"Mehevää ja suussasulavaa" olivat tätä voileipäkakkua maistaneiden ensimmäiset sanat. "Erilaista, mutta hyvällä tavalla" tykkäsin itse. Kuka on sanonut, että voileipäkakku kuuluu vain juhlaan? Eihän tätä herkkua kehtaa juhlissa ottaa kuin pienen palan, vaikka kuinka mieluilisi lisää. Voileipäkakkujen uusi tuleminen on tätä päivää.
Tähän kakkuun saakka sekä Mies että minä olemme tykänneet eniten lämminsavulohta sisältävästä voileipäkakusta. Se onkin todella ihanaa, mutta ei voita kasviskakun monipuolisesti upeaa makumaailmaa. Tätä kakkua pitää itse maistaa, että tietää mitä tarkoitan. Kaiken lisäksi ainakin itse tykkään, että tämä herkku oli helppotekoinen. Vuosi sitten tein Lohileipäkakkuja, jotka maistuivat myös kaikille.
Verkkokalvolleni tallentui joku aika sitten kuva näkemästäni kasvisvoileipäkakusta. En löytänyt samaa enää googlaamallakaan, mutta sitten aloin miettiä omia lempimakujani kasvismaailmasta. Porkkana on lähes joka tavalla valmistettuna (paitsi ei lötköksi keitettynä) ykkösherkkuani. Myös punajuuren maku miellyttää ja se on kauniin värinen kasvis. Kasviksista tulevat ensimmäisenä mieleen vihannekset ja etenkin salaatit ja yrtit. Ne ovat vihreitä, joten tottakai kakussani pitää olla myös vihreä kerros. Oli muuten tosi hauskaa suunnitella kasvisvoileipäkakkua, koska tein sitä ensimmäistä kertaa.
Leiväksi valikoin tällä kertaa Fazerin klassikkoa viidellä viljalla. Voimakkaan makuista ruisleipää en halunnut nyt hentojen kasvisten välikerroksiin. |
Oli oikea valinta ottaa sekä valkosipuli- että yrttijuustoa. Tuli kivasti makua molemmista. |
Porkkanavoita, Luomu-punajuurta ja 2 kypsää avokadoa sopivat mainiosti samaan kakkuun. |
Poisleikatut kantit kannattaa käyttää esim krutongeiksi tai kuivattaa korppujauhoiksi. |
Porkkanavoista tulee upea maku kasvisvoileipäkakkuun. |
Valmis sitruuna-pesto (Pirkka) sopisi varmaan hyvin avokadokerrokseen, ellei yrttiöljyn teko kiinnosta. |
Yrttiöljyyn ei suinkaan tule 2 dl vaan 2 rkl öljyä. Toivon, ettei kukaan ehtinyt lukemaan ohjettani päivällä niin tarkkaan, että huomasi tuon. "Tekevälle sattuu" ja kiireessä ei pitäisi kirjoittaa mitään. Sorry!
Avokadoista toinen oli hieman liian raaka (kääk!), joten jouduin kypsyttämään sen lämpöisessä uunissa folioon käärittynä. Jouduin silti raastamaan sen tahnan sekaan, vaikka aikomus oli muussata avokadot haarukalla. Noo, onnistui toki noinkin ja tuskin pilasi kokonaisuuden makua.
Toinen sattumus oli viimeiseksi aikomani kasviskerroksen mahtuminen vuokaani. Ei mahtunut, yli olisi pursunnut. Omistan kaksi samanlaista leipävuokaa, joten päätinkin laittaa punajuurikerroksen tekeytymään toiseen vuokaan. Siitähän olisi sitä paitsi saattanut valua väriä muihin kerroksiin. Eli suosittelen laittamaan punajuurikerroksen alimmaiseksi, mikäli kaikki kolme kerrosta mahtuvat samaan vuokaan.
Aineet ja ohjeet kasvisvoileipäkakkuun (2 l vuokaan)
Iso paketti paahtoleipää (pitkittäin leikattua vuokaleipää ei ole enää saatavilla)
n. 2½ dl kasvislientä tai vettä+sitruunamehua (käytin lähes suolatonta kasvislientä)
Täyteseos
2 dl vispi- tai kuohukermaa (vaahdotetaan)
2 pkt tuorejuustoa (400 g)
1-2 prk smetanaa tai creme fraichea (n. 240 g)
n. 1½ dl majoneesia (Hellmann's on parasta)
Lisäksi tarvitset
n. 2-3 dl Paahdettua porkkanavoita
n. 200 g keitettyä punajuurta (+ hieman mustapippuria myllystä)
2 dl juustoraastetta
2 avokadoa
n. 2-3 rkl yrttiöljyä (lisää limepippuria ihan hippunen)
1 rkl sitruunamehua
Koristeluun
friseesalaattia
porkkanaa (tai palsternakkaa)
ruohosipulia
basilikaa tms yrttejä
- Varaa kakun tekoon aikaa 1. päivänä ainakin tunti ja seur päivän koristeluun toinen tunti. (vähempikin riittää, ellet halua hifistellä koristelun kanssa)
- Valmista porkkanavoi (ohje täällä) hyvissä ajoin, jotta ehtii jäähtyä. Maku ei ole sama keitetyissä, soseutetuissa porkkanoissa, mutta maustettuina nekin käynevät.
- Leikkaa paahtoleivistä kantit pois, ellei vuoka ole sen mallinen, että ne mahtuvat mukaan. Pehmoisessa leivässä ehtivät kyllä pehmetä riittävästi.
- Valmista kostutuslientä riittävästi ja vuoraa vuoan pohja ja reunat kelmulla.
