Sivut

maanantai 18. kesäkuuta 2018

Katkarapucalzone briossitaikinasta


Elämäni ensimmäinen sisäänleivottu pizza eli calzone onnistui yllättävän hyvin. Osa herkullisuuden ylistyksistä kuuluu mahtavalle briossitaikinalle. Niin pehmeää, kuohkean ilmavaa ja mahtavan rapsakkaa, voilla leivottua sämpylätaikinaa en ole onnistunut aiemmin tekemään. Käsittämätöntä kuinka tätä taikinaa oli helppo pyöritellä sämpylöiksi ja kaulita calzonen pohjaksi. Olin syystäkin tyytyväinen.


Itsetehdyt sämpylät voittavat mennen tullen kaupan samannäköiset, mutta höttöiset sämpylät meidän makuvertailussa. Olemmekohan tottuneet liian hyvälle?


Onkohan taikauskoa vai pitäisikö tosiaankin "pöllyttää" ts sihdata jauhot ainakin kertaalleen? Taas tuli ihan täydellisen tuntuisia sämpylöitä tv-kokki Leilan vinkillä!


Tässä postauksessa ei ollut ajatuksena kirjoittaa sämpylöistä vaan calzonesta. Huomasin, että taikinasta jää yhdeksän sämpylän jälkeen juuri sopiva määrä taikinaa reilun kokoiseen calzoneen. Selailin aamulla omaa, vanhaa ja sympaattista reseptikirjaani. Vanhimmat reseptit ovat kolmenkymmenen vuoden takaa ja kohtuullisen hankalasti löydettävissä kirjan uumenista. Muistan ulkoa lempireseptieni kohdat ja muita selatessani olen aiemminkin tehnyt löytöjä. Tänään kolmannellakaan kerralla paras briossiohjeeni ei löytynyt, mutta silmäni nauliutuivat calzoneen. 


Aamullisen pakastimen siivous/sulatusoperaation yhteydessä löytyi vajaa pussillinen hyvän näköisiä jättikatkarapuja, jotka nappasin saman tien sulamaan. Tykkäämme Miehen kanssa katkaravuista, mutta nykyisin teen niistä ruokaa harvakseltaan. Hm..miksiköhän?

Calzoneen tuli 1/3 osa tomaattipurkista ja 2 purkillista veteen säilöttyä tonnikalaa.  
Haahuilin tämän aamupäivän ilman sen tarkempia suunnitelmia. Juhannus mielessä joka tapauksessa sinkoilin tekemisestä toiseen. Siirrän ikkunoiden pesua ja kaappien siivoilua tuonnemmaksi, jos on pienikin syy saada leipoa. Juhannus on aika iso syy! 😉  

Ricotta-juusto runsaalla 2 rkl yrttipestoa maustoi katkaravut herkullisiksi.
Joka viikonlopun jälkeisen jääkaappikatselmuksen ansiosta löytyi melkein koko purkillinen ihanaa Ricotta-juustoa. Aineet calzonen toteutumiseen alkoivat olla koossa, kun keksin vielä nipun punaisia varhaissipuleita varsineen juureslokerosta.


Yksi keskitulinen pilkottu chili (ilman siemeniä) mahtuu hyvin tähän seokseen.
Mietin ruokaa tehdessäni, että voisihan tästä tehdä ihan tavallisen avoimen pizzan. Katkaravut sitkistyvät helposti pitkään kuumennettaessa, joten päättelin niiden säilyvän mehukkaampina sisäänleivotussa pizzassa. Toisaalta oli kiva tehdä uudentyyppistä pizzaa. P.S. Tämä oli muuten todella hyvää jäähtyneenä iltapalalla.

Täytettä tuli niin reilusti, että sain calzonen suljettua nippa nappa ilman vahinkoa. 
Aineet ja ohjeet briossitaikinaan (9 reilua sämpylää ja iso calzone)

n. 3 dl maitoa (37 ast)
1 rkl sokeria
1 pkt (50g) hiivaa (tai 2 pussia kuivahiivaa, jolloin maito 42 ast)

1 tl suolaa
3 kananmunaa
n. 11 dl jauhoja (kokojyvävehnäj. 1/3  ja tavallisia 2/3 minulla)
150 g voita

