Sivut

tiistai 8. elokuuta 2017

Chili sin carne eli chiliä ilman lihaa

Pehmeän makuinen créme fraiche ja tuoreyrtit juhlistavat "arkista" chiliä. 
Tomaattia, sipulia, paprikaa, chiliä, papuja, porkkanaa, nyhtökauraa ja mausteita. Syömme näistä aineista tehtyä ruokaa niin usein, että koen sen hyvin arkiseksi. En ole tullut postanneeksi ohjetta blogiini, koska en omista mitään varsinaista reseptiä tähän. Jääkaapin sisältö sanelee useimmiten ruoan raaka-aineet. Toisinaan syömme chilin sellaisenaan, joskus pitaleipään tai tortillaan kätkettynä. Välillä se maistuu täysjyvä-pastan, -riisin, -couscousin tai -kvinoan seurassa.


(Chili con carnea saat samalla reseptillä vaihtamalla Nyhtökauran jauhelihaan.)

Tällä kertaa tuli aika reippaasti valkosipulia, joskus chili on "pääosassa".
Tämä ruoka on siinä mielessä kätevä, että paranee vain lämmitettäessä ja säilyy syöntikelpoisena jääkaapissa useita päiviä. Samalla vaivalla kannattaa tehdä suurehko annos jopa kahden hengen perheessä. Loput voi pakastaa, ellei katoa parissa päivässä jääkaapista. Ja tätähän voi tuunata loputtomiin omia lempimakuja lisäämällä. Tänään ruoka syntyi näillä aineilla ja työtavoilla. Laitoin reseptin ylös!


Mitkä tahansa pavut sopivat chilin makumaailmaan, samoin kikherneet maistuvat ja antavat ruokaisuutta ja protskua.


Aineet chili sin carneen n. 6-10 hengelle 

1 rkl kookosöljyä tms
3 salottisipulia
1 kokonainen valkosipuli
4 pilkottua porkkanaa

2 prk tomaattimurskaa (á 390 g)
1 prk esikeitettyjä kikherneitä (230 g)
1 prk mustapapuja (285 g)
1-2 paprikaa (vihreää, punaista tai keltaista)
2 keskitulista chiliä
1-2 dl vettä (tai kasvislientä)
1 rkl worcester-kastiketta (Heinz) tms hapokkuutta
1 pkt nyhtökauraa (härkistä, tummaa soijarouhetta tms)
2 rkl kookossokeria (tai fariinisokeria)
1½ tl suolaa (smoked sea salt)
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
2 tl Jerk-maustetta
mustapippuria myllystä
pari kourallista pilkottuja tuoreyrttejä (lehtipersiljaa ja mustakaalia minulla tänään)  

Aika voimakkaasti savulle maistuva uutuussuola (itselleni) sopii hyvin myös kalalle.

Ohjeet

1. Huuhtele kikherneet sekä pavut ja jätä valumaan.
2. Pilko sipulit ja pestyt porkkanat. (ei tarvitse kuoria)
3. Pilko chilit ja paprika(t)
4. Lämmitä kookosöljy paistinpannulla ja lisää sipulit, kuullottele.
5. Kaada pataan (tai kattilaan) tomaattimurskat ja vesi, kuumenna.
6. Lisää porkkanat paistinpannulle ja kuullottele muutama minuutti.
7. Kaada pavut, herneet, paprikat ja paistinpannun aineet pataan.
8. Pilko nyhtökaura pienemmiksi paloiksi (halutessasi).
9. Kuullota hetki nyhtökauraa ja chilisilppua paistinpannulla ja lisää ne pataan.
10. Lisää mausteet chili sin carneen viimeisenä, sekoittele.
11. Kuumenna ja anna poreilla hiljakseen, maistele ja lisää tarvittaessa vettä tai haluamiasi mausteita. 


Nude-nyhtökaura sopii tähän ruokaan yhtä hyvin. Tänään halusin mukaan hieman savun makua ja käytin siksi savupaprikalla maustettua nyhtistä. 
Savun makua tuli chiliini myös uutuussuolasta sekä savupaprikajauheesta. Maistui!

Vahvan chilin ystävät voivat lisätä murskattua chiliä tai Sriracha--kastiketta.
Nyt tämä on valmista ja sitä riittää... Maistuu sellaisenaan leivän kanssa tai erilaisin lisukkein lounaalla, päivällisellä tai iltapalana. 


Vaalea rullarieska maistui tänään mahtavan hyvälle chilin kanssa. Rieskan sisälle tuli juustoa, avocadoa ja limepippuria; rullalle vaan ja mikroon minuutiksi. Nopeaa ja helppoa!


Herkulliseksi lopuksi kuva eilisestä lastenlasten tekemästä täytekakusta. Mummi oli tehnyt etukäteen sokerikakkupohjat, vaahtokarkkimoussen ja Omar-kinuskia.
Omar-kinuskipäällysteiset munkit
Kermavaahdon ja äidin ostamien mansikoiden sekä vadelmien kanssa tästä tuli ihan varmasti Maailman herkullisin täytekakku.


Lapset kostuttivat kakkupohjia taitavasti vaniljamaidolla. Yhteistyö sujui täydellisesti! 



Onneksi kakku oli niin suuri ja korkea, että töistä palaavalle isillekin jäi reilusti! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.