Sivut

keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Lilla Lenas rabarberkaka

Vaniljajäätelö, vaahterasiirappi ja kirpeänmakea raparperitorttu. Aah, miten ihanaa!
Raparperi on jännän hapokas ja kirpeä kasvis, jota pitää saada muodossa tai toisessa joka kevät. Lapsena tykkäsin ihan nuorista varsista hienosokeriin dipattuna. Paksu raparperi-mansikkakiisseli maidon ja sokerin kera on itseoikeutettu keväinen jälkiruoka tai aamupuuron lisuke. Ehkäpä teen sitä jonakin päivänä, kun saan lisää raparperin varsia. Pakasteessa on vielä muutama pussi mansikanviipaleita.


Olen saanut napsia raparperin varsia omalta pihaltani ennen nykyiseen kotiimme muuttoa. Tänä keväänä ostin ensimmäistä kertaa elämässäni kaupasta näitä pönäkänkauniita piiraani raaka-aineita. Kuorimisen jälkeen oli raparperia 430 g, joten tällä määrällä on pärjättävä. Reseptiini olisi tarvittu 200 g enemmän.

Voilla voideltuun uunivuokaan tulee pohjalle raparperit ja sokeria.
Perinteinen raparperipiirakka tulee paksulle mehevälle pohjalle uunipellille ja siitä riittää herkuteltavaa isommallekin porukalle. Vaniljakastikkeen kanssa se on ihanaa.
Äitini teki usein ihanaa marenkipintaista raparperipiirakkaa ja oma luottoreseptini on tuttu kauramuropintainen herkku. Tällä kertaa testasin löytämääni hyvin vanhaa ilmeisesti Ruotsin puolelta lähtöisin olevaa uudentyyppistä "Rabarberkakaa" pienin muutoksin.   (Lievestuoreelaisen Ulla Lindqvistin resepti) 

Raparperinpalat saivat sokerihunnun ja lasikannen ja jäivät odottelemaan uuniin pääsyä.
Kuorin, pätkin ja sokeroin raparperinpalat heti aamulla ja jätin tekeytymään ja makeutumaan muutamaksi tunniksi. Kiiruhdin kylpylään kuntouttamaan jalkaani.

Kuvataidekoululaisten upeat teokset piristävät Aulangon kylpylän aulaa.
Aineet Lilla Lenas rabarberkakaan (suluissa laittamani aineet ja määrät)

600-700 g raparperia (430 g raparperinpaloja)
1½ dl sokeria (1 dl kookossokeria)
2-3 tl maissijauhoa (en muistanut laittaa, sakeutui silti riittävästi)

4 kananmunaa (3 kananmunaa)
1,2 dl sokeria (1 dl muscovados)
100 g jauhettua mantelia tai hasselpähkinää  (hasselpähkinämurua)

Noin 25 cm uunivuokaan tuli hieman liian vähän raparperia, mutta onnistui silti hienosti.
Lähes 50 v sitten ei varmaankaan ollut paljon sokerivaihtoehtoja ja ihan tuttu valkoinen kidesokeri kuuluu alkuperäiseen ohjeeseen. Itse käytin kookossokeria ja muscovadosokeria ja hieman vähemmän kuin ohjeessa. Makeutta tuli silti riittävästi. 

Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen

Ohjeet

1. Laita paloitellut raparperinpalat voideltuun uunivuokaan.
2. Sirottele sokeri-maissijauhoseos niiden pinnalle ja peitä foliolla tai kannella.
3. Laita vuoka uuniin n.20-25 minuutiksi.


4. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset omiin kulhoihinsa.
5. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi pehmeäksi vaahdoksi ja lisää siihen pähkinä-/manteliseos
6. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. (Tee tämä ensin, jos käytät samoja koukkuja, jolloin ei tarvitse tiskata välillä.)
7. Yhdistä valkuaisvaahto varovasti lastalla sekoitellen taikinaan.

Ota raparperivuoka pois uunista ja laske uunin lämpö n.170 asteeseen!

Mantelilastuilla tai pähkinärouheella saa pintaan koristelua ja makua.
8. Levitä munavaahto raparperien pinnalle ja laita vuoka uunin alimmalle tasolle.
9. Paista vielä noin 25-30 min. Seuraa ettei pinta pääse palamaan!


Herkuttele hieman jäähtyneenä jäätelön, vaniljakastikkeen tai löysähkön kermavaahdon kera. Maistuu ihanalle sekä jälkiruokana että kahvin kanssa.

Tämä luottovaniljajäätelömme sopii täydellisesti raparperipiirakkaan.

