Sivut

sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Makoisa broileriherkkutorttu


Tänään tein broileritorttua makumuistona keväältä 2000, jolloin vietettiin nuoremman poikamme ylioppilasjuhlia. Löytäessäni reseptin en voinut vastustaa kiusausta tehdä myös tätä mukavia muistoja herättävää kahvipöydän suolaista tarjottavaa. Huomaan tosin oman makumieltymyksen muuttuneen vuosien saatossa. Chiliä ja valkosipulia saa tätä nykyä laittaa reilusti enemmän kuin parikymmentä vuotta sitten. Hyvää, kertakaikkiaan hyvää tämä torttu on tänäkin päivänä. Sain reseptin työtoveriltani, joka oli leiponut sitä joihinkin juhliin. Hän on supertaitava kotikokki :)) Ihastuin välittömästi eikä herkku näköjään ole vieläkään menettänyt hohtoaan.

Tämän tortun voi pakastaa mainiosti ennen pinnalle tulevia koristeita.
Tämän päivän torttuun jouduin laittamaan eri maitotuotteita kuin alkuperäisessä reseptissä. Jääkaapistani löytyi näitä ja hyvin onnistui. Sinihomejuusto on voimakas enkä halunnut sen dominoivan muita juustoja, joten laitoin sitä vain nokareen.


Alkuperäisen reseptin aineet

1 pkt (450 g) perunalimppuviipaleita
125 g Oivariinia

Laitoin tätä leipää torttuun ja maku oli mainio. Myös gluteenittomia vaihtoehtoja löytyy kaupoista. 
Täyte

300 - 500 g maustamattomia broilerin fileitä
1 rkl öljyä
3 rkl Thai Sweet chilikastiketta
2 rs (400 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 tlk (200 g) kermaviiliä
1 dl sinihomejuustomuruja
1 tl suolaa (tai halutessasi enenmmän)
1 tl timjamia
mustapippurirouhetta
2 tl juoksevaa hunajaa
5 (?) liivatelehteä (laitoin tänään 2½)
3 rkl sitruunamehua

Pinnalle karamellisoidut punasipulit

2 - 3 punasipulia (270 g)
2 rkl öljyä/voita
2 rkl Thai Sweet chilikastiketta
1 tl punaviinietikkaa
ripaus sokeria ja suolaa

1 ruukku rucolaa tai jotain muuta salaattia





Ohjeet

Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuokaan (24 cm) sekä pohjalle että reunoille. 
Paloittele leivät monitoimikoneeseen ja aja ne hienoksi. (Alkup. piti reunat poistaa!?)
Sulata rasva ja lisää leivänmurujen joukkoon koneen käydessä. 
Painele 2/3  leipäseoksesta tasaisesti vuoan pohjalle. Loput tulee tortun pinnalle.

Maustoin broilerin sisäfileet suolalla, Teriyaki marinadilla ja chilillä.
Paista broilerisuikaleet (tai sisäfileet) kypsiksi ja mausta chilillä ja ripauksella suolaa.
Silppua saksilla tai veitsellä broileri pieniksi paloiksi. (pysyy mehukkaana, kun paistaa ensin)

Tuoreyrtit ja aurinkokuivatut tomaatit maustavat herkullisesti tätä torttua.
Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. (ei yli 7 min)
Yhdistä juustot ja kermaviili ja sekoittele tasaiseksi. (painelin fetan haarukalla muruiksi)
Lisää mausteet ja broileripalat. (Lisäsin mukaan basilikasilppua ja kuutioitua aurinkokuivattua tomaattia.)
Raasta pestyn sitruunan kuori seokseen halutessasi.
Purista sitruunan mehu kattilaan ja kuumenna se. Ota kattila pois liedeltä.
Purista liivatteista vesi ja liuota yksi kerrallaan mehuun.
Kaada liivateseos juustoseoksen joukkoon pikkuhiljaa ja sekoita huolella.
Lisää broilerisilppu mukaan ja sekoita vielä tasaiseksi.

Maistelin ja maustoin seosta tuoreella, raastetulla inkiväärillä. Näin tuli täytteeseen "lisäpotkua". 
Kaada seos irtopohjavuokaan leivänmurujen päälle, tasoittele.
Ripottele pinnalle loput leivänmuruseoksesta.
Peitä vuoka huolellisesti kelmulla ja jätä jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Leipämuruseos unohtui laittaa pinnalle, mutta hyvin ehti mukaan myöhemminkin.
Koristelu 

Viipaloi punasipulit ja kuullota kevyesti voi/öljyssä. (saa jäädä rapsakoiksi)
Mausta chilikastikkeella, ripauksella sokeria ja suolaa sekä punaviinietikalla.  Anna jäähtyä ennen koristelua.
Irrota vuoan reunus varovasti ja siirrä kakku tarjoiluvadille. (pitkä lasta on hyvä)
Koristele broileritorttu sipulilla ja tuoreella raikkaalla salaatilla. 


P.S. Ihan pakko vielä kirjoittaa, että tämä päivä on polvioperaationi rajapyykki :)) Uusi polvinivel laitettiin tasan kuukausi sitten!
Jalkani toimii niin hyvin, että olin ensimmäistä kertaa autolla liikenteessä ihan itsekseni. Reissu muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan Aulangon kylpylään sujui ilman kommelluksia. Oli todella aihetta juhlaan; korkattiin pullo valkoviiniä ja kutsuttiin pihalla ahertaneet naapuritkin kemuihin mukaan! Maidoton jälkkärijätski maistui kaikille vadelmien, mustikoiden ja vaahterasiirapin kera. Kahviteltiin :))


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.