Sivut

perjantai 31. maaliskuuta 2017

Parhaat pitaleivät pitkään aikaan




Leivoin pitaleipiä usein parikymmentä vuotta sitten. Aina onnistuivat ja kohosivat upeasti uunissa tehden komean taskun. Leipien ohje on ollut kateissa (ja on edelleen), mutta tänään innostuin testaamaan näitä perheemme ja ystäviemme lempparileipiä vuosia sitten. 
Katselin ohjeita ruokablogeista, mutta tutuntuntuista ohjetta ei tullut vastaan. Kerronpa tämänpäiväisiä omia kokemuksiani!

Nämä leivät eivät suostuneet kohomaan toivotulla tavalla.
Toinen pellillinen kohosi hienosti ja leipiin tuli upeat taskut. 
Kuinka ihmeessä samasta taikinasta voi tulla täysin littanoita ja erinomaisen onnistuneita pitaleipiä. Missä meni vikaan ensimmäisen pellin kanssa?
Tässä hyvä linkki tarkoin ja selkein ohjein onnistuneisiin pitaleipiin!

Pitaleivat pamahtivat paksuksi

Aineet tämänpäiväisiin 8 pitaleipään

3 dl kädenlämpöistä vettä
30 g hiivaa (tai vast määrä kuivahiivaa)
2 tl sokeria

1/2 tl suolaa
3 dl durum jauhoja
n. 4 dl vehnäjauhoja (osa voi olla kokojyväjauhoja)
(1 rkl öljyä, jos haluat)

Lisää hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen (42 ast, jos kuivahiivaa)
Jätä noin 15 min tekeytymään, kunnes seos alkaa "poreilla".

Lisää suola ja jauhot pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen.
Alusta (tai anna alustua yleiskoneen taikinakulhossa) vähintään 10 min.
Jauhojen määrän voi nähdä vasta alustusvaiheessa.
Saa tulla aika kimmoisa taikina, mutta ei liian tiukka.


Jätä taikina kohoamaan kaksinkertaiseksi. (Jääkaapissa voi olla useamman tunnin)
Alusta ilmakuplat pois ja  jaa taikina 8 osaan.


Leivo pulliksi ja jätä kohoamaan  liinan alle n. puoleksi tunniksi.

Leivät ovat kohonneet puolisen tuntia ja paisuneet kaksinkertaisiksi.
Nyt seuraa kriittinen vaihe ja tein itse jatkon kahdella eri tavalla.
Ensimmäiset 4 pitaleipää kaulitsin huolella littanoiksi ja pirskottelin öljyä leipien pinnalle ennen uuniinlaittoa.
En kohottanut enää vaan laitoin heti uuniin.

Uunin lämpötila on kuuma (230-250 ast) ja leipiä paistetaan n. 7 - 8 min.


Nämä leivät tulevat varmaan syödyiksi, mutta eivät kohonneet toiveiden mukaisesti.

Toiset 4 "pullaa" käänsin toisinpäin, sirottelin vehnäjauhoja pintaan ja taputtelin pehmoisesti pelkästään käsin hieman littanoiksi.
Sitten siirsin ne varovasti paperoidulle uunipellille ja pellin saman tien uuniin.
Mahtava tunne, kun talon Mies huusi keittiöstä, että nämä nousevat upeasti.  Ja niinhän ne kohosivat kuin taikaiskusta.


Täytteeseen laitoimme uunissa karamellisoituneita minitomaatteja ja muita vihanneksia, nyhtökauratäytettä ja kermaviilikastiketta.

Tästä on vara valita omia lempitäytteitä!
Nyhtökaurapaketin etiketin sisäpuolella olevista kolmesta ohjeesta tein lähes vuosi sitten ensimmäiseksi pitaleipiä. Täyte onnistui silloinkin hyvin, mutta leivät jäivät littanoiksi. Hyvää makua ei lituska pinta sentään pilannut :))

Puolita tomaatit, pirskottele öljyä, oreganoa, suolaa ja pippuria pintaan. Paista uuninsuuluukkua välillä avaten 150-175 ast / 1,5 h.



2 kommenttia:

  1. Tuli todella maukkaita pitaleipiä!

    VastaaPoista
  2. Lämpöinen kiitos sinlle Milla! Olen onnellinen, että halusit kommentoida pitaleipiäni. Ilahdutit minua isosti ja ajoituksesi on täydellinen!

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.