Korianteri ja ripaus muita yrttejä tekevät ihmeitä jauhelihakeiton maulle. Ne ovat samalla silmänruokaa. |
Allekirjoitan itsekin jättäväni ne ruokailupäivät postaamatta, jolloin paistamme takassa makkaraa, tuunaamme kaupan pitsaa, korvaamme aterian voileivillä tms. Olen hyvin tietoinen, että kaikissa perheissä tehdään välillä näin. Se ei liene yllätys kenellekään. Mutta ketä sellainen blogipostaus kiinnostaisi ja hyödyttäisi? Siinä suurin syy, eikä paremman kuvan antaminen oman perheen aterioista. Pitäähän leivonnastakin päästä postaamaan. 😘 No mutta, ei tämä ollut kovin vakava juttu. Ei ole tosiaankaan tarvis elvistellä, mutta kiva on kirjoittaa muistiin itselle ja muillekin onnistuneita kokkauksia.
Tällä yrtillä aion maustaa huomisen kalakeiton. Haukifileet ovat nyt tuoreita ja edullisia! |
Kaupan ruukkuyrttien kasvatus kotona linkin takaa löydät tietoa yrttien kestävyyden lisäämisestä.
Vinkkejä rakuunan käyttöön |
Aineet ja ohjeet jauhelihakeittoon (riittää neljälle)
n. 8 dl vettä
4 - 8 perunaa (riippuen koosta)
2 porkkanaa (isoa)
pala bataattia n. 250 g
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl voita
n. 250 - 400 g jauhelihaa
1 tl suolaa / liemikuutio
150 g sinihomejuustoa (tai esim Koskenlaskija-juustoa)
pala inkivääriä
1 omena raastettuna
(1 rkl kalakastiketta / soijakastiketta tai balsamietikkaa)
mustapippuria
pinnalle yrttejä (persiljaa, korianteria tms)
- Ota jauheliha huoneenlämpöön n. ½ tuntia ennen paistamista.
- Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa.
- Kuori ja pilko perunat, porkkana ja bataatti. Kuori ja silppua sipulit.
- Kippaa ensimmäiseksi perunat ja sipulit kiehumaan kuumaan veteen.
- Lisää liemikuutio tai suola ja anna kiehua n. 5 min. Lisää muutaman minuutin kuluttua porkkanat ja kiehuttele taas muutama minuutti.
- Paista jauhelihan pinta ruskeaksi. (mielellään voissa valurautaisella paistinpannulla)
- Lisää loput juurekset ja ruskistettu jauheliha.
- Raasta keittoon halutessasi inkivääriä ja omenaa. (mielestäni sopi hyvin tähän)
- Mausta keitto juustolla ja lisää muut mausteet. Lisää suolaa vasta tämän jälkeen, jos keitosta tuli liian vähäsuolaista.
- Älä kiehuta liian kauaa, jotta perunat ja juurekset eivät "muussaannu".
- Keitto maistuu parhaimmalle juustovoileivän tai tuoreen sämpylän kanssa.
Tänään melkein häikäistyin ajaessani autolla. Auringon säteet ilmestyivät kuin tyhjästä, joten piti keskittyä huolella ratin kääntelyyn. Illansuussa taivaanranta näytti upealle loistaessaan oranssin eri sävyissä. Tuuli oli sen verran kylmä ja navakka, että ulkoilu ei houkuttanut. Paljon mukavampi olla sisällä ja lämmitellä takkatulen ääressä.
Tämän tunnelmatulen kuvasin viikonloppuna Vierumäellä. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.