Sivut

tiistai 6. helmikuuta 2018

Kikhernenuudelia ja broileria sekä Dukkah-maustetta

Keltainen nuudeliruoka ja kypsät keltajuuret tuovat aurinkoiseen päivään lisää väriä ja iloa. 
Päässäni pyörii juuri nyt lukemattomia ajatuksia koskien ruokaa. Miksi ihmeessä ruoka ja syöminen tuntuu olevan nykyisin niin monimutkaista ja hankalaa? Senhän pitäisi olla iso ilonaihe ja tyydytystä sekä terveyttä lisäävä asia. Etenkin, kun sekä kokkaaminen että syöminen voisivat tuoda paljon terveyttä, iloa ja sisältöä perheiden elämään.  Milloin tämä muutos tapahtui? 


Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja funktionaalisen lääketieteen asiantuntija Paula Heinonen luennoi tänä iltana Hämeenlinnassa. Aulangon suurimpaan kokoustilaan oli tullut valtavasti innokkaita kuuntelijoita. Luennolla kuulimme suoliston, ravinnon, energisyyden ja sisäisen hehkun merkityksestä hyvinvoinnillemme. Terveellinen ruoka ja terveet elintavat ovat ihan mahdottoman tärkeitä ihmisen hyvinvoinnin lisääjiä. Kun koko keho voi hyvin ja on tasapainossa, on helpompi olla onnellinen ja tyytyväinen. Se mitä laitamme suuhumme kertoo paljon. Rakasta itseäsi ja anna sille hyviä asioita! On helppo yhtyä Paulan ajatuksiin ja allekirjoittaa hänen luentonsa keskeiset asiat.


Kesken luennon aloin miettiä tänään tekemääni ruokaa. Teinkö sen hyvistä, puhtaista raaka-aineista? Entä käytinkö oikeantyyppistä öljyä? Luomu on tänä aikana kaiken A ja O! Mistä voin tietää, ettei omiin ruoanvalmistuksessa tarvitsemiini mausteisiin ole käytetty valtaisia määriä torjunta-aineita ja muita vaarallisia 'myrkkyjä'? Muutama vuosi sitten en uhrannut kovinkaan paljon ajatuksia moiseen. Eineksiä emme ole syöneet juurikaan, koska olen tykännyt aina laittaa ruokaa. Tai no, tottakai työelämässä ollessa arkisin piti turvautua välillä valmisruokiin. Niinpä!

Mausteseoksen murskaaminen onnistuu hyvin morttelissa. Hyvä vaan, että jäi isoja 'sattumia' joukkoon.
Tein tänä aamuna dukkah-mausteseosta Soppa365 ohjeilla.
Dukkah-mausteseos
Ajatuksenani oli  käyttää sitä myöhemmin iltapäivällä suunnittelemiini välipaloihin. Onneksi mausteseoksen upea tuoksu leijaili keittiössä aloittaessani lounaan valmistuksen. Dukkah sopii oikein hyvin broileriruokaan, joten pakkohan sitä oli testata. Ette kyllä arvaa, kuinka upea tuo mausteseos on. Ei tarvittu paljon muita mausteita.


Katsoin viikonlopun uusintana tulleen uuden kotimaisen ruoka-ohjelman. 'Samassa liemessä' (keskiv klo 20/MTV) vaikuttaa jo kahden katsomani jakson perusteella lupaavalle! Kuulin dukkah-mausteesta ohjelmassa ja tänään pääsin maistamaan sitä. Toki sitä voisi ostaa kaupastakin, mutta oli helppoa tehdä itsekin! Halusin saada koko paketin ja siihen kuuluivat mausteseoksen tekemisen ilo ja tuoksu! Mikä upea tuoksu leijailikaan kotonamme vielä pitkään.


Tein oman mausteseokseni yllä olevan linkin ohjeilla, lisäsin vielä hieman saksanpähkinöitä joukkoon. Tykkään kovasti sekä niiden mausta että purutuntumasta. Chilini oli supertulista Espanjasta ostettua 'piri piriä', joten murskasin vain kaksi pientä kuivattua hedelmää mukaan.


Palmuston kikhernenuudelit ovat 'kääntäneet kelkkani' nuudeleiden suhteen. Ne ovat tosi maukkaita, nopeita valmistaa ja lisäksi terveellisiä. Uskallan suositella!Aineet ja ohjeet keltaiseen broileri-nuudeliruokaan (riittää neljälle)

Kastike
500 g broilerin sisäfileitä
1 rkl avokadoöljyä
1 prk (400g) kookosmaitoa
n. 3 dl vettä
1 rkl sitruunapestoa
2 tl kurkumaa (aitoa)
n. 3 rkl dukkah-mausteseosta
1 tl suolaa (+hieman broilerifileisiin)
ananasta (purkki itselläni, mutta tuore olisi parempaa)
1 dl ananasmehua

Lisäksi
n. 150 g (3/4 pakettia) kikhernenuudeleita (tai pastaa)

  1. Ota broilerinfileet lämpenemään n. 15 min ennen paistamista.
  2. Kuumenna öljy kunnolla paistokasarissa ja lisää fileet pannulle.
  3. Ruskista fileet kauniin ruskeiksi molemmin puolin. (Anna olla riittävän kauan ennen kääntämistä kuumalla pannulla.)
  4. Lisää muut kastikeaineet ja anna kiehua hiljalleen muutama minuutti.
  5. Maistele, tarvitseeko lisätä suolaa tai jotain maustetta. 
  6. Lisää nuudelit kasariin ja annna kiehua vielä n. 5 min. Voit kääntää levyn pois päältä aiemmin ja laittaa kannen paikoilleen. 
  7. Tarkista, että nuudelit ovat kypsyneet ja tarjoile salaatin tms kanssa.Keitin tänään keltajuuria ja mielestäni ne riittivät tämän herkullisen ruoan lisukkeeksi. Lisäsin keltajuurien pinnalle hieman omenaviinietikkaa, ripauksen suolaa ja sokeria. Sitruunamelissan lehdet riittivät tällä kertaa 'salaatiksi'.


Nyt on 'ihan pakko' kerrata tänä iltana kuulemani Paula Heinosen luennon päääasiat. Tuli kerralla kunnon annos asiaa tämän ajan ravitsemuksesta. Me jokainen voimme vaikuttaa omaan terveyteemme ja elimistömme hyvinvointiin omilla valinnoillamme.


Kiitos sinulle taas kerran, kun jaksoit lukea tämän postaukseni! Elämä on meille annettu kallisarvoinen lahja. 💝💖Tehdään siitä paras mahdollinen sekä itsellemme että lähimmäisillemme!  "Ei se onnellisuus tuo meille kiitollisuutta, vaan se on kiitollisuus, joka tuo onnellisuutta!" (Äiti Teresan ajatus) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.