Italialaisten ruokien Martta-iltamme loppuhuipennus oli Tirarmisu-jälkkäri mantelikekseillä. Näistä lisää myöhemmin. |
Voi että olen nyt kiitollinen, että luotin todella ihanan Martta-opettajamme Marin opastukseen. Rosmariinia ei voi laittaa liikaa aitoon ja oikeaan foccaciaan. Marin ansiosta Rosmariini-rakkauteni roihahti ilmiliekkeihin. 😘
Olen tehnyt tuttavuutta harvoin ja hieman varovaisesti Rosmariinin kanssa. Turhaa on maistella rosmariinia tuoreeltaan, koska sen maku muuttuu oleellisesti uunipaiston tai grillin jälkeen. Lupasin maanantain Marttojen Italian herkkujen illan jälkeen Miehelle, että pian vietämme ihan omaa Italia-iltaa.
Taikinan kuohuminen alussa on ensiarvoisen tärkeää. Hiivan kuplimisen varmistaminen takaa taikinan kohoamisen. |
Valmistelut eivät vaadi erityisosaamista tai pitkää valmistelua. Maanantain oppini saivat varmistuksen jo keskiviikkona. Oman kodin omassa keittiössä on hienoa laittaa uskomattoman ihanaa iltapalaa. Nyt jos koskaan; suosittelen samaa sinulle!
Aiempi ohjeeni löytyy tämän linkin takaa! Focaccia-leipää viikunoilla
Aiempi ohjeeni löytyy tämän linkin takaa! Focaccia-leipää viikunoilla
Luulin, ettei tämä leipä onnistu ilman yleiskonetta. Onneksi olin väärässä! |
Aineet ja ohjeet foccacia-leipään
5 dl vettä (n. 42 ast)
1 rkl sokeria
1 pussi kuivahiivaa
3 dl vehnäjauhoja
½-1 tl suolaa
n. 6-7 dl vehnäjauhoja (puolet durumjauhoja, jos kaapista löytyy)
2 rkl oliiviöljyä (ei pakollinen)
Pinnalle:
sormisuolaa pari hyppysellistä
oliiviöljyä (½-1 dl)
1 keskikokoinen puntti tuoretta rosmariinia
kurpitsan siemeniä, oliiveja, kirsikkatomaatteja, fetaa tms (n. 1-2 d)
- Lämmitä vesi 40-42 asteeseen (= reilusti kädenlämpöinen) ja lisää siihen sokeri.
- Sekoita kuivahiiva 3 dl jauhoja ja lisää ne vispaten veteen.
- Anna seoksen olla lämpimässä, kunnes se alkaa kuplia. (n. 10 min)
- Lisää suola ja alusta taikina käsin tai koneella lopuilla vehnäjauhoilla (n. 6-7 dl) pehmeäksi. (Älä lisää kaikkia jauhoja kerralla, sillä taikinan kuuluu jäädä pehmoiseksi.)
- Lisää vielä 2 rkl öljyä ja alusta, kunnes taikina alkaa irrota kulhon seinämistä ja tuntuu kimmoisalle.
- Anna taikinan kohota liinalla peitetyssä kulhossa n. 30 min. (Olen jättänyt usein tämän vaiheen väliin, onnistuu niinkin.)
- Kaada tai kaavi taikina pellille, joka on leivinpaperoitu. Saadaksesi rapean pohjan, levitä öljyä paperille.
- Taputtele taikina tasaiseksi reunoja myöten öljytyin sormin. Käytä jauhoja, jos haluat.
- Anna foccacian kohota noin puoli tuntia leivinliinan alla.
- Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen ja riivi halutessasi rosmariinin lehdet irti kovista varsista. (Irtoavat helposti paiston jälkeenkin.)
- Paina taikinaan kuoppia öljytyillä sormilla ja lisää pinnalle sormisuolaa, oliiviöljyä ja haluamiasi päällisiä. (Esim kirsikkatomaatteja, oliiveja, fetaa, kurpitsan siemeniä tm siemeniä, tuoretta rosmariinia)
- Paista n. 220 ast/15-20 min, kunnes leivän pinta on kauniin ruskea.
Oliiviöljyä kannattaa lorauttaa kerran paiston puolivälissä ja vielä lopussa taikinan pinnalle.