Herkullista sellaisenaankiin, mutta lisukkeet tekevät tästä täydellisen. 
P.S. Tämä ohje valikoitui kymmenien eri reseptien joukosta hellyttävän nimensä ansiosta. Eikös olekin täydellinen blogiini? Eikä tarvinnut pettyä makuun:))

tiistai 30. toukokuuta 2017

Lakritsinmakuiset helppotekoiset taateli-suklaakeksit

Hyvä kirja, lämpöinen kesäpäivä ja nämä eväät. Se on siinä!
Suklaata, taatelia, lakritsijauhetta ja sokeria, jauhoa sekä voita. Näistä aineista syntyy uunin lämmössä makuhermoja hyväileviä keksejä. Sisältä tahmea ja makea, ulkopinnaltaan rapsakka  vielä lämmin taatelipikkuleipä kylmän maidon kanssa on vastustamaton välipala. Mikä parasta, reseptini on oman "tuotekehittelyn" tulosta! 


Aineet n. 32 keksiin

150 g voita
2 rkl vaaleaa siirappia
2 dl vehnäjauhoja
2 dl fariinisokeria
2½ dl (isoja)kaurahiutaleita
150 g eli n. 15 pehmeää taatelia pieninä paloina (sakset toimivat hyvin tässä)
2-3 rkl lakritsijauhetta (voi laittaa enemmänkin)
n. 60 g paloiteltua Taloussuklaata / tummaa leivontasuklaata
3/4 dl kiehuvaa vettä
1 tl soodaa


Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen! Paista keksejä n. 12 - 16 min uunin keskitasolla.

Ohjeet keksitaikinaan

1. Lämmitä voi sulaksi ja lisää siirappi sekaan. Sekoittele.
2. Yhdistä kuivat aineet keskenään kulhossa lukuun ottamatta soodaa.
3. Yhdistä kiehuva vesi ja sooda. Lisää se voi-sokeriseokseen.
4. Lisää ja sekoita voiseos kuiva-aineseokseen. Älä vatkaa, sekoita vain tasaiseksi.
5. Nosta kahden lusikan avulla "nokareita" leivinpaperoidulle pellille muutaman sentin välein. Taputtele pintaa halutessasi litteämmäksi.
6. Paista 150 ast lämmössä kypsiksi. Saavat jäädä keskeltä pehmeiksi.




Toiseen pellilliseen lisäsin loput taateleista puolitettuina ja lakritsijauheeseen kastettuina keksien pinnalle. Näistä tuli pehmoisempia sisältä ja voimakkaammin lakritsille maistuvia. Kahvileipinä maistuvat ehkä paremmin ensimmäisen pellillisen herkut. 


Meinasi käydä aika hassusti näiden keksien kanssa, kun taikina oli aivan liian herkullista. Maistelin ensin itse ja en voinut uskoa todeksi. Niin herkulliselle maistui. Pyysin vielä talon Miestä makutuomariksi ja kyllä kyllä! Tykkäsi vähän liikaakin:))
Toistuvasti olen tehnyt saman havainnon; jos taikina maistuu hyvälle, niin valmiit leivonnaiset ovat sitä myös. Elikkäs ei pahan makuinen taikina muutu uunissa taikaiskusta herkulliseksi. Kannattaa luottaa omiin makunystyröihin. Tässä reseptissä toimii lakritsin tilalla vanilja, inkivääri, kookos  tms. 

maanantai 29. toukokuuta 2017

Superihana taateli-lakritsiherkku


Rakastan viikunoiden ja taateleiden makumaailmaa! Sellaisenaan, ruoissa, leivonnassa ja nyt yhdistettynä lakritsijauheeseen. Ovatkohan makunystyräni jossakin elämäni vaiheessa herkistyneet näille makeille herkuille, koska en muista nuorena erityisemmin edes tykänneeni niistä. Taatelikakku on kuulunut lapsuudestani saakka pelkästään jouluun. Leivon taatelikakun joka jouluksi edelleen.
Viikunoita tykkään käyttää sekä kuivattuina että juustojen tms kanssa tuoreena. Harvoin niitä saa riittävän kypsinä ja mehukkaina kaupoista. Hunajan ja vuohenjuuston kanssa ne maistuisivat useamminkin.

  
Käytyäni viime viikolla pitkästä aikaa kaupassa kiinnitin heti katseeni kasvisten lähelle lastattuihin taatelipusseihin. Niitä oli suklaan, kookoksen ja lakritsin makuisina. Lakritsi miellyttää lähes kaikessa, joten pitihän niitä saada. Ja voi pojat, että ne olivat superherkkua aterian jälkkärinä. Söimme talon Miehen kanssa pussillisen kerralla. Kumpikaan "ei voinut" lopettaa napsimistaan. Parasta kaikessa, että makean nälkä lähti eikä kaloreita koko pussillisessa ollut kuin alle 300 kcal. 


