Sivut

maanantai 16. lokakuuta 2017

Pehmyttä peltileipää härkäpapujauhoilla

Aurinkokuivatut tomaatit öljyineen sekä yrttiöljy kirsikkatomaatteineen ovat tämän leivän mausteet. 
No joo! Ei pitänyt leipoa tänään. Eilen hankkimani jauhot eivät kuitenkaan jättäneet minua rauhaan. Jospa ihan pienen määrän ja minimityömäärällä tekasen. Se oli menoa taas ja heti ylösnousun jälkeen jauhot pöllysivät ja kulhot kalisivat. Taikinan teko ei paljoa rasittanut ja leipominen sujui myös sutjakkaasti. Aikaa meni eniten kohotuksiin ja paistamiseen. Peltileipä ei tosiaankaan ole 'peltiä' vaikka kovalle kuulostaakin. Ainakin tuoreena tämä leipä maistui oikein hyvälle. Rapeat kulmapalat ovat parhaita!

Tiirinkosken härkäpapujauhot ovat tämän peltileivän protskupläjäys :))
Peltileipätaikina on hyvä jättää aika löysäksi. Mielikuva paksusta puurosta on aika hyvä. Taikinaa ei kannata kuitenkaan jättää liian löysäksi, ettei 'lässähdä' uunissa.

Taikinan sekoittelu sujuu puuhaarukalla alusta loppuun.
Aineet härkäpapu-peltileipään 

5-6 dl vettä (riippuu pellin koosta ts onko uuni 50 cm vai 60 cm leveä)
1 pussi kuivahiivaa
2 rkl hunajaa (tai sokeria)
1½ tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
2 dl härkäpapujauhoja
n. 5-7 dl muita jauhoja (graham, vehnä, kaura tms)
1 dl aurinkokuivattuja tomaattikuutioita öljyineen

Pinnalle öljyä, kirsikkatomaatteja ja sormisuolaa

Ohjeet
  • Kuumenna vesi 42 ast, lisää siihen hunaja ja kuivahiiva. Sekoita!
  • Anna hiivan "käynnistyä" (n. 15 min), kunnes poreilee.
  • Lisää muut aineet puuhaarukalla sekoittaen.
  • Anna kohota vedottomassa (mikro, uuni) paikassa vähintään ½ tuntia.
  • Leivinpaperoi/öljyä uunipelti ja kaada taikina siihen. Tasoita pinta.
  • Anna taas kohota leivinliinan alla ½-1 tuntia. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.

Kohoamisen aikana leivinliina ei valu taikinaan, kun käytät ritilää suojana.
Halutessasi tee taikinaan kuoppia jauhotetuin sormin ja valuta öljyä leivän pinnalle.
Yrttiöljy syntyy helposti morttelissa hieromalla tuoreyrttejä (omia lempiyrttejä) ja öljyä sekaisin. Minulla oli tänä aamuna korianteria ja oreganoa.



Tällä kertaa halusin foccacia-tyyppistä leipää, joten maustoin taikinaa tomaatilla ja sormisuolalla. Oliivit jätin kuitenkin pois, vaikka luulen niidenkin sopivan tähän.


  • Paista peltileipää  200-220 asteessa / n. 18-22 min, kunnes pinta ja pohja on kauniin ruskea.


Härkäpapujauhot saivat leivän tuntumaan terveelliseltä. Tosin niitä oli vain pieni osa tällä kertaa.

Juuri uunista otetusta leivästä on helppo ajella taikinapyörän avulla erikokoisia paloja.
Me herkuttelimme lämpöisellä leivällä ennen harrastuksiimme lähtöä. Reilun parin viikon tauon jälkeen tarvitsin vesijumppaan paljon energiaa. Hyvin sujui ja polvi paranee kohisten. Onneksi pahimmat kivut loppuivat kortisonipiikin avulla 👍 


Myöhäisellä lounaalla peltileipä ja uunipaahdetuista juureksista tekemäni keitto olivat oiva yhdistelmä. Onneksi keittoa tuli viikonloppuna niin runsaasti, että jäi vielä alkuviikolle. Maanantaipäivät saisivat olla 'paastopäiviä' viikonlopun herkuttelujen  jälkeen. Mutta minkäs mahtaa, kun hyvää ruokaa on niin ihana syödä.

Mikähän sienilaji lienee? Kasvaa kotikoivumme vieressä.

Marja-aronia on kauniisti punertuva aitapensas tontillamme ja tuottaa terveellisiä marjoja.

2 kommenttia:

  1. Tuo peltileipä näyttää sitten herkulliselta..Nam!!:)♥ Tuota pitääkin kyllä joskus ehdottomasti kokeilla! Kauniita syksyisiä kuvia, tuo Marja-aronia on sitten upean värinen syksyllä! Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Tuli kyllä parempaa kuin luulin. Härkäpapujauhot ovat uusi tuttavuus, mutta voin suositella. Kannattaa aloittaa pienillä määrillä kuulema.
      Keittelin juuri ekat marja-aronia hillot. Namia!
      Kiva kun kommentoit Päde! Iloa viikkoosi!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.