Sivut

perjantai 11. elokuuta 2017

Lohta, fenkolia ym kasviksia grillistä


Aurinko paistaa ja lämmittää. Grillistä tulee herkullisia tuoksuja. On taas kesääää!
Tänään oli pitkästä aikaa mukavaa syödä ulkona terassilla pitkän kaavan mukaan. Grillattua fenkolia teki mieli lohimedaljongin kanssa. Grilliin mahtui myös suosikkejamme kukkakaalia, porkkanaa, bataattia ja sipulin vihreitä varsia. Kyllä näillä eväillä nälkä lähtee talon Mieheltäkin, vaikka päivään on mahtunut monta tuntia liikuntaa ja nurmikon leikkuuta.


Tällä kertaa höyrytin kasvikset puolikypsiksi mikrossa varmuuden vuoksi. Tarkoitus on saada hieman väriä ja savun makua grillin kautta herkullisiin kasviksiin.


Höyryttämisen jälkeen pirskottelin kasviksille hieman sitruunamaustettua oliiviöljyä, balsamicokastiketta ja suolaa. Uutuutena maustoin tänään bataatit nestemäisellä Poppamiehen savuaromilla. Vinkin tähän sain TV:n aamulähetyksessä ruokaa grillanneelta kokilta Sami Garamilta. Savuaromi sopi bataattiin erinomaisesti.


Eilen ostetusta lohesta riitti ruokaa sekä savustamiseen, lohisoppaan että grilliin. Lohimedaljongit on helppo tehdä kokonaisesta fileestä itse.
Leikataan terävällä veitsellä tai keittiösaksilla reilu pala lohta ja vedetään nahkaan asti viilto keskelle palaa. Taittamalla nahkapuolet vastakkain syntyy lohimedaljonki.
Öljyän fileen kevyesti, jotta se irtoaa paremmin grillin tai parilan pinnasta. Lohifileen kypsentämisessä kannattaa olla huolellinen ja grillata vain muutama minuutti puoleltaan. Lohi säilyy näin mehevänä ja maukkaana. Suolaamme lohen vasta lautasella, mutta voinee suolata myös etukäteen merisuolalla.


Kasvikset ja etenkin fenkoli olivat tänään pääosassa ruokailussamme. Kaloreita ei nyt laskettu, joten sudin kasviksia useampaan otteeseen voisulalla. Ai että oli hyvää! Lohimedaljongit kypsyivät itsekseen grillin takaosassa samalla, kun kasviksia piti käännellä ja paikkoja vaihdella useampaan otteeseen. Kasviksiin jäi mukavasti purutuntumaa grillaamisen jälkeen.


Kastikkeena maistelimme sekä tuoreista kantarelleista juuri tehtyä kastiketta, että eilen valmistamaani katkarapukastiketta. Molempi parempi! sanoimme kumpikin.




Postaan tähän vielä pari vinkkiäni koskien kantarellien säilöntää. Ostin muutama vuosi sitten näitä keltaisia metsän herkkuja Lappeenrannasta ja sain mukaani hyvän ohjeen. Pienimmät sienet voi pakastaa veteen. Näin ne säilyttävät värinsä ja muotonsa ja niitä voi käyttää talven mittaan koristeena keitoissa ja kastikkeissa. Keitän ja jäähdytän yleensä veden ja jokaisesta sienisaaliistamme pienimmät sienet pääsevät vedellä täytettyyn rasiaan.


Loput hyvin puhdistetut sienet hakkaan leikkuulaudalla leveän kokkiveitsen avulla aika pieneksi silpuksi. Kiehautan sitten sen aikaa, että nestettä on irronnut jonkin verran.
Jäähtymisen jälkeen pakastan yhden kastikkeen verran sienisilppua pieneen minigrip-pussiin (myös nesteen). Tänään sain eilen kerätyistä kantarelleista sienet noin viiteen sienisoosiin. Talvella muistellaan kesää ja herkutellaan itse  kerätyillä sienillä.

Näyttää sille, että jälleen on tulossa mainio kantarellikesä. Nyt siitä sateesta on hyötyä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.