Tämän upean suklaakakun reseptin sain muutama vuosi sitten ystävältäni. Jäädessäni eläkkeelle työkaverini muistivat minua Ifolorkirjalla, johon he olivat keränneet lempireseptejään. Pidin ja edelleen pidän lahjasta paljon, parempaa he eivät olisi voineet keksiä. Ehkä he olivat huomanneet leipomisintoni ja uskoivat minulla olevan entistä enemmän aikaa toteuttaa tätä intohimoani jäädessäni pois työelämästä. Oikeassahan he olivat ja lämmin tunne entisiä työtovereitani kohtaan pysyy jatkossakin kirjan myötä.
Viikonloppuna on tulossa vieraita, joten pääsen taas kerran leipomaan tätä lempisuklaakakkuani. Täyte ja kostutus vaihtelee, mutta pohja ja koristelu pysyvät aika samanlaisina. Nykyisin olen tykästynyt mustikan ja suklaan liittoon. Saimme viime kesänä muhkean mustikkasaaliin, joten niitä riittää yhä aamupuuron lisäksi smootheihin ja leivontaan. Mustikka on upea suomalainen marja.
Aloita kakun leipominen vuoan voitelemisella. Tykkään paistaa kakkupohjan irtopohjavuoassa. Tällä kertaa otin suuremman vuoan (halkaisija 26 cm) sillä aion laittaa hilloa ja suklaamoussea vain yhteen väliin. Teen matalan kakun tällä kertaa.
Vuoraan pohjan leivinpaperilla ja sihtaan mantelijauhetta voideltuihin reunoihin.
Pohja
150 g voita
150 g suklaata
5 munankeltuaista
1,5 dl sokeria
5 munanvalkuaista
0,5 dl tomusokeria
1 dl (kakku)vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Onnistuneen kakkupohjan leipominen vaatii tarkkaa työtä ja ohjeiden noudattamista. Olen opetellut tätä yrityksen ja erehdyksen kautta. Laitan aika tarkat ohjeet ja paljon kuvia ohjeen noudattamisen helpottamiseksi. Kakkupohja onnistuu tavallisilla jauhoilla, mutta kakkujauhot ovat parempi vaihtoehto.
Sulata voi kasarissa ja siirrä se pois liedeltä.
Lisää paloiteltu suklaa voin joukkoon ja anna sulaa sekoitellen.
Jätä seos jäähtymään.
Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.
Riko munat ja erottele keltuaiset valkuaisista.
Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää jäähtynyt voi-suklaaseos keltuaisvaahdon joukkoon.
Lisää jauhoseos sihdin läpi edelliseen lastalla tai nuolijalla sekoitellen.
Viimeiseksi lisää valkuaisvaahto joukkoon ja tee se varovaisesti.
Nyt voit kaataa taikinan voideltuun / leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.
Paista kakku kypsäksi n. 170-175 ast / 40 - 55 min. (riippuu uunista)
Kakku on valmis, kun tikulla kokeillen taikinaa ei jää tikkuun. Tämä kakku saa jäädä keskeltä meheväksi.
Minun kakkupohjani oli n. 5 min liian kauan uunissa, koska hienossa kevätsäässä ulkoilu venyi hieman liian pitkään.
Onneksi ei päässyt kuitenkaan palamaan.
Jaa kakkupohja kahteen tai kolmeen osaan.
Kostuta maito-vaniljasokeri seoksella. (n. 3 - 5 dl maitoa 2 - 3 tl vaniljasok)
Tee itse mustikkahillo tai osta kaupasta valmista ja laita sitä reilusti väliin.
Tee suklaamoussea (ohjeita löytyy netistä) ja lisää reilu annos hillon päälle.
Kostuta myös päällimmäinen kerros vaniljamaidolla.
Tee suklaakuorrute kakun päälle ja koristele haluamallasi tavalla!
Suklaakuorrute
130 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
(n. 20 g voita)
Paloittele suklaa astiaan ja sulattele mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen.
Kuumenna kerma (ei kiehuvaksi) toisessa astiassa ja yhdistä aineet.
Sekoita huolella ja lisää hieman voita antamaan kiiltoa.
P.S. Seuraavalla kerralla leikkaan kakun useampaan kerrokseen ja kostutan vähän enemmän. Mehukas suklaakakku maistuu paremmalle kuin liian tiivisrakenteinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.