Voiteluun kananmunaa ja seesamin- tai unikonsiemeniä
  • Ota kaikki aineet hyvissä ajoin huoneenlämpöön! Tämä ohje on yleiskoneella tehtyyn taikinaan. (voit tehdä myös sähkövatkaimella isossa kulhossa)
  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, sekoita hiiva ja sokeri siihen.
  • Anna hiivalle aikaa n. 10 min 'käynnistyä' lämpöisessä, ts se alkaa kuohua.
  • Lisää suola, sitten kananmunat yksitellen koko ajan vispaten.
  • Jauhoja lisätessä alkuun kone vispilällä, aika nopeilla kierroksilla. Kun taikina paksuuntuu, vaihda taikinakoukku ja lisää vatkaten jauhoja. Ei kerralla kaikkia.
  • Noin 5 min alustuksen jälkeen voit lisätä nokareina pehmeän voin. Alusta taas vähintään 5 min ja tarkista sitten, pitääkö jauhoja lisätä. 
  • Taikinan kuuluu olla aika pehmoista, mutta ei tässä vaiheessa 'vellimäistä'.
  • Kohota hyvin alustettu taikina lämpöisessä paikassa (mikrossa) tai liinan alla.
  • Näin raskasta taikinaa pitää kohottaa n. 40min - 1 h.
  • Kumoa taikina hyvin jauhotetulle alustalle ja leivo sämpylöiksi. (tai jätä osa taikinaa calzoneen)
  • Kohota sämpylät hyvin ja voitele kananmunalla. Paista 220 ast n. 13 - 15 min
  • Calzonea ei tarvitse kohottaa. Voitele ja paista n. 220 ast uunin alatasolla n. 20 min.

Oman vanhan ohjeeni calzone oli leivottu kinkku-sinihomejuusto ym täyttein.
Galzonen sisään tulevia aineita (vain mielikuvitus ja oman kaapin aineet rajana)

tomaattisurvosta tms tomaattia
(chiliä halutessasi)
varhaissipulia
valkosipulia (muutama kynsi)
oreganoa tms mausteita
suolaa (maistele, milloin riittävästi)
pippuria
tonnikalaa
ricotta tms juustoa
sitruunapestoa tms pestoa tai vinaigrettea
katkarapuja (½ l riittää yhteen)
pizzajuustoraastetta halutessasi
(punasipuli-fenkolilisäkettä n. 1 dl minulla/8.6.2018 postaus)
  • Kuullota ensin pilkotut sipulit tilkassa öljyä ja lisää tomaattisurvos sekaan. Anna kiehua hiljalleen muutamia minuutteja. Nosta kattila jäähtymään siksi aikaa, kun teet muita valmisteluja.
  • Kulitse taikinasta pyöreä levy ja nosta leivinpaperoidulle pellille.
  • Lado täytteitä taikinan päälle niin, että jätät reunoilta n. 5 cm vapaaksi.
  • Tomaattiseos, tonnikalahiutaleet + mausteita, katkarapuja, ricotta + pesto ja päälle halutessasi pizzajuustoraastetta. (en itse laittanut)
  • Voitele sekä sämpylät että calzone kananmunalla (tai pelkällä keltuaisella) ja ripottele pinnalle siemeniä
  • Paista calzone n.220 ast uunin alatasolla n. 20 min. Voit nostaa keskitasolle, jos pohja tuntuu paistuvan liikaa. 
Paistoin itse tänään calzonea alkuun keskitasolla n. 5 min, voitelin nopsaan kohonneet 8 sämpylää ja siirsin lämmön kiertoilmalle. Siirsin calzonen alatasolle ja paistoin sämpylät keskitasolla samoilla lämpimillä. Hyvän näköisiä tuli molemmista, tarkkaa paistoaikaa on vaikea sanoa. Kannattaa tarkkailla!


Jääkaapissamme olisi ollut eilen pakasteesta nostettua kasvismoussakaa reilu rasia, mutta jäipähän huomiselle. Kyllä uunikuuma, herkullinen calzone voittaa makuvertailussa pakasteruoan  kuus nolla! 😋


Kukkaisterveisiä juhannusviikon alkuun rakkaat blogiystäväni! Kuumaa ja kuivaa on edelleen, mutta huomenna sataa kuulema vettä. Jospa keltainen nurmikkomme alkaisi taas vihertää! 👍


2 kommenttia:

  1. Voi mitä herkkuja, näistä voisi kokeilla vaikka kaikkia kunhan kuntoutuu:) Tyttärelle näytin tätä postausta ja hän lupasi että voisi tehdä meille kaikille tuollaisia Calzoneita..minä en voi äyriäisiä itse syödä mutta täytettähän voi muuttaa vaikkapa kanaksi:) Ihanaa alkanutta juhannusviikkoa sinne teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Päde! 💞 Kuva ei ole kaunis tuosta avoimesta calzonesta, mutta hyvä jos herkullisuuden voi aavistaa. Taidan tehdä itsekin broilerista ja hedelmistä seur. kerralla. Sisus säilyy niin mehevänä ja ricotta-juusto on kivan mehevää.
      Toivon, että kätesi paranee pian ja pääset vihdan (vai vastan) kanssa juhannussaunaan! 🌼🐝🌹

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.