Sivut

lauantai 26. toukokuuta 2018

Nyhtöhernettä munakoisopaistoksessa

Kreikkalaisen salaatin feta muuttui kotimaiseksi raejuustoksi tässä ruoka-annoksessa. Tuoreet mansikat kaunistavat tätä 'ei maailman kauneinta' ruokaa.
Nyhtöherne! Voiko olla mahdollista, että herneetkin on saatu 'nyhtämällä' muuttamaan makuaan, muotoaan ja rakennettaan? 😂

Maistelin eilen tätä ruokaa ja tykkäsin! Tänään myös Mies saa lounaaksi lämmitettyä munakoisopaistosta. Toivottavasti on hänenkin makuunsa!
Tuoreet sokeriherneet, pakastetut herneet ja jopa hernekeitto ovat todella mieluista syötävää meidän perheessä. Lukiessani muutama päivä sitten Aitoa arkiruokaa-blogista sanan nyhtöherne, en ollut uskoa silmiäni. Mutta totta! Familia Verden Nyhtöherne näyttää olleen jo yli vuoden markkinoilla. Tätä sensaatiomaista PROTEIINIPOMMIA saa useammassa eri koostumuksessa. 

Nyhtöhernettä löytyy ainakin Citymarketin Vege-pakastealtaalta.
Grillaussäät näyttävät jatkuvan edelleen ja mikäs sen mukavampaa. Kesällä on kuitenkin helppo ottaa kiireessä pakastimesta valmista (itsetehtyä) ruokaa, lämmittää se uunissa/mikrossa ja nautiskella ateria ulkona.  Söimme Miehen kanssa jo parikymmentä vuotta sitten aitoa kreikkalaisen kokin valmistamaa moussakaa. Tuo ensimmäinen annos tuotiin eteemme Göteborgissa sijainneessa ravintolassa aidossa kiviruukussa.  Muistan lähes polttaneeni suuni tulikuumaa ruokaa maistellessa, mutta itse ruoka oli herkullista. Päätin saman tien opetella valmistamaan sitä itsekin.


Ensimmäisellä kerralla tein sitä täsmälleen löytämääni ohjetta seuraten. Paljon perunaa, munakoisoa, sipulia, tomaattia, valkokastiketta ja hurja määrä oliiviöljyä. Paistoin (lähes uitin) munakoisoviipaleet öljyssä ja kyllä ne sitä imivätkin. Moussakan valmistaminen oli isotöistä ja kesti monta tuntia; munakoisojen itketys (suolaaminen ja valuttaminen), maitokastikkeen teko  ja jauhelihan ruskistaminen vei aikaa. Tein sitä oikeastaan vain silloin, kun Mr Moussaka vaimoineen tuli meille ruokavierailulle. Hyvä ystävämme (mies) oli ihastunut  Kreikan reissullaan niin kovin moussakaan, että tilasi sitä useamman kerran lomallaan. Vaimo alkoi kutsua häntä sillä reissulla Mr Moussakaksi. 😀


No mutta! sittemmin olen oppinut tekemään moussakaa kevyemmin ja kasviksia vaihdellen. Peruna toki kuuluu alkuperäiseen moussakaan, mutta tykkään nykyään laittaa vain  munakoisoa ja kesäkurpitsaa tähän pari kertaa vuodessa tekemääni herkkuruokaan. Tällä kertaa halusin minimoida öljyn määrän, jotta ruokani kelpaa Keventäjillekin. (87kcal/100g)

Maistoin sulanutta suikaletta ensin sellaisenaan ja kyllä pieni herneen maku oli jäljellä. Ihan hyvä!
Jättäessäni jauhelihan pois ruoistamme moussakan teko on harventunut. Soijarouheella tai broilerin/kalkkunan jauhelihalla valmistettu moussaka on ihan ok. Lampaan jauheliha olisi parasta, mutta sitä ei saa lähikaupoistamme. Tosin nyhtöhernettäkin piti ajaa hakemaan keskustan Citymarketista. En luopunut eilen ideastani valmistaan moussakaa nyhtöherneestä, vaikka siitä ei oltu kuultukaan kummassakaan lähikaupassamme. 


