Sivut

torstai 7. syyskuuta 2017

Ihana valkosuklaa-punajuuriherkku

"Älyttömän hyvän makuista, pitäisi olla nuolija lusikan tilalla!" oli talon Miehen kommentti.
Tykkäätkö kokeilla jotakin erilaista jälkkäriä? Sain aika villin idean yhdistää punajuuren ja valkosuklaan. Maustamaton tuorejuusto ja kerma pehmensivät tosin tätä liittoa. Punajuuri on uskomattoman monipuolinen ja värikylläinen juures, mutta tähän saakka en ole uskaltanut käyttää sitä jälkiruoissa. No nyt uskalsin eikä harmita. Tämän herkun tekemiseen ei tarvinnut varata pitkää aikaa :)) 


Pari päivää sitten kypsensin nipun punajuuria uunissa samalla kun marjapiiras paistui siellä. Punajuuret kypsyivät riittävästi folioon käärittyinä 200 asteen lämmössä tunnissa. Ehkä vähempikin olisi riittänyt juuri maasta nostetuille punajuurille. Onneksi näin MasterChef Australiaa seuratessani tämän verrattoman idean kypsentää nämä juurekset.  Punajuuri näyttää muuten olevan ihan hittijuures tuossa kilpailussa.

Jännä nähdä, mitä keksin huomenna tehdä tästä jäljelle jääneestä punajuurisoseesta.
Kaivelin tänään mehulinkoni esille kaapin periltä tulevaa omena-aikaa silmällä pitäen. Paloittelin kaksi kypsää punajuurta mehulingon käsiteltäväksi ja sain muutaman desin upean väristä mehua ja sosetta. Tosin saman lopputuloksen olisin saavuttanut tehosekoittimessa, koska en raaskinutkaan heittää kuituosaa pois vaan yhdistin sen ja mehun punajuurisoseeksi.

Hyvää gluteenitonta valkosuklaata, vaikkakin sisältää hieman laktoosia. Pieni määrä ei haittaa! 
Aineet jälkkärin punaiseen kerrokseen  (2 - 4 annosta)

100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g punajuurisosetta
100 g paksua maustamatonta jogurttia (turkkilaista)
2 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria
1 rkl chian siemeniä

Yhdistä aineet huolellisesti tasaiseksi seokseksi ja annostele joko 2 suurehkoon tai 4 pienempään jälkiruoka-astiaan.
Vie jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa, kun teet ylemmän kerroksen.

Lusikoin ensimmäinen kerroksen kulhoon vinossa asennossa.
Aineet jälkkärin valkoiseen kerrokseen

½ dl kuohukermaa
n. 50 g valkosuklaata
1 rkl chian siemeniä
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Lämmitä kerma ja paloittele siihen valkosuklaa. Älä kiehuta!
Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut kokonaan. Jäähdytä hieman! 
Lisää seokseen chian siemenet ja tuorejuusto. Sekoittele tasaiseksi.
Annostele valkosuklaaseos punajuuriseoksen päälle ja koristele annos.
Anna jälkkärin jäähtyä ensin ja herkuttele vasta hetken päästä.

Jäätelöön tekemäni muruseos sekä mintunlehdet saivat koristaa meidän annoksia.

Toisentyyppinen kulho olisi saattanut toimia paremmin tässä "vinokkaassa".
Tykkään punajuuren mausta monissa erityyppisissä ruoissa, vaikka sen maku kypsentämättömänä on aika rajua. Punajuurta tosin ei suositella syötäväksi raakana, koska se saattaa aiheuttaa vatsakipua ja jopa pahoinvointia herkkävätsaisille. Ehkäpä raa´an punajuuren maku on juuri sen vuoksi niin voimakas.

Nyt on tämän viikon herkuttelut herkuteltu. Aulanko golf Hugon itsetehtyjen munkkien herkullinen maku on kuuluisa Hämeenlinnassa.  
Tänään alkoi kuntosalikausi, tosin hyvin rauhallisesti. Sen kunniaksi oli ihan pakko saada jotakin erityisen hyvää ja silti kohtuullisen vähäkalorista. Talon Mies kävi rankemmassa jumpassa, joten olisi voinut syödä suuremmankin annoksen. Tätä on tehtävä uudelleen!
P.S. Tarkemmin ajatellen olen sittenkin tehnyt suklaakakkua punajuurella. Hyvin kävi sekin kaupaksi eikä jäänyt muruakaan jäljelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.