Sivut

perjantai 14. heinäkuuta 2017

Gluteeniton, pähkinäinen raparperipiirakka ja hilloa



Raparperit ovat alkaneet tehdä jo uusia hentoja ja hyvänmakuisia varsia. Sain niitä mukavalta naapuriltani alkuviikosta ja alkoi olla aika valmistaa niistä jotakin. Talon Mies kyseli jo muutamaan otteeseen, aioinko ehkä lähitulevaisuudessa suunnitella leipomista. Eivät ne parissa päivässä pilalle mene, rauhoittelin. En heti keksinyt, mitä halusin niistä tehdä. Raparperikiisseli olisi ollut yksi vaihtoehto, mutta jospa ei sittenkään.


Vielä löytyi yksi pieni pussi viimekesäisiä mansikanviipaleita pakastimesta, joten ensimmäiseksi valmistin raparperi-mansikkahilloa. Se on herkullista moneenkin tarkoitukseen, mutta suunnitteilla on leipoa piakkoin makea täytekakku lastenlasten kanssa. Tämä hillo antaa hieman hapokkuutta makeiden täytteiden joukkoon.


Aineet n. 3 dl hilloannokseen

3-4 raparperinvartta
2 dl viipaloituja mansikoita
3/4 dl hillo-marmeladisokeria


Ohjeet

1. Kuori ja pilko raparperit paloiksi.
2. Laita teflonkasariin sokeri, mansikat ja raparperit.
3. Keitä paketin ohjeen mukaan hilloa ja purkita kuumana. 


Leivoin alkukesällä erittäin onnistunutta raparperipiirakkaa ja samantyyppistä makua alkoi tehdä mieli. Tällä kertaa halusin leipoa gluteenittoman piirakan. Lähipiirissämme on henkilö, joka ei voi syödä gluteenipitoisia leivonnaisia ja halusin ilahduttaa erityisesti häntä. Selailin jälleen reseptejä ja kuinka ollakaan! Lempiblogistani löysinkin ohjeen, joka miellytti ja kiinnosti. Raaka-aineita hieman muuttamalla uskoin löytäneeni tarkoitukseeni sopivan raparperipiirakan ohjeen.
Omassa aiemmassa ohjeessani valkuaiset piti vaahdottaa erikseen ja se lisäsi työvaiheita.
(Lilla Lenas rabarberkaka)  (raparperi-mantelipiirakka)


Aineet pähkinäiseen raparperipiirakkaan (irtopohjavuoka n. 24 cm)

2 kananmunaa
1 dl intiaanisokeria tms
1 dl fariinisokeria
100 g sulatettua voita
1 dl hasselpähkinämaitoa tai muuta maitoa
2½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl jauhettuja suolapähkinöitä
1 rkl vanilja-aromia (tai muuta vaniljaa)
½ tl Ksantaania tai 1 tl leivinjauhetta

n. 8 dl hieman pehmenneitä, sokeroituja raparperinpaloja (kuorittuja)
Pinnalle pieni pussillinen mantelilastuja (noin 30 g) 

Laita uuni kuumenemaan 160-170 ast

Ohjeet 

1. Höyrytä paloiteltuja, hieman sokeroituja raparperinpaloja mikrossa n. 3-4 min.
2. Valuta raparpereistä irtoava neste sihdin läpi astiaan. (sen voi käyttää johonkin)
3. Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. (kesti ainakin 10 min)
4. Lisää munaseokseen vanilja ja vuoron perään maitoa, voisulaa, pähkinäseos ja  sihdin läpi jauhoja, joihin Ksantaani on sekoitettu. 
5. Älä vatkaa enää, sekoittele vaan lastalla tasaiseksi. 
6. Kaada seos voideltuun vuokaan ja annostele raparperiseos pinnalle. (Valuvat taikinan sekaan)
7. Lisää pussillinen mantelilastuja piirakan pinnalle. 
8. Paista uunin alimmalla tasolla noin 30 min.


Voitelin irtopohjavuoan voilla ja leivitin hasselpähkinärouheella. Pidin noin puolet paistoajasta leivinpaperia piirakan pinnalla, koska mantelilastut palavat aika helposti. Muista tarkkailla, ettei näin pääse käymään!


Tämä raparperipiirakka oli tuhdimpaa kuin aiemmin leipomani, mutta maut ovat molemmissa mainiot raparperin ja pähkinän ystäville. Hieman lämpimänä tämä on herkullisinta kotitekoisen vaniljajäätelön ja vaahterasiirapin kanssa. Ai että maistui!


Vielä on kesää jäljellä. Nautitaan siitä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.