Tietenkin piti eilen ostaa lempitaateleitani ja tänään aloin suunnitella niiden lakritsoimista heti aamulla. Valmiit lakritsitaatelit olivat aika hinnakkaita eikä niitä ole mahdollista saada juuri silloin, kun on oikea hetki herkutteluun. Kaapissa ne eivät meillä pitkään säily ;)


Kiven poistaminen taatelin sisältä oli ensimmäinen kompastuskivi. Yritin puristaa muutamasta, mutta pehmeä taateli meni mössöksi. Keksin loistavan tavan poistaa siemenet pinsettien (hyvin kiehuvalla vedellä pestyjen) avulla. Lapsellisen helppoa!
Toinen ongelma oli, ettei lakritsijauhe tuntunut tarttuvan kunnolla taatelin sileään pintaan. Halkaisin yhden taatelin ja pyöritin siinä ehjiä, kuivia taateleita ennen lakritsoimista.  Sitten pyörittelin ja heiluttelin jauhekippoa, jossa oli yksi taateli kerrallaan. Johan tarttui! 


Nyt jääkaapissa on pieni purkki lakritsitaateleita odottamassa herkutteluhetkeä. Arvaatte, että en tietenkään malttanut olla maistamatta. Aamulla makeannälkä ei onneksi vaivaa kovin pahasti. ;) Pyörittelin halkaistuun taateliin loput astiaan jääneet jauheet ja aah! että oli ihanaa. 

Kouvolan Lakritsin jauheeni alkaa loppua, joten tämänpäinen ostokseni oli uusi lakritsijauhepurkki Goodmanin Punnitse & Säästä liikkeestä. Ensivaikutelmani tästä Urtekramin Raakalakritsijauheesta on hyvinkin myönteinen :)

Aika mahtavilla adjektiiveilla tätä ihmepulveria mainostetaan purkin etiketissä.
"Raakalakritsijauheemme on kuin pala taivasta. Hienoa kuin tähtipöly ja sanoin kuvaamattoman makeaa, pehmeää ja aromaattista. Lakritsin makeus tulee lakritsijuuren sisältämästä glykyrritsiinistä (?), joka on monin verroin makeampaa kuin sokeri. Käytä ruuanlaitossa, leivonnassa ja jälkiruuissa tai sirottele jogurtin, tuoreiden hedelmien tai smoothien pinnalle." 

sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Makoisa broileriherkkutorttu


Tänään tein broileritorttua makumuistona keväältä 2000, jolloin vietettiin nuoremman poikamme ylioppilasjuhlia. Löytäessäni reseptin en voinut vastustaa kiusausta tehdä myös tätä mukavia muistoja herättävää kahvipöydän suolaista tarjottavaa. Huomaan tosin oman makumieltymyksen muuttuneen vuosien saatossa. Chiliä ja valkosipulia saa tätä nykyä laittaa reilusti enemmän kuin parikymmentä vuotta sitten. Hyvää, kertakaikkiaan hyvää tämä torttu on tänäkin päivänä. Sain reseptin työtoveriltani, joka oli leiponut sitä joihinkin juhliin. Hän on supertaitava kotikokki :)) Ihastuin välittömästi eikä herkku näköjään ole vieläkään menettänyt hohtoaan.

Tämän tortun voi pakastaa mainiosti ennen pinnalle tulevia koristeita.
Tämän päivän torttuun jouduin laittamaan eri maitotuotteita kuin alkuperäisessä reseptissä. Jääkaapistani löytyi näitä ja hyvin onnistui. Sinihomejuusto on voimakas enkä halunnut sen dominoivan muita juustoja, joten laitoin sitä vain nokareen.


Alkuperäisen reseptin aineet

1 pkt (450 g) perunalimppuviipaleita
125 g Oivariinia

Laitoin tätä leipää torttuun ja maku oli mainio. Myös gluteenittomia vaihtoehtoja löytyy kaupoista. 
Täyte

300 - 500 g maustamattomia broilerin fileitä
1 rkl öljyä
3 rkl Thai Sweet chilikastiketta
2 rs (400 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 tlk (200 g) kermaviiliä
1 dl sinihomejuustomuruja
1 tl suolaa (tai halutessasi enenmmän)
1 tl timjamia
mustapippurirouhetta
2 tl juoksevaa hunajaa
5 (?) liivatelehteä (laitoin tänään 2½)
3 rkl sitruunamehua