- Vaahdota kerma kevyesti isossa kulhossa, lisää smetanat ja vaahdota aika kovaksi vaahdoksi.
- Pehmitä juustot erillisessä astiassa (ei pakollinen) ja lisää ne vatkaten edellisiin.
- Aseta vuoan pohjalle leipäpalat tiiviisti ja kostuta niitä pullasudilla tai lusikalla.
- Jaa täyteseos noin neljään samansuuruiseen osaan. Siirrä yksi osa jääkaappiin odottamaan seur päivän koristelua.
- Tee porkkanaseos sekoittaen porkkanavoi täyteseokseen.
- Tee punajuuriseos raastamalla punajuuret täyteseokseen ja sekoita juustoraastetta mukaan. (käytä vuohenjuustoa, jos tykkäät)
- Muussaa tai raasta avokadot vihreään kerrokseen. Tein itse yrttiöljyä morttelissa. (n. 2 dl basilikaa, korianteria ja persiljaa sekä 2 rkl hyvää oliiviöljyä ja ½ tl suolaa) Lisää halutessasi sitruunamehua.
- Kokoa kakku haluamassasi järjestyksessä.
- Pohjan kostutettujen leipien päälle kerros kasvismassaa, taas leipiä sekä kostutus ja seuraava kerros kasvismassaa.
- Lisää kaikki kerrokset (4x leipää + 3x massaa) samaan vuokaan, jos mahtuu. Voit tehdä leipä+punajuurimassan eri vuokaan ja 'taiteilla' sen seur päivänä toisten päälle. Ole kuitenkin varovainen ja käytä pitkää, leveää lastaa apuna.
- Peitä vuoka/vuoat kelmulla ja anna tekeytyä pienen painon alla jääkaapissa yön (tai päivän, jos teet aamulla) yli.
- Käännä voileipäkakku tarjoiluastiaan vuoassa olevalla kelmulla auttaen.
- Koristele kakku haluamillasi koristeilla ja tavalla.
Punajuuritäyte kaipasi hieman hapokkuutta, joten lisäsin n. 1½ rkl modenalaista balsamikastiketta. |
10.6.2018 lisäys ja päivitys tähän postaukseen
Tumma leipäkerros antaa hienon raidan kakulle, mutta 'yön yli tekeytyminen' ei riitä. |
Muutama tunti lisää ja sitten maku on kohdillaan. Parempi olisi jo liian hyvää! 😉 |
Retiisi ja korianteri sopivat hienosti voileipäkakun koristeiksi. |
Salviapesto maustoi tällä kertaa vaaleimman eli avokadokerroksen, johon tuli hieman myös kukkakaalia. |
Kemiön limpun maku saattaa olla liian vahva herkkään kasvisvoileipäkakkuun, ehkä!! |
Jostakin syystä rakastamani Kemiön limppu on päässyt unohtumaan kokonaan ja sitä löytyi ainakin 2 leipää viipaloituna pakastimesta. Pakkohan sitä oli testata tässä kasvisvoileipäkakussa. Ensipuraisulla leipä tuntui hyvälle kasviskerrosten kanssa, mutta oli aika dominoiva. Leivän makeus toisaalta sopii, jos kakku on kahvileipänä.
Lupasin testata kakussa paahdettua kukkakaalia. Sitä tuli ehkä liian vähän, koska ei erottunut muiden makujen seasta ollenkaan. |
Tuo on niin kaunis ja raikkaan näköinen voileipäkakku että vesi herahti taas kerran kielelle lukiessani blogiasi.
VastaaPoistaJatkathan samaan malliin, tsemppiä jalan kanssa.
Oi kiitos! Tekee kyllä hyvää saada tällaista palautetta! 😁
PoistaMakukin oli aika jees! 😋
Kiitti vielä tsempistä!💖
Voi miten hieno kakku, niin kivat värit ja upeat koristelut! Sitä on niin kaavoihinsa kangistunut ja aina tekee joko liha- tai sitten kalakakkuja ettei ole edes osannut ajatella kasviskakku vaihtoehtoa:) Kiitos ohjeesta♥ Voileipä kakuissa on kova työ, mutta onpa ne sitten todella herkkuakin! Tänään on täälläkin ollut tosi kylmä tuuli..toivottiin kyllä että pikkuisen sataisi kun on niin kovin kuivaa, mutta ei tarvitsisi ihan näin kylmäksi ilman mennä:) Mukavaa viikkoa♥
VastaaPoistaOnpa tosi ihanaa, että näyttää hyvälle toistenkin mielestä. Tällä kertaa olin täysin tyytyväinen 'tekeleeseeni'itsekin. Ja kyllä oli 1.kasviskakku minullakin, mutta ei viimeinen. Oli niin hienot maut. 😋
PoistaSamaa mieltä säästä, ei satanut pisaraakaan, vaikka oli kylmää. Raikas ulkoilusää tuntui tosin äsken ihan piristävälle. Hyviä hetkiä sinun loppuviikkoon! 👍🌱
Vaikuttaapa mielenkiintoiselta ja herkulliselta reseptiltä..tuota pitää kokeilla varsinkin näin tuoreiden vihannesten aikaan!Kiva kun kokeilet rohkeasti kaikkea uutta meidän muidenkin iloksi!Lämpöisin kesäterveisin ja kiitos ihanista resepteistä t.Ultramariini
VastaaPoistaOi, kiitos kovasti! 😊 Tässähän ihan punastuu noin ihanasta kommentista. 💖
PoistaKyllä varmaan maistuu teidän nuorillekin eikä vaadi mitään erityistaitoja. Ja sinultahan tuo koristelupuoli sujuu loistavasti 👍Mukavaa loppuviikkoa teille!