tuo on niin kaunis ja raikkaan näköinen voileipäkakku että vesi herahti taas kerran kielelle lukiessani blogiasi.
    Jatkathan samaan malliin, tsemppiä jalan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos! Tekee kyllä hyvää saada tällaista palautetta! 😁
      Makukin oli aika jees! 😋
      Kiitti vielä tsempistä!💖

      Poista
  2. Voi miten hieno kakku, niin kivat värit ja upeat koristelut! Sitä on niin kaavoihinsa kangistunut ja aina tekee joko liha- tai sitten kalakakkuja ettei ole edes osannut ajatella kasviskakku vaihtoehtoa:) Kiitos ohjeesta♥ Voileipä kakuissa on kova työ, mutta onpa ne sitten todella herkkuakin! Tänään on täälläkin ollut tosi kylmä tuuli..toivottiin kyllä että pikkuisen sataisi kun on niin kovin kuivaa, mutta ei tarvitsisi ihan näin kylmäksi ilman mennä:) Mukavaa viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa tosi ihanaa, että näyttää hyvälle toistenkin mielestä. Tällä kertaa olin täysin tyytyväinen 'tekeleeseeni'itsekin. Ja kyllä oli 1.kasviskakku minullakin, mutta ei viimeinen. Oli niin hienot maut. 😋
      Samaa mieltä säästä, ei satanut pisaraakaan, vaikka oli kylmää. Raikas ulkoilusää tuntui tosin äsken ihan piristävälle. Hyviä hetkiä sinun loppuviikkoon! 👍🌱

      Poista
  3. Vaikuttaapa mielenkiintoiselta ja herkulliselta reseptiltä..tuota pitää kokeilla varsinkin näin tuoreiden vihannesten aikaan!Kiva kun kokeilet rohkeasti kaikkea uutta meidän muidenkin iloksi!Lämpöisin kesäterveisin ja kiitos ihanista resepteistä t.Ultramariini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos kovasti! 😊 Tässähän ihan punastuu noin ihanasta kommentista. 💖
      Kyllä varmaan maistuu teidän nuorillekin eikä vaadi mitään erityistaitoja. Ja sinultahan tuo koristelupuoli sujuu loistavasti 👍Mukavaa loppuviikkoa teille!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.