Martta-illan foccacia kohosi ja paistui täydellisen upeasti. Tämä onnistuu yhtä hyvin kotikeittiössä. Kuivahiivan käynnistyminen on foccacian tärkein vaihe!
Basilika-tomaatti-mozzarellajuusto (Riitan herkku) on aina yhtä takuuvarma salaatti. Sormisuola ja pieni ripaus tummaa balsamico-kastiketta viimeistelee maun.
Mitäpä tässä muuta kaipaa? Ruokaan sopiva lempijuoma kuuluu tietenkin asiaan! 😉
Mitäpä tässä muuta kaipaa? Ruokaan sopiva lempijuoma kuuluu tietenkin asiaan! 😉
Lokoisan leppoisaa iltaa sinulle! Tästä riittää syömistä useammallekin, joten kutsu perheenjäsenet, ystävät tai naapurit mukaan viettämään italialaista iltaa! Ciao ciao!
Hiphuraa ja heippa vielä! Nyt on taas aihetta tuuletukseen. 😀 Lähes huomaamattani blogini klikkauksia on kertynyt yli 30000! Jee! (pari vuotta myöhemmin klikkaukset ovat lisääntyneet sadallatuhannella) Kiitos ihan todellakin sydämestäni sinulle, joka olet vieraillut blogissani! Aion kertoa jossakin vaiheessa, kuinka tärkeä olet ollut minulle blogihistoriani aikana. 💕 Toivon kaikkea hyvää sinulle nyt ja jatkossa! Kohta blogissani on 365 postausta eli kokonaisen vuoden päivien määrä täynnä. Olen niin kiitollinen, että olen jaksanut kirjoittaa nämä postaukset ja iloitsen nyt jokaisesta sivustani!
Hiphuraa ja heippa vielä! Nyt on taas aihetta tuuletukseen. 😀 Lähes huomaamattani blogini klikkauksia on kertynyt yli 30000! Jee! (pari vuotta myöhemmin klikkaukset ovat lisääntyneet sadallatuhannella) Kiitos ihan todellakin sydämestäni sinulle, joka olet vieraillut blogissani! Aion kertoa jossakin vaiheessa, kuinka tärkeä olet ollut minulle blogihistoriani aikana. 💕 Toivon kaikkea hyvää sinulle nyt ja jatkossa! Kohta blogissani on 365 postausta eli kokonaisen vuoden päivien määrä täynnä. Olen niin kiitollinen, että olen jaksanut kirjoittaa nämä postaukset ja iloitsen nyt jokaisesta sivustani!
Kiitos ohjeesta! Se on täydellinen foccasian ohje.
VastaaPoista🥰 Voi kiitos paljon! Vihdoinkin joku ihana kommentoi tätä postaustani!👌Olen itsekin aikeissa leipoa foccasiaa helpottamaan tätä koronan kurimusta.😘
PoistaOlisipa hienoa tietää, mitä kautta tämä postaukseni löytyy. Sitä on nimittäin katsottu jo yli 6000 kertaa, tuhansia kertoja enemmän kuin seuraavaksi suosituinta ohjettani.👏
Mutta vielä kerran, iso ja lämmin kiitokseni sinulle ja parasta mahdollista kevään jatkoa! ☀️🕊️🙋♀️💓
Tästä tuli tosi hyvää! Kiitos ohjeesta. Googlen kautta löysin perille :)
VastaaPoistaOnpa hienoa, että google osaa ohjata sivulleni! 💓 Sinulle lämpöinen kiitokseni, että halusit kommentoida ohjettani! 🤗
PoistaKiitos reseptistä. Oli tosi hyvää!
VastaaPoistaIso kiitos sinulle, kun kommentoit! 🌿 Tämä herkullinen leipä on uunista juuri otettuna lähes koukuttavaa, niin hyvää! 😋 Tein itsekin pari viikkoa sitten tällä ohjeellani ja onnistui. Jauhojen kanssa piti tosiaan olla tarkkana, ettei taikinasta tule kovaa. 👍
PoistaElämäni ensimmäinen focaccia ja hyvää tuli ohjeellasi👍 Kiitos siitä🥰
VastaaPoistaKuulostaa ja tuntuu ihanalle! Eipä taida jäädä viimeiseksi kerraksi, koska onnistui.😋 Laitoin muuten kerran tuoreen viikunan viipaleita pinnalle ja sekin oli herkullista ts suosittelen testailemaan päällisiä. 👍
PoistaLämpöinen kiitokseni sinulle! 💓
Taitaa olla kolmas kerta tämän reseptin parissa. Minäkin löysin tieni tänne Googlen avustuksella kun etsin erilaisia väli-ja iltapalavinkkejä, tämä on yksi perheen suosikeista 😊
VastaaPoistaMukavaa kevättä ja kiitos reseptistä!