Grillattaviksi ostamistani tomaateista tuli hyvä lisä ja aidon tomaatin makua moussakaan. Laitoin yhden tölkillisen myös yrttimaustettua tomaattimurskaa kastikkeeksi ruokaani. Tomaatin maku kuuluu ainakin meidän moussakaan.

Murustelin maustamattoman fetan salaattikuutioidun sekaan n. ½ tuntia ennen ruokaan laittoa.
Runsaaseen voimäärään tehty bechamel eli maitokastike vaihtui tällä kertaa hieman kevyempään ja helpompaan fetavaihtoehtoon. Tämäkin oli kokeilu ja omaan makuuni onnistunut sellainen. Eihän tätä ruokaa tietenkään saisi enää sanoa moussakaksi, mutta tuo nimi kuvaa eniten ruokaani.


Kaadoin varmuuden vuoksi kaksi tölkkiä ruokakermaa vuokaani, jotta se ei jäisi liian kuivaksi. Oli riittävän kosteaa, ehkä vähennän tomaatin määrää seur kerralla. Näin helpolla valmistuvaa moussakaa tulee tehtyä useammin kuin aiempaa suuritöistä.

Munakoisot ja kesäkurpitsat pohjalla, sitten sipulit, tomaatit, juustot ja päällimmäisenä nyhtöhernesuikaleet.

Ruoasta saa vegaanista laittamalla mozzarella-raasteen tilalle vegejuustoa tai jättämällä juuston pois.
Nyhtöherne-moussakan aineet ja ohjeet (riittää ainakin 8 henkilölle)

2 munakoisoa (luomua mielellään)
2 kesäkurpitsaa
karkeaa merisuolaa
n. ½ dl oliiviöljyä
kokonainen valkosipuli (jos tykkäät)
(halutessasi minitomaatteja tms pienehköjä tomaatteja sekä esim oreganoa) 

sipulia (purjoa ja varhaissipulia minulla)
2 rasiaa fetaa n. 250 g
4 dl ruokakermaa
pussillinen nyhtöhernesuikaleita
n. 2 dl paseerattua tms tomaattia (yrtit)
(suolaa halutessasi)
ripaus sokeria
mustapippuria
oreganoa tms kuivattuja mausteita  

Päälle (halutessasi) n. 120 g juustoraastetta (mozzarellaa minulla)

Laita uuni kuumenemaan n. 200 asteeseen. Valmistele fetat ja ota pakastetut nyhtöherneet sulamaan.
  1. Pese ja kuutioi tai viipaloi munakoisot ja kesäkurpitsat isoon uunivuokaan.
  2. Rouhaise pinnalle suolaa (merisuolaa mielellään) ja valuta aika reilusti etenkin munakoisoille oliiviöljyä.
  3. Laita valkosipuli samaan vuokaan niin, että leikkaat yläosan pois ja valutat siihenkin öljyä. Kynnet 'pullautetaan' pehmenneinä pois kuoristaan.
  4. Valuta hieman öljyä ja lisää kuivamausteita tomaateille.
  5. Laita edelliset vuoat uuniin n. 20 minuutiksi.
  6. Viipaloi sipulit ja ota kaikki muut tarvittavat aineet esille.
  7. Kun kasvikset ovat pehmenneet, ota vuoka pois uunista.
  8. Lisää tomaatit ja kaikki muut aineet munakoison ja kesäkurpitsan päälle kerroksittain.
  9. Suolan lisääminen tässä vaiheessa saa olla maltillista. Itse en lisännyt sitä  enää ollenkaan. Ruokailijat voivat halutessaan lisätä suolaa omaan annokseensa.
  10. Ripottele päälle (jos haluat) n. 120 g hyvin kuorruttavaa juustoraastetta. 
  11. Paista vuokaa 200 ast/20 min. Pienennä lämpöä n.150 asteeseen, peitä vuoka leivinpaperilla ja anna ruoan tekeytyä uunissa vielä n. 20 min.
  12. Jos pohjalle näyttää kertyvän liikaa nestettä, sen voi kaataa pois. Omani on ollut jääkaapissa yön yli. Neste on imeytynyt kokonaan kasviksiin.
Tämän reilun annoksen munakoisopaistosta voi annostella halutessaan useampaan rasiaan ja pakastaa.
P.S. Tänään siivouspäivänä oli helppo lämmittää munakoisovuokaa uunissa. Mies kehui (en edes muista, kuinka monta kertaa) tätä ruokaa älyttömän herkulliseksi. Meillä asuu Fiksu Mies!  😆

