Sivut

tiistai 24. lokakuuta 2017

Karjalanpiirakoita sekä kaalikääryleitä ruskealla kastikkeella

Kaalikääryleitä, perunoita, ruskeaa kastiketta, puolukkahilloa, raejuustoa ja kurpitsapikkelsiä. Nam!
Nyt vaalitaan perinteitä. Suomi täyttää pian sata vuotta, joten perinteisten reseptien mieliinpalauttaminen on paikallaan. Aloitan tänään ruskeasta kastikkeesta, jota olen tehnyt edellisen kerran ehkä noin 30 vuotta sitten. On jo aikakin palauttaa mieleen tuo menneiden vuosikymmenien arkinen herkku. Karjalanpiirakat syntyivät tänään siinä sivussa ;=)  Ohje piirakoihin löytyy täältä! Ihanne karjalanpiirakka


Pakasteen järjestely eilen tuotti mieluisan yllätyksen. Löysin pussukan  perinteisiä kaalikääryleitä, jotka tein muutama viikko sitten.  Kesällä seuraamani Makumuistoja ohjelma TVstä palautti mieleeni lapsuuden. Lähes joka päivä äitini teki ruskeaa kastiketta erilaisin lisukkein. Lihapullia ja keitettyjä perunoita oli useimmiten. Kaalikääryleet puolukkasoseella ja perunamuusilla olivat suosikkejani. Ai että ne maistuivat nälkäiselle koulusta palanneelle. 

Valurautapaistinpannulla tehty ruskea kastike tuo mieleen makumuistoja lapsuudesta.
Ruskean kastikkeen ohjeita löytyy varmaankin netistä, mutta yllätys yllätys. Osasin tehdä tänään ihan älyttömän hyvää ruskeaa kastiketta vanhasta muistista. Kaalikääryleet muhivat pehmeiksi ja herkullisiksi kastikkeen seassa. Muistelen maustaneeni lapsilleni tämän saman peruskastikkeen ketsupilla ja sinapilla, ehkä myös tilkalla kermaa. Nakkikastiketta ja lihapullakastiketta tein useimmin. Tänään söimme ihan peruskastiketta vain suolaa mausteena ja maku oli mitä parhain. Edes pippuria en lisännyt ja hyvä niin 👌  

Aineet ja ohjeet ruskeaan kastikkeeseen valurautaisella paistinpannulla

2-3 rkl voita
2-3 rkl vehnäjauhoja (käytin hiivaleipäjauhoja, kun vehnäjauhot olivat loppu)
n. 5 dl kiehuvaa vettä
1 tl suolaa
(mustapippuria ja kermaa, jos haluat)
  • Sulata voi kuumalla paistinpannulla.
  • Lisää vehnäjauhot ja ruskista sekoitellen lastalla.
  • Kun seos näyttää sopivan ruskealle, lisää vähitellen kuumaa vettä.
  • Kiehuta seosta vähintään 10 min, jotta jauhot ehtivät kypsyä ja kastike saostua.
  • Sekoittele, lisää suolaa ja maistele. Päätä sitten, riittääkö suola vai pitääkö lisätä.

Karjalanpiirakat ovat mielestäni todella isotöisiä ja aikaavieviä. Puoli vuotta on kulunut edellisestä kerrasta, joten nyt alkoi olla sisäinen paine leipoa niitä. Toki kaupasta saa herkullisia valmiita piirakoita ja pakasteesta hyvänmakuisia paistoa vaille valmiita Moilasen cocktailpiirakoita. Mutta kotonatehdyt ovat niin erimakuisia.


Aloitin tämän blogini reilu puoli vuotta sitten 'Ihannekarjalanpiirakoilla', jotka tein pikkusiskoni kanssa. Hän tekee piirakoita usein, mutta minä harvoin. Jänskätti vähän ryhtyä hommaan yksin. Olin kuullut, että piirakan kuoret voi kaulia ilman pulikkaa pastakoneen avulla. Ehkäpä siinä olisi oiva apu osaamattomuuteeni, joten tuumasta toimeen. Talon Mies viritteli pastakoneen valmiiksi ja niinhän urakka sai alun. 


Kyllä oli ilo tehdä tänään herkullisia ruokia yhdessä talon Miehen kanssa. (Älkää kertoko kellekään, mutta siunattu pakkanen. Golfkentille pääsy siirtynee kevääseen..)
Olin tehnyt puuron aamulla ennen vesijumppaan menoa ja jatkoin hommaa palattuani. Kuoritaikinan teko ei kauaa kestänyt ja puuro oli sopivasti jäähtynyt. 


Kaulitsin sopivan paksuisen taikinan ja otin ensin pohjia pyöreällä muotilla. Ei hyvä! Pastakoneessa kuorista tuli ihan väärän mallisia, joten uusiksi meni. Aikani harjoiteltua pohjat onnistuivat pyöreistäkin, mutta huomattavasti paremmin talon Miehen kaksimällä yleiskoneen kannen soikealla mallilla. Hätä keinot keksii :))  


Oikeastaan oli aika hauskaa tehdä hommaa, jota en oikein tuntunut hallitsevani. Pastakoneen telojen välin kuului alkuun olla suurimmalla (7) ja tulla pikkuhiljaa kolme pykälää (6,5, ja 4) alaspäin eli tiukemmalle. Kerralla taikinaa ei voinut laittaa tulemaan  liian tiukalle asetettujen telojen välistä. Aika monta kertaa meni homma uusiksi. Sitä suurempi oli ilo, kun lopulta rytmi ja tempo olivat kohdillaan.


Piirakkapohjien tekeminen sujui kuin tanssi ja kävi nopeammin kuin koskaan aiemmin. Seuraavalla kerralla tiedän heti alusta lähtien, kuinka toimia. Suosittelen käyttämään pastakonetta piirakkapohjien tekemisessä, jos sellaisen omistat ja teet itse piirakoita. Muista lisätä riittävästi jauhoja kaulitsemis- tai telaamisvaiheessa.


Ihmettelette varmaan, miksi kerron tästä piirakanteosta näin yksityiskohtaisesti. Syy on se, että ymmärrän entistä paremmin niitä blogini lukijoita, jotka eivät kokkaa usein. Silloin resepti ohjeineen jättää paljon avoimia kysymyksiä. Kysykää rohkeasti ja kommentoikaa vielä rohkeammin! Vastaan todella mielelläni 💝
Tänään meillä talon Mies otti kokonaan tehtäväkseen sekä paistamisen että voitelun. Hän selviytyi alun ihmettelyjen jälkeen urakasta kiitettävästi ja piirakoista tuli ihan vastustamattoman herkullisia. Söimme monta heti lämpöisenä ja vielä yhdet iltapalana. Pakastimeenkin päätyi muutamia!


Valoa, iloa ja lämpöä sinulle blogiani klikanneelle! On todella kiva, että kävit täällä.


2 kommenttia:

  1. Naminam! Yksi herkullisimista makuelämyksistä on tuore, omatekoinen karjalanpiirakka. Niitä tulee siloin tällöin tehtyä, sillä puoliksi olen karjalainen itsekin.
    Herkullista loppuviikkoa! :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä hyvä! Katselin juuri hämmentyneenä "Koko Suomi leipoo" (MTV3) voittajapiirakkaa. Huh huh! Makuja on monia, mutta me tykätään perinteisistä piirakoista. Talon Miehen herkkua ovat perunapiirakat, joten ehkä niitä ensi kerralla. Sultsinat alkoivat kiinnostaa, ehkä yrittelen niitä joskus ;) Kiitos paljon kivasta kommentista!

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.