-Tea
Heips Tea! 🙋♀️ Eikö totta, että foccacia on juuri sellaista "lohturuokaa", jota näinä aikoina tarvitaan. Itsetehty leipä uunista tulvivine tuoksuineen saa heti paremman mielen. 🤗 Joissakin ohjeissa opastetaan jättämään vaivaaminen väliin, mutta itse tykkään upottaa nyrkkini taikinaan ja seurata taikinan muuttumista mieleisekseni. Se on osa leipomisen iloa. 👌
PoistaLämmin kiitos kommentistasi, tykkäsin kovasti! 🥰
Olipa ihana! Kiitos reseptistä 🌸
VastaaPoistaJa oletpa sinä ihana, kun halusit tulla kommentoimaan! 💗 Lämpöinen kiitokseni ja paljon iloa leivonnasta jatkossakin! 🥰🌺
PoistaNiin hyvän oloinen ohje, että piti hakea kaupasta jauhoja. Kohta lähtee leipominen käyntiin. Löytyipä vielä italialaista durum-jauhoa...
VastaaPoista👍Hienoa, jos ohjeeni kannusti sua leipomaan!🙋♀️
PoistaNyt uunissa. Laitoin suolan jo sokerin kanssa. Jauhoja ei kyllä uponnut kuin n. 7-8 dl kaikkinensa. Tein sen 3dl välinostatuksen, loistava idea!
VastaaPoista4 min ja vetäytymään. :)
Toivottavasti onnistuit ja innostut leipomaan foccaciaa uudelleenkin. 😀Itsetehdyn leivän tuoksu kotona on ihanaa! 😋 Kiitos kommenteista ja hyvää kesän jatkoa sinulle! ☀️🌹
PoistaGooglen kautta löysin tämän ohjeen ja ensimmäistä kertaa valmistin foccaciaa. Todella hyvää tuli tällaisen "amatöörileipurinkin" tekemänä. Kiitos ohjeesta!
VastaaPoista🙋♀️Juuri tämän johdosta jaksoin tehdä ruokablogia. Toivoin kovin, että kokkauksesta kiinnostunut saisi hieman lisätsemppiä tekemiseen. 👍 Lämpöinen kiitos sinulle ja paljon iloa syksyysi! 💗
PoistaMinäkin löysin tänne googlen kautta ja ihan paras ohje juurikin tuon välinostatuksen vuoksi. Tulee aina täydellisen kuohkeaa ja reunoilta rapeaa focacciaa. Olen siis tehnyt tätä viime keväästä asti ja tallentanut välilehden selaimeeni :)
VastaaPoistaLämpöinen kiitokseni!💖
VastaaPoistaJoka kerta saadessani kommentin blogiini tunne on hykerryttävän hyvä. Niin myös nyt! 🥰 Arvostan paljon, että jaksoit ja halusit kommentoida ja kertoa onnistuneesi ohjeellani foccacian kanssa jo useamman kerran.🤩
Totta kyllä, että tuo välinostatus saattaa olla tärkeä, vaikka joskus kiireessä tekee mieli oikaista.😉
Toivottelen sinulle ihanaa joulun odotusta ja mahdollisimman onnellista ja ihanaa Joulua!🎄🎶
Kiitos samoin! :) Focacciat tulilla taas!
Poista🎄🎅❄️🤩Taidanpa ryhtyä huomenna samaan puuhaan! 🙋♀️😄
PoistaHuippuhyvää ! Kerran kokeilin ja aion tehdä pian lisää 🤩 Kiitos reseptistä.
