Sivut

maanantai 19. kesäkuuta 2017

Raparperisalsaa juhannuksen herkkupöytään + päivitys


Makutottumukset muuttuvat ja uutuudet maistuvat ainakin itselleni. Ei tietenkään mitkä tahansa uutuudet vaan ennen kaikkea kotikeittiössä ja tuoreista hyvistä raaka-aineista lämmöllä ja hyvillä mielin tehdyt herkut. Uskon vakaasti, että kiinnostus ruoan valmistamiseen näkyy lopputuloksessa. 


Onneksi tämän päivän nuoret ovat tietoisia terveellisen ruoan vaikutuksesta omaan hyvinvointiin ja terveyteen. Itselläni ei ollut muuta kriteeriä nuorempana kuin saada hyvälle maistuvaa ruokaa. Onnekseni keskikoulussa (60-luvulla) oli kotitaloutta ja aivan ihana ope, joka antoi minulle aina täyden kympin kotitaloudesta. Muuta ei tarvittu, olin myyty kokkaamiselle. Halusin itsekin kotitalous-opeksi, mutta se haave ei toteutunut. Tänään olen sitä mieltä, että parempi niin. Kotona on kivempi kokata kuin töissä :))


Viime viikolla ostin raparpereja tehdäkseni makean ja pähkinäisen raparperipiiraan. Tuli muita ideoita ja tänä aamuna löysin ostokseni hyväkuntoisena jääkaapin vihanneslokerosta. En ole koskaan tehnyt enkä muistaakseni edes maistunut ruoan lisukkeena raparperista tehtyä salsaa tai hilloa. Nyt oli aika korjata tuo vääryys ja ryhtyä suunnittelemaan sellaista. Löysin googlaamalla vain yhden ohjeen, joka tuntui kiinnostavalle. Sen pohjalta lähdin kehittelemään omaa salsaani. Klikkaa ja katso :)

raparperisalsa

Toisen ohjeen/reseptin löysin vasta tehtyäni omani, mutta eipä olisi tuoreita mansikoita ollut kotona. Tätä voisi kokeilla seuraavalla kerralla.

mansikka-raparperisalsa

******************************************************************************

1.6.2018 päivitys edelliseen / mansikka-raparperisalsan ohjeet


Tänään tein salsaa tuoreista, juuri maasta otetuista raparperin varsista. Niistä tuli maukasta salsaa ilman kuullottelua. Keitin liemen sokerista, sweet chili saucesta, omenaviinietikasta ja tilkasta sitruunamehua. Pilkoin sekaan punasipulin ja hetken päästä raparperit. Jäähdytin ja annoin tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin. Maku oli kirpsakka ja sopi oikein hyvin salaattipitoisen ateriamme kylkeen. Nestettä oli irronnut aika paljon, joten siivilöin sen pois.


Sekoittelin lopuksi tuoreita, pilkottuja mansikoita salsan sekaan. Ne antoivat ihanan lisän tähän maukkaaseen salsaan.

******************************************************************************
Viimeinen viikonlopulta jäänyt paraguayo eli litteä persikka= lattapersikka  sujahti raparperisalsaani. 
Aineet ½ litraan raparperisalsaa

1 rkl öljyä
2 punasipulia
5 vartta (½ kg) raparperia 
1 punainen chili
(1 pilkottu persikka, nektariini tai joku muu hedelmä)
palanen tuoretta inkivääriä raastettuna 
(jos tykkäät ja olet tottunut tuoreen inkiväärin makuun)
1 limen kuori raastettuna (myös mehu, jos tykkää lisähapokkuudesta)
½ dl ruokokidesokeria (tms)
½ tl suolaa
½ dl sweet chili saucea
1 dl tuoretta pieneksi hakattua salviaa ja sitruunamelissaa (tai muita yrttejä)

Salvia on itselleni aika uusi tuttavuus, mutta sopi mielestäni sitruunamelissan kanssa piristämään tätä salsaa.
Salvialla on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta ei suositella raskaana oleville naisille.

Koristeeksi / valmiiseen salsaan varrellisia kapriksia


 Ohjeet

1. Kuumenna kasarissa öljyä keskilämmöllä ja kuullottele pilkotut sipulit siinä.
2. Kuori ja pilko raparperit aika pieniksi paloiksi. Lisää ne sipuleiden sekaan.
3. Pese ja pilko chili, lisää edellisiin.
4. Raasta hyvin pestyn limen kuori ja inkivääriä haluamasi määrä kattilaan.
5. Kiehuttele ja sekoittele välillä, kunnes raparperit alkavat pehmetä. Lisää pilkottu hedelmä.


6. Mausta seosta suolalla, sokerilla, chili-saucella. Maistele ja lisää suolaa, sokeria tai limen mehua halutessasi.
7. Pilko yrtit ja lisää viimeisenä seokseen. Älä kiehuta enää, sekoittele hetki.


Maistoin itse tätä salsaa lämpimänä ja pidin kovasti. Jäähtyneenä maku tietenkin muuttuu, mutta toivottavasti vain parempaan suuntaan. Kuvittelisin tämän maistuvan hyvässä seurassa esim juhannusaattona grillatun broilerin, monipuolisen salaatin ja raikkaan, kylmän valkoviinilasillisen kanssa. Tässä oli pirtsakka maku!




Paraguayot eli litteät persikat ovat täydellisiä grillattaviksi, mutta huoneenlämmössä kypsyvät ja pilaantuvat parissa päivässä. Kannattaa käyttää heti tai säilyttää jääkaapissa.

"Ihanat naiset rannalla tai jossain muualla" -jokakesäisessä tapaamisessa Leena  heinäk. 2016 Airan mökillä Vehmersalmella Hannelen kuvaamana.

Sama tyttö kotipihalla äidin ottamassa kuvassa n. 50 v aiemmin. Eipä tyttö tiennyt, mihin kaikkialle elämä vielä kuljettaa ja millaisessa maailmassa Suomessa elellään 2017.

Lisäys edellisiin illemmalla...

Raparperisalsa sai eilisen tähteet eli nyhtökauratortillat ja salaatin maistumaan vielä tänäänkin. Raikkautta antoi vesimeloniviipaleet ja herkulliset Kiipulan tomaatit. Homejuustoa ja tätä salsaa en arvaisi yhdistää, mutta ei ollut pahaa ;)

Tapanani on paloitella valmiita viipaleita aamulla jääkaappiin. Näin niitä tulee napsittua terveelliseksi välipalaksi pitkin päivää. Maistuu onneksi talon Miehellekin :))

Puhelimeeni tupsahti tänään tärkeä tiedotus!? Vesimelonit kannattaa viipaloida uudella tavalla... minulle maistuu yhtä hyvin  olipa kolmioita tai neliöitä, kunhan on jääkaappikylmää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.