Tomaateista valunutta nestettä näytti alkuun olevan liikaakin, mutta imeytyi hyvin kasviksiin myöhemmin.
Mielestäni tämäntyyppiset uunivuokaruoat ovat melkeinpä parempia lämmitettyinä ja kunnolla tekeytyneinä kuin suoraan uunista otettuina.


Huikeaa rynnistystä on nyt kesän tulo. Kielot kukkivat, kalliokielotkin melkein, pihlajassa näkyy jo melkein auki olevia kukkanuppuja. Nyt on paras aika mennä luontoon vaikka keräämään nokkosia. Niiden lehdet kuivuvat kuumalla, aurinkoisella seinämällä riittävästi ilman kuivuriakin. 


Lintujen ruokintapaikalla keikkuu nyt mansikka-amppeli. Toivottavasti lähistön rastaat ja varikset tai harakat eivät keksi näitä. Nämä on varattu meille tai vieraillemme. 





Tuomen kukinta on ohi ja pihlaja aukaisee vuorostaan kukkanuppujaan nyt.

Nämä pionit ehtivät aueta kukkaan jo toukokuussa. Uskomatonta, mutta totta!
P.S. Jääkaapissamme on nyt jatkuvasti ihanaa Coleslaw eli kaali-porkkanasalaattia valmiina. Sitä on niin helppo laittaa monen ruoan lisäkkeeksi tai ottaa esim iltapalana sellaisenaan. Eilen tein uuden annoksen hampurilaisiammme varten ja laitoin pussillisen pakasteherneitä mukaan. Oi että sopi hyvin tämän salaatin makumaailmaan.


Pikkusiskoni kertoi laittavansa välillä raastettua omenaa tai varsiselleriä piristämään coleslaw-salaattiaan. Sopii varmaan tosi hyvin. 😋


Nauttikaa ystävät kesästä ja lämmöstä! Onpa ihanaa, että jossakin välissä ehditte piipahtaa blogissani! 💕 Pitäähän sitä kesälläkin syödä muutakin kuin jätskiä, että jaksaa taas ahertaa..

Tuulosen kukkakärryjen kukkaloistoa hellekauden alkaessa äitienpäivän tienoilla.

5 kommenttia:

  1. Nam nam, tätä aion kyllä testata! Bongasin ohjeen jo Instagramin puolelta, ja siitä saakka tehnyt mieli maistaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli yllättävän hyvää ollakseen niin helppotekoista. Jopa Mies kehaisi ja haluaa kuulema jatkossakin. Huomenna on Ahveniston maauimalapäivä , joten helppo napata vuoka pakasteesta sulamaan lähtiessä ja lämmittää mikrossa tai uunissa myöhemmin. Ihanaa loppuviikkoa sinne! 😎🍓🏊

      Poista
  2. Hei,

    Saako tämän mainion reseptin jakaa Familia Verden somessa? Toki mainitaan/linkitetään blogiisi.

    t. Laura /Familia Verde

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 😁 No todellakin saa! Ihanaa, että joku oikeasti tykkää kokkaamastani ja itse kehittelemästäni ruoasta! 💖
      Kiitos Laura! Teit minut tosi onnelliseksi! 😊

      Poista
    2. Kiitos, 😊 nyt löytyy täältä: https://www.facebook.com/FamiliaVerdeSuomi/

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.