Sivut

keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Vastustamaton välimerellinen vihannespaistos


Huh huh mikä urakka! Tein tänään paistosta, joka vaatii aikamoista innostusta leipomiseen. Useamman tunnin urakka on takana ja herkku valmiina onnistuneen näköisenä ainakin päältä päin katsellen. Makua en osaa tätä kirjoittaessani sanoa, mutta ei tähän paistokseen tulleista aineista voi tehdä huononmakuista. Luotan siihen.

Vihreä uutuusyrtti on nimeltään "Mustakaali". Hieno maku, mutta erikoinen nimi!
Tämä paistos tuo mieleeni muistoja lähes 15 vuoden takaa synttäreiltäni. Pidin kovasti leipomisesta silloinkin ja halusin yllättää kotiini juhlimaan tulleet upeat työtoveri-ystäväni erityisen ihanalla ja uudentyyppisellä suolaisella leivonnaisella. Sain paljon kehuja välimerellisestä paistoksestani, joten vaivannäkö kannatti. Jännitin kovasti lopputulosta ja makujen onnistumista. Löysin ohjeen jostakin lehdestä ja liimasin reseptikirjaani. Sieltä se on tarttunut usein silmiini ja yrittänyt houkutella herkullisilla kuvillaan uudistamaan urakan. Kirjoitin eilen ohjeet blogiini ja tänään vihdoin toteutin aikomukseni. Toivottavasti tämä uurastus saa hyvän vastaanoton :))
Pientä päivitystä resepti vaati; jotain suolaista, tulista, makeaa ja hapokasta ei olisi muuten toteutunut. Mistä keksinkin silloin näin tähän päivään sopivan reseptin. 

Paistokseeni tuli yksi oikein iso ja yksi pienehkö munakoiso. Tykkäämme kovasti munakoison mausta.
Aineet

9 kpl filotaikinalevyjä (laitoin enemmän)
n. 70 g sulatettua voita filolevyille
2-3 munakoisoa
1 kiinteä kesäkurpitsa (vihreä tai keltainen)
2-3 paprikaa
3 puna-, tai keltasipulia (tai 5 salottisipulia)
oliiviöljyä (½-1 dl)
aika monta valkosipulin kynttä (oman maun mukaan) 
4 rkl keltaisia rusinoita
n. 120-150 g tuoretta pinaattia
n. 50 g pinjansiemeniä
1 ruukku basilikaa silputtuna
2 rkl sweet chili saucea
150 - 200 g valkohomejuustoa
50-70 g parmesanraastetta
mustapippuria
suolaa

Vanhasta tottumuksesta "itketän" munakoisot varmuuden vuoksi. Suola irrottaa nestettä ja poistaa mahdollisen kitkeryyden munakoisoviipaleista. Imeytän nesteen talouspaperiin.
Ohjeet (Ota filotaikinat sulamaan alkajaisiksi, loput uudelleen pakkaseen)

1. Käsittele ja lohko vihannekset.
2. Siirrä ne uunipannulle ja valuta oliiviöljyä ja suolaa sekä pippuria päälle.
3. Paahda niitä 200 ast/n.30-40 min

Suolaa ja pippuroi vihannekset makutottumuksesi mukaan. Munakoisot eivät tarvitse lisäsuolaa, jos "itketit". Munakoisot olivat pisimpään uunissa, paprikat leikkelin vielä pienemmiksi.
4. Vedä tummuneista paprikoista kuoret pois. (ei onnistunut ihan kaikista)
5. Anna kasvisten jäähtyä esim leivinpaperin päällä.
6. Tee pinaattitäyte paahtamalla ensin pinjansiemenet. (Varo polttamasta!)

Jos paahdat samalla pannulla kaikki, siirrä pinjansiemenet välillä eri astiaan.
7. Kuullota pilkotut valkosipulinkynnet ja rusinat pannulla oliiviöljyssä.
8. Lisää pinaatit pannulle ja kuullota, kunnes neste on haihtunut.
9. Lisää pannulle paahtuneet pinjansiemenet ja basilika. 
Maistele, mausta ja jätä seos jäähtymään. 