Pinnalle karamellisoidut punasipulit

2 - 3 punasipulia (270 g)
2 rkl öljyä/voita
2 rkl Thai Sweet chilikastiketta
1 tl punaviinietikkaa
ripaus sokeria ja suolaa

1 ruukku rucolaa tai jotain muuta salaattia





Ohjeet

Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuokaan (24 cm) sekä pohjalle että reunoille. 
Paloittele leivät monitoimikoneeseen ja aja ne hienoksi. (Alkup. piti reunat poistaa!?)
Sulata rasva ja lisää leivänmurujen joukkoon koneen käydessä. 
Painele 2/3  leipäseoksesta tasaisesti vuoan pohjalle. Loput tulee tortun pinnalle.

Maustoin broilerin sisäfileet suolalla, Teriyaki marinadilla ja chilillä.
Paista broilerisuikaleet (tai sisäfileet) kypsiksi ja mausta chilillä ja ripauksella suolaa.
Silppua saksilla tai veitsellä broileri pieniksi paloiksi. (pysyy mehukkaana, kun paistaa ensin)

Tuoreyrtit ja aurinkokuivatut tomaatit maustavat herkullisesti tätä torttua.
Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. (ei yli 7 min)
Yhdistä juustot ja kermaviili ja sekoittele tasaiseksi. (painelin fetan haarukalla muruiksi)
Lisää mausteet ja broileripalat. (Lisäsin mukaan basilikasilppua ja kuutioitua aurinkokuivattua tomaattia.)
Raasta pestyn sitruunan kuori seokseen halutessasi.
Purista sitruunan mehu kattilaan ja kuumenna se. Ota kattila pois liedeltä.
Purista liivatteista vesi ja liuota yksi kerrallaan mehuun.
Kaada liivateseos juustoseoksen joukkoon pikkuhiljaa ja sekoita huolella.
Lisää broilerisilppu mukaan ja sekoita vielä tasaiseksi.

Maistelin ja maustoin seosta tuoreella, raastetulla inkiväärillä. Näin tuli täytteeseen "lisäpotkua". 
Kaada seos irtopohjavuokaan leivänmurujen päälle, tasoittele.
Ripottele pinnalle loput leivänmuruseoksesta.
Peitä vuoka huolellisesti kelmulla ja jätä jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Leipämuruseos unohtui laittaa pinnalle, mutta hyvin ehti mukaan myöhemminkin.
Koristelu 

Viipaloi punasipulit ja kuullota kevyesti voi/öljyssä. (saa jäädä rapsakoiksi)
Mausta chilikastikkeella, ripauksella sokeria ja suolaa sekä punaviinietikalla.  Anna jäähtyä ennen koristelua.
Irrota vuoan reunus varovasti ja siirrä kakku tarjoiluvadille. (pitkä lasta on hyvä)
Koristele broileritorttu sipulilla ja tuoreella raikkaalla salaatilla. 


P.S. Ihan pakko vielä kirjoittaa, että tämä päivä on polvioperaationi rajapyykki :)) Uusi polvinivel laitettiin tasan kuukausi sitten!
Jalkani toimii niin hyvin, että olin ensimmäistä kertaa autolla liikenteessä ihan itsekseni. Reissu muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan Aulangon kylpylään sujui ilman kommelluksia. Oli todella aihetta juhlaan; korkattiin pullo valkoviiniä ja kutsuttiin pihalla ahertaneet naapuritkin kemuihin mukaan! Maidoton jälkkärijätski maistui kaikille vadelmien, mustikoiden ja vaahterasiirapin kera. Kahviteltiin :))


lauantai 27. toukokuuta 2017

Nostalginen, näyttävä ja herkullinen lohicharlotte


Valmistautuminen kevään juhliin lienee tänä viikonloppuna monissa perheissä kiivaimmillaan. Esikoisemme lakkiaisjuhlista on jo reilut 20 vuotta ja toisaalta tuntuu, että juuri äskenhän iloitsimme tuosta hienosta päivästä. Tarjottavista jäi eniten mieleeni tuon ajan suolainen trendiherkku charlotte. Tein silloin sekä lohi-, että kinkkuversion, mutta tänä päivänä kinkun tilalle laittaisin kasvisversion. Söimme eilen savulohta, jota jäi reilusti tällekin päivälle välipalaksi. 
Nyt voisi tehdä menneiden vuosikymmenten herkkua, vaikka juhlia ei olekaan tiedossa. Yllätys, että reseptini löytyi kohtuuullisen pienellä etsinnällä. Tuumasta toimeen siis! Pieniä muutoksia jouduin tekemään alkuperäiseen (jääkaapistamme löytyvien raaka-aineiden johdosta).  Charlotten teko alkaa munakasrullan leipomisella.

