Sivut

lauantai 19. elokuuta 2017

Tortilla Española eli suomalaisittain perunamunakas


Maineikas tortilla de patatas on Espanjan kansallisruokaa. Kyse ei ole meille tutummasta täytetystä maissitortillalätystä vaan perunoista, kananmunista ja sipuleista tehdystä perunamunakkaasta. Tämä ruoka on lähes poikkeuksetta hotelliaamiaisella sekä Kanariansaarilla että Manner-Espanjan alueella. Se on tyypillistä myös tapaksena ja lounasruokana. Yleensä se on ollut tarjolla haaleana tai jäähtyneenä. Olen maistanut sitä useamman kerran muiden aamiaisherkkujen ohella. Uskallankohan sanoa, että tänään itsetekemäni tortilla oli parempaa kuin mikään aiemmin maistamani. Samaa sanoi talon Mies. Juuri valmistettuna se on parhaimmillaan.

Uudet perunat voi laittaa mainiosti kuorineen tähän ruokaan.
Tämä ruoka tulee hyvin vaatimattomista aineista ja aikaa kuluu vain reilu puoli tuntia. Ei siis ihme, että se on niin suosittua ruokaa Espanjassa. Perunat ja kananmunat ovat todella tuoreita ja hyvänmakuisia oman kokemuksemme perusteella joka puolella Espanjaa. Uudet perunat ja tuoreet munat ovat hyviä raaka-aineita Suomessakin, joten tottakai niistä onnistuu kokata herkullista suuhunpantavaa täälläkin.

Alkuperäisen ohjeen mukaan perunoita ei ruskisteta. Itse tykkään rapeanruskeista perunaviipaleista.
Oma ohjeeni on tehty Gordon Ramsayn reseptiä mukaillen. Olen tehnyt hieman muutoksia omiin makumieltymyksiimme sopivaksi. Söimme tätä tänään lounaaksi ja loput pakkasimme mukaan mökille. Savulohen ja raikkaan salaatin kanssa tämä oli muy bueno eli todella hyvää. Jääkaapin tyhjennysoperaatio kannatti!

Uskomatonta kuinka hyvää ruokaa voi tehdä näin edullisista raaka-aineista.
Aineet tortillaan n. 26 cm paistinpannulle (omani oli 30 cm joten aineita meni enemmän kuin ohjeessa)

½ dl öljyä (minulla rypsiöljy, oliiviöljyä yleensä Espanjassa)
900 g perunaa (jauhoinen lajike esim Van Gogh on hyvä)
1-1½ tl suolaa
6 kananmunaa
pari varhaissipulia viipaloituna
valkosipulia oman maun mukaan
mustapippuria

Ohjeet
  1. Kaada öljy paistinpannulle kuumenemaan.
  2. Pese hyvin uudet perunat (kuori vanhat), viipaloi ja kuivaa ne.
  3. Öljyn kuumennuttua kippaa kuivatut perunaviipaleet pannulle.
  4. Lisää sipulit ja paista seosta pannulla n. 15 - 20 min, kääntele välillä.
  5. Kun perunat ovat lähes kypsiä, siirrä ne kulhoon jäähtymään.
  6. Riko kananmunat kulhoon, vispaa kevyesti, lisää suolaa ja mustapippuria.
  7. Lisää hieman jäähtyneet perunat kananmunien joukkoon, sekoittele.
  8. Lisää öljyä paistinpannulle ja kaada muna-perunaseos siihen.
  9. Anna tekeytyä n. 5-10 min keskilämmöllä.
  10. Seuraa, milloin seos alkaa irrota reunoilta ja pohja on kullanruskea.
  11. Käännä tortilla ison lautasen avulla ympäri. (ohjeet lopussa)
  12. Anna kypsyä vielä n. 5 min ja liuùta tortilla lautaselle.
Tarjoile heti tai myöhemmin jäähtyneenä. Maistuu sellaisenaan tai lisukkeena.




Näin sain itse tortillan lautaselle ja takaisin paistinpannulle ilman haavereita.

  • Liuútin tortillan isolle lautaselle paistunut puoli alaspäin.
  • Kahden pannulapun avulla käänsin paistinpannun nurinpäin vasten lautasta.
  • Napakalla otteella käänsin "koko helahoidon" nopsasti ympäri.
  • Siirsin paistinpannun takaisin levylle ja paistoin tortillan ruskeaksi myös toiselta puolelta.  

Sade onneksi loppui ja huomiseksi on luvattu aurinkoa. Se vaan meille passaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.