10. Viipaloi valkohomejuusto. (kuori halutessasi)
11. Puolita filolevyt ja peitä ne kevyesti kostutetulla liinalla, jotta eivät kuivu.

Filotaikinaa ei ole helppo käsitellä. Ole varovainen, sillä se on haurasta ja repeilee helposti. 
Nyt alkaa paistoksen kokoaminen. (Filotaikinan repeily ei haittaa, lopputulos on jopa kauniimpi.)

1. Peitä irtopohjavuoan pohja (23-25 cm) leivinpaperilla, sipaise öljyllä.
2. Voitele yksi filolevy kerrallaan toiselta puolelta ja nosta vuokaan.
3. Kasaa levyjä limittäin toistensa päälle, reunat jäävät roikkumaan.
4. Kun kaikki 9 puolikasta levyä on lisätty  vuokaan, aloita täyttäminen.

Voit toki täyttää vuokaa haluamassasi järjestyksessä. Laitoin juuston kesäkurpitsojen päälle. Sweet chili sauce tuli päällimmäiseksi ennen parmesanraastetta.
5. Pohjalle tulee puolet munakoisoista ja sipuleista.
6. Seuraavaksi pinaatti, brieviipaleet, kesäkurpitsat, paprikat.
7. Päällimmäiseksi tulee loput sipulit ja munakoisoviipaleet. 
8. Ripottele pinnalle parmesanraaste.


9. Leikkaa roikkuvat reunat parin sentin levyisiksi ja käännä vuoan päälle.
10. Suikaloi loput, voilla sivellyt filolevyt n. 4 cm levyisiksi.
11. Asettele levyt paistoksen pinnalle niitä samalla rypistellen.


Suurin urakka on takana ja päästään paistohommiin. Laita vuoka leivinpaperoidulle uunipellille, ettei mahdollinen rasva tipu uunin pohjalle.

1. Kypsennä ensin paistosta 200 ast / n. 30 min.
2. Poista vuoasta irtoreunus ja jatka paistamista 20-30 min.
3. Peitä paistoksen pinta toisessa paistovaiheessa leivinpaperilla, ettei tummu liikaa!!

Leivinpaperi ja paistinpelti vuoan alla ovat tarpeen, koska tästä irtoaa rasvaa ja nestettä.
Hieman jäähtynyt paistos maistuu parhaimmalle raikkaan vihersalaatin kanssa.
Tämän paistoksen voi tehdä jo tarjoamista edeltävänä päivänä ja laittaa loput pakkaseen seuraavaa herkutteluhetkeä varten. Ulkonäkö ei kärsi pakastamisesta.

Viikonloppuna otin paistoksen syöntiä edeltävänä päivänä pakasteesta jääkaappiin sulamaan. Seuraavana päivänä leikkasin valmiiksi annospaloiksi ja kuumensin 200 ast/20 min. Paistoksen pinta rapeutui ja sisus oli tekeytynyt aiempaakin mehevämmäksi. Vieraat ihastuivat ja aikoivat lomalla tehdä samanlaista. Tämä paistos oli suuri menestys. Taas!!

Kylläpä osasikin olla herkullista! Kannatti ryhtyä urakkaan ja viikonlopun vieraiden kanssa syödään loput. Talon Mies kehui kovasti herkullista makua ja ulkonäköä! Kyllä oli aihettakin..
P.S. Tarvitsin tänään lohturuokaa ;) Superihana fyssarini Anne Aulangontieltä jää kesälomille ja lymfahoitoni tällä erää päättyivät tänään. Nyt pitää pärjätä omin neuvoin ja voimin tästä eteenpäin, onneksi erittäin hyvien Annelta saamieni jumppaohjeiden kanssa. Annelle suon täydestä sydämestäni virkistävää, rentouttavaa lomaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.