Munakaslevyn siirto leivinpaperilta toiselle onnistui tänään ilman kommelluksia.
Aineet munakasrullapohjaan

50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
2 dl kermaa+2½ dl maitoa (tai vast määrä täysmaitoa) 
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
(50 g brie-juustoa halutessasi)
4 kananmunaa

Ohjeet 

1. Sulata voi teflonpintaisessa kattilassa.
2. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehahtaa.
3. Lisää pikku hiljaa vatkaten kerma, maito ja halutessasi juusto seokseen. (kuumenna,  kunnes pulpahtaa, älä kiehuta sen jälkeen)
4. Nosta kattila pois liedeltä ja anna hieman jäähtyä.
5. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset.
6. Lisää suola, leivinjauhe ja keltuaiset yksitellen vatkaten. 
7. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää ne seokseen varovasti sekoitellen.


8. Kaada seos öljytyllä leivinpaperilla vuoratulle pellille.
9. Paista munakaslevyä n. 175 asteen lämmössä n. 25 - 30 min.


10. Kumoa pohja öljytylle leivinpaperille (Ole varovainen, ettei luiskahda ruttuun!) ja jätä jäähtymään.

Munakasrullan täyte ja charlotten sisus on aika pitkälle samoista aineista, joten helpotin tiskiä ja työvaiheita tekemällä seoksen samalla kertaa. Charlotten täytteeseen tulee lisäksi 2 dl kuohukermaa vaahdotettuna, joka on helppo lisätä loppuseokseen.

  
Täytteeseen tuli alkuperäisessä ohjeessa smetanaa, mutta herkkua on näilläkin.



Aineet täytteeseen

175 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kermaviiliä
1½ dl paksua turkkilaista jogurttia (tms) 
1 tl suolaa (vähemmän, jos lohi kovin suolaista) 
1 tl sitruunapippuria
1 dl silputtua tilliä (pakastettu ok)
n. 1½ dl pieneksi silputtua purjoa (kuullota hetki pannulla halutessasi)
300 - 400 g lämminsavulohta (kylmäsavulohi sopii myös hienosti)
½ sitruunan mehu
sitruunan tai limen kuorta raastettuna


Sekoita täytteen aineet huolellisesti ja levitä siitä n. puolet munakaspohjalle. 
Kääri pohja tiukalle rullalle leivinpaperia avuksi käyttäen.
Kääri folioon ja vie jääkaappiin jäähtymään.


Tästä rullasta voi tehdä myös pienempiä cocktailpaloja rullaamalla levyn puoleenväliin, leikkaamalla levyn kahtia ja rullaamalla tiukaksi "pötköksi" toisenkin puolen. Rullan voi pakastaa ja ottaa sulamaan tarjoilua edeltävänä iltana jääkaappiin.

Charlottetäytteen aineet

loput aiemmasta täytteestä
2 dl kuohukermaa
hieman suolaa ja pippuria (maistele)
3 - 4 liivatelehteä (laitoin 3 ja riitti hyvin)
½ sitruunan mehu



Laita liivatteet kylmään veteen. (5 min riittää!!)
Vaahdota kerma ja sekoita aineet keskenään, lisää mausteita tarvittaessa.
Kuumenna sitruunanmehu ja sulata liivatteet siihen, anna hetki jäähtyä.
Yhdistä hieman jäähtynyt liivateseos täytteeseen.

Vuoan voi vuorata kelmulla ennen täyttämistä..
Kokoa charlotte leikkaamalla ensin munakasrullasta paloja kääretortun tapaan ja vuoraamalla osalla niistä pyöreä vuoka. Jätä muutamia paloja täytteen päälle, jotka jäävät myöhemmin kumottavan charlotten pohjaksi.
Kaada hieman jähmettymisen aloittanut seos vuokaan munakaspalojen päälle. 

Vuokani on noin litran vetoinen ja juuri sopiva näille ainemäärille.


Peitä kulho foliolla ja vie jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Muistelen pakastaneeni aikoinaan näitä juhlissa tarjottavia vuokia tässä vaiheessa. Vuoka pitää ottaa hyvissä ajoin sulamaan jääkaappiin, mutta koristella vasta juhlapäivänä. Kylmäsavulohiruusukkeet ovat hienoja koristelussa, samoin tuore tilli.

Porkkanaruusukkeet, ohuet purjorenkaat ja jättikatkaravut koristeina tänään.