Sivut

keskiviikko 16. elokuuta 2017

Härkis-leipäjuustopiirasta iltapalaksi


Olen oppinut selaamaan ruokablogeja vasta viime kuukausina. Eipä tullut aiemmin mieleenikään, että pelkästään suomalaisia ruoanlaittoon ja leivontaan liittyviä blogeja on niin paljon. Ja voi että ne ovat sydämellä ja innostuksella postattuja. Kuinka paljon tarinoita niiden taakse kätkeytyykään. Yhteistä kaikille on kuitenkin innostus keittiöhommiin. Sen voi aistia blogeista ja useimmat sanovat asian heti kättelyssä. Kuvittelin itse kyllästyväni parin kuukauden bloggaamisen jälkeen ja onhan tämä välillä yksinäistä hommaa. Keitähän siellä blogin toisella puolella onkaan? Tärkeintä itselleni on uskoa, että tällaistakin "mummiblogia" tarvitaan. Minä tarvitsen tätä tässä elämäntilanteessani!!


Selailin blogeja keksiäkseni jotain kivaa suolaista tarjottavaa talon Miehen synttäri-iltana. Löysin monia herkulliselle tuntuvia ohjeita ja upean "Irman ihannekakut" blogin, josta sain innoituksen tämänkertaiseen piiraaseen. Savuporon vaihdoin härkikseen ja mukana myös leipäjuustoa. Sitä saa nykyisin myös laktoosittomana. Hyvä, hyvä!


Aineet härkis-leipäjuustopiiraaseen (n. 28 cm vuokaan)

Pohjataikina (melkein gluteeniton)

150 g pehmeää voita
pala fetajuustoa (75 g)
1 dl kaurahiutaleita
½ dl tattarijauhoja
2½ dl gluteenittomia kaurajauhoja
½ dl kylmää vettä

Ohjeet (paista piirasta 200 ast / n. 30 min)

1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
2. Lisää pehmeä voi ja fetamurut joukkoon.
3. Nypi nopsaan sekaisin ja lisää lopuksi vesi.
4. Älä vaivaa enää kauaa, vaan sekoittele aineet keskenään.
5. Tasoittele taikina jauhotetulle kelmulle, painele litteäksi ja jätä jääkaappiin tekeytymään.


Aineet täytteeseen 

1 pkt härkistä
1 keltainen paprika
1 rkl öljyä
2-3 varhaissipulia varsineen
3-4 valkosipulinkynttä
1 prk smetanaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
200 g leipäjuustoa
n. 3 dl emmentaljuusto-raastetta


Ohjeet

1. Pilko ja kuullota sipulit (ei varsia) ja valkosipulit öljyssä miedolla lämmöllä.
2. Pilko paprika ja lisää pannulle.
3. Lisää härkis paistinpannulle ja pienentele suurimpia paloja.
4. Mausta suolalla ja haluamillasi mausteilla. (hieman chiliä, paprikaa tms)
5. Sekoittele lopuksi smetana täytteen joukkoon.


Voitele uunivuoka tai laita siihen leivinpaperia. 

Siirrä taikina vuokaan ja tasoittele käsin riittävän suureksi.

Leikkaa halutessasi reunat taikinapyörällä siistiksi.

Lisää härkismassa pohjan päälle ja paloittele leipäjuusto joukkoon.

Paloittele sipulin varret pinnalle ja lisää juustoraaste päällimmäiseksi.

Leipäjuusto ja varhaissipulin varret maistuivat hyvälle härkiksen kanssa.
Pinnalle tulevan juustoraasten ansiosta piiras paistuu kauniin ruskeaksi.


Paista piirasta uunin alimmalla tasolla n. 200 ast / 30 min. Seuraa ja peitä pinta tarvittaessa leivinpaperilla.

Tuoreet yrtit (oregano) sopivat hyvin tähän kasvispiiraaseen.
Tämä piiras oli jostakin syystä parempaa seuraavana päivänä lämmitettynä. Olivatkohan maut tasaantuneet vai olisiko tuolloin ollut isompi nälkä ;))


Kotimme läheisen metsän etelärinteellä puolukat olivat tänään jo kypsiä. Puolukka on monikäyttöinen ja kaunis metsän herkku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.