Sivut

keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Budapestin leivos on gluteeniton herkku


Kotona on välillä ihanaa herkutella ilman sen erityisempää syytä!
Sain maistaa tätä herkkuleivosta reilu vuosi sitten ystävänpäivänä ystäviemme luona. Se oli kotona leivottua ja maistui taivaalliselle kahvin kanssa hyvässä seurassa. Muistan maistaneeni samaa herkkua eräänä kesänä Kahvila&Leipomo Carl de Mummassa Tammisaaressa. Päätin jo silloin leipoa sitä itsekin jonakin päivänä. Nuutinpäiväksi tekemäni yritys epäonnistui. En saanut leivonnaista rullautumaan vaan siitä tuli levykakku. Onneksi muoto ei vaikuttanut makuun.


Aurinkoinen kevätsää ja kymmenen km hiihtolenkki antoivat tänään energiaa niin, että leipomisinnostus yllätti. Tänään oli hyvä päivä käydä taas budapestleivoksen kimppuun. Ohjeita löytyi netistä, Koko Suomi leipoo kirjasta ja omista muistikuvista.

Aineet pohjaan

4 - 5  kananmunan valkuaista (koosta riippuen)
2,3 dl sokeria (erittäin hienoa)

1,5 dl hasselpähkinäjauhetta (osa voi olla rouhetta)
1,5 dl mantelijauhetta
3/4 dl maissitärkkelystä (Maizena)

Aineet täytteeseen

2 dl kuohukermaa
1 prk mascarpone juustoa (250 g)
2 tl vaniljasokeria
3 mandariinia + 1/2 dl marmeladi-hillosokeria
(voit käyttää myös säilykemandariineja tai muita hedelmiä / marjoja)
raastettua appelsiinin kuorta




Päälle

tomusokeria
sulatettua suklaata

Ohjeet pohjaan

Erottele valkuaiset kananmunista.
Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Lisää sokeria pikkuhiljaa ja vaahdota koko ajan.
Varmista, että sokeri ehtii sulaa valkuaisvaahtoon.

Yhdistä kuivat aineet ja lisää sihdin läpi varovasti (lastalla) valkuaisvaahtoon. 
Lopussa karkeammatkin jauhot voi lisätä taikinaan.
Täytä pursotinpussi vaahdolla ja pursota massa leivinpaperoidulle pellille aika isolla pursottimella. (tein tällä kertaa pellin poikkisuuntaan)




Paista pohjaa uunissa 170 ast lämmöllä 20 - 25 min. Tarkkaile ettei paistu liikaa!
Kumoa pohja hieman jäähtyneenä kääntämällä pelti ylösalaisin käyttäen toista paperoitua peltiä apuna. Vie kylmään jäähtymään.

Täyte

Vaahdota kerma täytettä varten.
Lisää juusto ja vaniljasokeri sekä osa mandariineista kermaan.
(Mausta halutessasi 1 rkl mantelilikööriä)

Tein tänään itse mandariinihilloketta, koska en ollut varannut säilykemandariineja.

Levitä täyte ja mandariineja pohjalle ja rullaa kääretortun tapaan  paperin avulla.




Koristele torttu tomusokerilla ja sulatetulla suklaalla.
(Hyvä konsti paloitella suklaa pieneen minigrip-pussiin, sulatus mikrossa ja saksilla pieni reikä kulmaan. Näin säästyt tiskiltä:)

Maku on yllättävän raikas eikä liian äkkimakea kuten marenkileivonnaisissa toisinaan.
P.S. Oli melkein kuin tuore leivonnainen myös pakasteesta otettaessa.  Ei kannata kuitenkaan lämmittää mikrossa, vaan otettava hyvissä ajoin sulamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.