Sivut

keskiviikko 30. elokuuta 2017

Parempaa broileripastaa

Pecorino-lastuja, sormisuolaa ja miedon makuista pistaasiöljyä. Tällä lautasella on paljon lempeitä makuja.
Mitä mitä! Mitä ihmettä? Broilerifileitä ilman antibiootteja! Olen ollut autuaan tietämätön, että Suomessakin käytetään broilerin kasvatuksessa antibiootteja kuten Keski-Euroopassa ja muualla maailmassa. Vai käytetäänkö sittenkään? Jos tykkäät laittaa ruokaa broilerista ja asia muutenkin kiinnostaa, klikkaa ihmeessä alla olevaa linkkiä.



Nappasin eilen kauppareissulla enempiä miettimättä broilerin fileesuikaleita aikomaani pastakastiketta varten. Huomioin kyllä tuon ANTIBIOOTTIVAPAA-sanan ja ajattelin, että onpa hyvä! Kotona asia alkoi kiinnostaa enemmän, koska broilerin lihaa olemme toistaiseksi käyttäneet ruoan laitossa vähintään kerran viikossa. Pitäisikö nyt siitäkin luopua? Kauralla ruokittujakin nämä broiskut ainakin ovat :))


Pastaruokaa on myös "pakko saada" ainakin kerran viikossa. Pasta vaan on niin hyvää ja monipuolista ruokaa! Katselen usein pastauutuuksia eri kaupoissa ja teen toisinaan kivoja löytöjä. Nykyisin on värejä ja muotoja joka lähtöön ja parasta kaikessa, että pastaa tehdään kokoviljasta. Senhän on pakko olla ihan terveellistä ruokaa! päättelen. 

Kantarelleista irtoava neste maustaa kastikkeen hienosti. Ei kannata etukäteen kiehuttaa nestettä pois.
Talon Mies toi taas aamulenkiltään muutaman herkullisen kantarellin ja vadelmia. Kerrankin voin käyttää ne ihan tuoreeltaan antamaan lisämakua muutenkin herkulliseen spelttipastaan. Aika harvoin tulen postanneeksi näin tavallista ja helppoa ruokaa, mutta tuo broileriasia saattaisi kiinnostaa muitakin. 


Pidämme molemmat pasta carbonaran mausta, joten sen tyyppinen pasta on varma ja helppo ruoka tällaiseen kiireiseen päivään. (siivousta, vesijumppaa, tennistä yms) Tällä kertaa amerikan pekoni on sivuroolissa ja maku sekä proteiinit tulevat broilerista lisukkeineen. Kananmunan keltuaiset ovat olleet jääkaapissa pari päivää, joten nyt on viimeinen mahdollisuus hyödyntää ne ruoanlaitossa. Ei tule hävikkiä!


Aineet broileri-pekoni-kantarellipastan kastikkeeseen (3 - 4 henk)

3 - 4 siivua amerikan pekonia
1 varhaissipuli pilkottuna
2 valkosipulin kynttä pilkottuna
300 g broilerin fileesuikaleita
n. ½ l tuoreita kantarelleja
2 rkl broilerifondia (itsellä kokonaisena paistetusta broilerista)
1 prk kevyttä ruokakermaa (10 % rasvaa)
1 tl suolaa
pippuria myllystä

Keitin tänään spelttipastaa n. 150 g paketin ohjeen mukaan. Lisäsin pastaan keskenään sekoitetut keltuaiset, juuston ja kerman. Sekoittelin hetkisen lämpöisellä liedellä, että aineet levisivät joka puolelle pastaan.
  • 3 kananmunan keltuaista
  • ½ dl Pecorino-juustoraastetta
  • 2 rkl kuohukermaa
Ohjeet
  1. Laita paistinpannu kuumenemaan levylle.
  2. Pilko pekoni ihan pieneksi silpuksi ja lisää pannulle.
  3. Lisää broilerisuikaleet, kun pekonin rasva on irronnut. 
  4. Ruskista broileri käännellen lihoja.
  5. Lisää sipulisilput pannulle ja kuullota niitä.
  6. Pilko kantarelleja hieman, lisää pannulle ja kääntele.
  7. Lopuksi lisää fondi tms ja kerma. 
  8. Jätä kastike tekeytymään miedolle lämmölle.

Keitä seuraavaksi valitsemasi pasta paketin ohjeen mukaan ja kaada vesi pois.

Jos haluat lisätä kananmunan keltuaisia, älä keitä ihan kypsäksi. (Kypsyy vielä hieman viimeistelyn aikana)

Meillä oli lisäksi keräsalaattia, tomaattia, basilikaa ja mozzarella-juustoa. Maiskis!

Tuoreet kantarellit ovat koristeena. Eivät tarvitse esikäsittelyä, pieni kuullotus riittäisi.
Ja tärkein vielä! Jos olen oikein ymmärtänyt MTK:n tiedotteen, Suomessa ei käytetä antibiootteja broilereiden kasvattamisessa. Ainakaan vielä!

Onkohan kukaan blogini lukijoista kiinnittänyt asiaan huomiota ja on enemmän perillä broilerin kasvattamisesta. Tunnen itseni aika untuvikoksi, vaikka ikää onkin kertynyt jo melko mukavasti. Myyntikikkako ja vielä kauralla ruokittu!





Pihlajanmarjat punertavat jo. Ja niitä on runsaasti. Onko tulossa vähäluminen talvi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.