VastaaPoista🎇 Lämpöinen kiitokseni!🤩 Joku tuossa focaccian (tai foccacian) maussa koukuttaa, kun sitä tekee aina mieli uudelleen.😋 Päällisiä vaihtelemalla leipään saa vaihtelua, jos sille tuntuu.👍Kiva, kun leivoit ja lähetit kommentin! 😍Hyvää tätä 2021 vuotta sinulle! 🙋♀️
PoistaTehty jo useaan kertaan, superhyvää 😍 itse laitan tomaattia, fetaa, rosmariinia ja sormisuolaa. Kiitos ohjeesta!
VastaaPoista💖Säihkyvän lämpöinen kiitokseni sinulle kommentistasi!😄Tuntuu todella hyvälle, että ohjeeni on kannustanut leipomaan tätä herkkua!😋 Juuressosekeitto ja lämmin, juuri uunista tullut focaccia ovat omaa lemppariruokaani.🥣🍪
Poista👍Onnellista päivää sinulle!🙋♀️
Täällä kans ensimmäistä kertaa ikinä sinun ohjeella focaccia uunissa paraikaa😊 Käytin basilica maustettua oliiviöljyä ja pintaan painoin kirsikkatomaatit ja oliivit. Tuoksu on huumaava, mausta ei vielä tietoa. Pakko oli jo tänne laittaa kiitokset hyvästä ohjeesta, oli paljon helpompaa kuin olin luullut👌 Hakusanalla focaccia ohjeesi googlesta löysin. Kiitos🙏
VastaaPoista🥰 Kuinka mukavaa herätä uuteen aamuun ja lukea kommentti postaukseeni kolmen vuoden takaa! Toivottavasti pääsitte oman lempiherkkuni makuun ja olitte tyytyväisiä lopputulokseen.😋 Lämpöinen kiitokseni ja Hyvää Pääsiäistä! 🌿🐣🙋♀️
PoistaKiitos hyvästä ohjeesta, tuli niin herkullista ja niin helposti, resepti jää ehdottomasti käyttöön😊 Ja googlella minäkin tänne löysin, muutamaa reseptiä katselin ja sinun vaikutti niin selkeältä että uskaltauduin kokeilemaan. Kyllä kannatti👍
VastaaPoista🙋♀️Foccacia on kyllä niin ihanaa, että aloin taas itsekin mieluilla.💖 Lämmin kiitos sinulle, kun kerroit myönteisestä kokemuksestasi minulle!🍀Hyvää loppukesää ja terkkuja "mansikkaheinältä"!🍓😊
PoistaKiitos ohjeesta, ihana leipä. Olen tehnyt tämän ilman välinostatusta. Ihan googlettamalla foccacia löytyi tänä sinun ohje ja tartuin siihen heti.
VastaaPoista🙋♀️Heippa! Kiitos paljon sinulle, kun lähetit kommenttia! 💖 Tuntuu aina tosi hyvälle, kun huomaan, että blogini ohjeita yhä löydetään. 👍 Herkkuhetkiä ja tunnelmallisia syyspäiviä sinulle!🍁
PoistaKiitos herkullisesta blogistasi! Paljon on tullut täällä vierailtua ja taas kun teki mieli foccaciaa niin oli pakko googlettaa tää ohje! Nam!! Jatka samaan malliin! Kiitos!
VastaaPoista😄Oi kiitos paljon sinulle!🤩Arvaatkohan ollenkaan, kuinka tulin iloiseksi tästä! Blogini tekeminen tuotti aikoinaan paljon iloa minulle, joten ihana kuulla, että vielä nytkin sinulle.🥰
Poistahei kiitokset erinomaisesta reseptistä! Tästä on tullut oma luottoresepti foccacialle😊 tullut tehtyä viimeisen parin vuoden aikana useaan kertaan ja aina niin herkullista!
VastaaPoista😍Lämmin kiitokseni sinulle! Ihanaa saada tällainen kommentti! 🤩Hyvää ja herkullista edessä olevaa kesää sinulle! 🦋🌼🌳🌱☀️
PoistaTätä reseptiä olen käyttänyt nyt useamman vuoden ja hyvin onnistuu joka kerta! Kiitos loistavasta reseptistä❤️
VastaaPoista🫶Superlämpöinen kiitokseni sinulle! 😋Ohje on kirjoitettu vuosia sitten, mutta tällä menen edelleen itsekin. 🍂🌻Hienoa ja herkullista syksyn jatkoa sinulle! 🙋
Poista