Sivut

lauantai 24. maaliskuuta 2018

Mantelipikkuleivät ja cappucino italialaisen aterian makeaksi lopuksi


Kun haluaa syödä italialaisen ateria-kokonaisuuden, ei voi unohtaa Dolcea eli makeaa. Arkena ruokailu voidaan päättää hedelmillä ja/tai juustolla, mutta tiramisut ja muut makeat herkut viimeistelevät viikonloppuisin maukkaan päivällisen. Martta-illassa opettajamme Mari antoi paitsi hyviä reseptejä myös mukavan tietopaketin italialaisesta keittiöstä. Tiramisun ohjeeseen linkki Törkeän hyvää tiramisua on oma ohjeeni ja Pullahiiren blogista löytyy ihana alkoholittoman tiramisun ohje. 

Laktoositon, alkoholiton tiramisu maistui ihanalle ja mantelikeksi rouskui mukavasti suussa.
Italialainen keittiö on malliesimerkki lähiruoasta. Herkullisia makuja osataan loihtia yrttien ja vihannesten avulla yksinkertaisista aineksista. Eikä mitään heitetä pois, siis ruokahävikki minimoidaan. Tästä minä tykkään ja yritän noudattaa itsekin. Öljy on tärkein rasva ja sitä käytetäänkin reippaasti sekä ruokien valmistamisessa, salaateissa että leivonnassa. Öljystä ollaan tarkkoja ja sen laatu ja maku ovat tärkeitä asioita. 

Paahtuneet mantelit voi hakata pieniksi paloiksi tai jättää vähän isommiksi karkeiksi sattumiksi.
Lähdimme eilen puolen päivän maissa pienelle reissulle ja aamupäivällä tekemisen puutteessa päätin pyöräyttää tiramisun kanssa maistuvia pikkuleipiä. Samaisista pikkuleivistä jäi niin hyvä maku mieleeni maanantai-iltana, että tiesin tekeväni näitä kotonakin. Nyt keksit ovat valmiina pakastimessa siihen kohtaan, kun teen tiramisua jälkkäriksi. Maistuvat nämä keksit ilman tiramisuakin, vaikkapa kehvin tai cappucinon kanssa.   

Viistoon leikatuista paloista saa parilla painalluksella mukavan mallisia pikkuleipiä.
Aineet ja ohjeet n. 24 mantelipikkuleipään (itse tein vain puolikkaan annoksen)

150 g manteleita
2 kananmunaa
2 dl sokeria
½ sitruunan raastettua kuorta
5 dl vehnäjauhoja (laitoin itse vähemmän)
1 tl leivinjauhetta
pieni ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
50 g margariinia tai voita

(Laitoin itse puolikkaaseen annokseen lisäksi 1 rkl hunajaa, 1 rkl vaniljapastaa ja kokonaisen sitruunan raastetun kuoren. Vehnäjauhoja laitoin ½ annokseen 2 dl)
  • Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  • Paahda manteleita n. 5 min / 190 ast. Vahdi tarkkaan, etteivät pääse palamaan!
  • Kun mantelit ovat jäähtyneet, rouhi ne  isolla veitsellä karkeiksi paloiksi.
  • Sekoita kulhossa munat ja sokeri hyvin, ei tarvitse kuitenkaan vaahdottaa.
  • Sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri ja ripaus suolaa jauhoihin.
  • Pehmennä rasva (tai ota ajoissa lämpöiseen) ja raasta sitruunan kuori suoraan munaseokseen.
  • Lisää jauhot ja pehmennetty rasva taikinaan mantelimurskan lisäksi. Pyri sekoittamaan taikina tasaiseksi nopsaan, ettei turhaan sitkisty. 
  • Muotoile n. 3x5 cm kokoisia, pitkulaisia pikkuleipiä leivinpaperille uunipellille. 
  • Paista n. 175 ast/n. 15 min uunin keskitasolla. Pikkuleipiin saa tulla ruskea väri ennen kuin otat pois uunista. 
Näitä pikkuleipiä on ihana kastaa syödessä kahviin, teehen tai makeaan jälkiruokaviiniin.


Cappucino pressopannulla

1 dl keitettyä espressokahvia
0,5 dl täysmaitoa
(sokeria)
pinnalle kanelia tai kaakaojauhetta
  1. Lämmitä pressopannu hyvin kuumalla vedellä.
  2. Annostele kahvijauhe pannuun. (Espressokahvia kannattaa mitata 1 kahvimitallinen yhteen desilitraan vettä.)
  3. Kaada kuuma vesi (92-96ast) pannuun kahvijauheen päälle. 
  4. Sekoita ja aseta kannellinen mäntäosa pannun päälle, jotta kahvin aromit eivät katoa.
  5. Anna kahvin hautua 3-5 min.
  6. Paina mäntä alas ja tarjoile kahvi. 
Maitovaahto
  1. Kuumenna kokomaito mikrossa (älä keitä) höyryäväksi. Suositellaan tosiaan tehtäväksi mikrossa, koska keittäminen muuttaa maidon makua.
  2. Kaada kuumennettu maito korkeaan kannuun ja vaahdota sauvasekoittimella parin min ajan, kunnes maitoon muodostuu kaunis ja runsas vaahto.
Kokoa cappucino kaatamalla kupin tai lasin pohjalle 1/3 espressoa. Tämän jälkeen kaada kahvin päälle 1/3 kupin tilavuudesta kuumamaitoa ja 1/3 maitovaahtoa. Koristele kahviannos kanelilla tai kaakaojauheella. (sokeroi halukkaille)

Ystäviltämme lahjaksi saadulla pressopannulla syntyi hyvää cappucinoa tänään meidän keittiössä.

Pakasteesta otetut mantelikeksit sulivat riittävästi samalla, kun kahvi valmistui. Kahvimaitomme Oatly iKaffe eli kauramaito ei vaahtoutunut täydellisesti. Kahvi oli kuitenkin oikein hyvää ja maistui meille pastaruokamme jälkiruokana tänään.


Marttaessuinen leipoja kokosi maanantai-iltana näyttävän annoksen mantelikeksejä kauniille lasilautaselle. Näitä herkkuja voisi hyvin tarjota vaikka pääsiäisen aikaan!


Hm.. nyt nämä Italian muistelut ovat loppusuoralla. Löytyipä vielä yksi kuva, jonka liitän kolmiosaisen Italia-postaukseni loppukuvaksi. Oi noita aikoja, oi noita aikoja! 🎶🎊

Askel ei painanut ja matkaseura piristi, vaikka sattui yksi sateinen päivä viikkoomme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.