Itsetehty muikkukukko kultasi välittömästi lapsuuteni makumuistot. Kerrassaan herkullista perinneruokaa! |
Ostin kilon muikkuja, joista 700 g meni kukkoon ja 300 g paistoin iltapalaksi. Namskista nam! |
Ajelin eilen Kuopion ohi moottoritietä pitkin ja huomasin vitostien varressa ilmoituksen. "Irene Partasen kalakukkoja myytävänä!" En malttanut pysähtyä, mutta pienen loman jälkeen ajatukset alkoivat siirtyä arkeen ja ruokablogini postaukseen. Mitä uutta ja erilaista ruokaa tekisin. Sain maistella ystävieni luona niin uskomattomia herkkuja, että omat ideat eivät tuntuneet miltään. Mukavat muistot mielessä ajelin eteenpäin.
Puumalan torilta ostetun muikkuveneen kalat olivat hyviä ja rapsakoita. Kyllä Kalakontin tytöt osaavat! |
Puumalaa lähestyessäni alkoi tehdä mieli vastapaistettuja pikkumuikkuja. Nälkä kurni vatsassa monen ajotunnin jälkeen. Onnekseni muikut oli paistettu laktoosittomalla voilla. Maltoin siirtää herkuttelua mökille pääsyyn saakka, jotta Mieskin pääsi apajille. Tuoreiden Puruveden pikkumuikkujen voittaneita ei ole!
Kuopion Matkuksen Ikeasta ostettu kätevä sihti on testattu. Toimii! Kilo muikkuja mahtui hyvin tähän. |
Kalakukon kuoritaikina saa olla aika kiinteää ja jopa tiukkaa. |
Riisit pohjalle keräämään mahdollisen kosteuden ja kalat sekä liha kerroksittain päälle. |
Siinä se nyt komeilee, elämäni ensimmäinen kalakukko uunivalmiina. |
Aito kalakukko kuuluu syödä (kuulema) leikkaamalla aukko kuoreen. Mutta miten se tästä jatkuu? |
Liian paksu ruistaikinakuori ei ole omaan makuuni. Nyt sain tehdä mieluiseni kuoren. |
Kuoritaikina
3½ dl vettä (alkuper. vain 3 dl, mutta lisäsin ½ dl)
2 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja (2 dl täysjyväj ja 2 dl erikoisvehnäj minulla)
3/4 dl rypsiöljyä
Täyte
700 g perattuja muikkuja tms pikkukaloja
2 pkt pekonia (tai 250 g siankylkeä)
3/4 rkl suolaa
1 rkl riisiä tai ohrasuurimoita
- Tein kuoritaikinan sekoittamalla jauhot ja suolan huoneenlämpöiseen veteen. Sekoitin taikinaa käsin ja Mies valutti lopussa öljyä sekaan.
- Napsin keittiösaksilla muikkujen peräevät pois (ei pakollista) samalla, kun Mies levitteli pekonit uunipellille.
- Paahdoin pekonisiivuja pari minuuttia grillivastuksen alla, jolloin niistä irtosi lähes dl nestettä. (rasvaa?)
- Valutin nesteen astiaan ja lisäsin siihen suolan. Kehittelin samalla idean suolata muikut nopsaan.
- Kaadoin huuhdellut ja kuivatut muikut isompaan astiaan, kippasin nesteen mukaan ja sekoittelin. Näin suola jakautui tasaisesti kaloille ja oli näppärää sekä nopsaa.
- Kaulitsin kuoritaikinasta n. 30 x 40 cm levyn, ripottelin riisit keskelle ja pinosin muikut päälle. Soikion muotoinen levy kannattaa kaulita runsaasti jauhotetulla alustalla ja jättää keskeltä paksummaksi kuin reunoilta. (Levyn voi nostaa leivinpaperoidulle pellille tässä vaiheessa.)
- Kalakukon vaativin vaihe oli taikinakuoren sulkeminen siististi. Veden, veitsen ja kärsivällisyyden ansiosta onnistuin kohtuullisen hyvin. Nestettä ei ollut tihkunut paiston aikana kuoresta ulos, joten voinen kai olla tyytyväinen.
- Paistoin kukkoa ensin n. 200 lämmössä reilun tunnin. Voitelin pinnan voilla ja käärin kukon sekä leivinpaperiin että folioon. Pienensin lämpöä n. 150 asteeseen ja annoin paistumisen jatkua parisen tuntia. Huom! Kukon voi paistaa Look-paistopussissakin.
- Muikkukukko oli yön yli uunissa n. 70 ast lämmössä. Aamulla käärin sen sanomalehti-villapeittokääreeseen pehmenemään. Sen kuuluisi pehmetä kolmisen tuntia, mutta leikkasin ensimmäiset palat ja otin kuvat tunnin kuluttua.
Kukon pohja pehmeni ja muuttui helpommin leikattavaksi parissa tunnissa. |
Kastike kalakukolle
1 prk smetanaa
½ dl majoneesia (Hellmanns)
n. ½ dl tillisilppua
½ sitruunan mehu
ripaus suolaa ja sokeria
ruohosipulia
- Sekoita aineet keskenään ja jätä hetkiseksi tekeytymään.
Isosiskoni tietää makumieltymykseni. Eilisellä aamupalalla oli muitakin ihania herkkuja. |
Kaurasydämet olivat saaneet siskoni tekeminä pyöreän muodon. Makukin oli täydellinen! |
Ystäväni, entisen työtoverini valmistama juustokakku 'vei kielen mennessään'. Täydellistä! |
Sydämelliset kiitokseni ystävät ennen kaikkea yhteisistä ihanista hetkistä ja tottakai kaikista herkuistakin! Olen niin kiitollinen, että kokoonnumme välillä päivittämään porukalla kuulumisia. 💞 Mieleenpainuvin hetki viikossani oli nähdä siskoni esiintyminen kesäteatterin lavalla. Minusta ei siihen olisi! 😘
Hienoa kesäistä viikonloppua sinulle blogini lukija! Minulla oli jo hieman ikävä sinua! ❤ Toivon myös sinulle unohtumattomia kohtaamisia ystävien kanssa! Puhelin on kätevä keksintö silloin, jos ei ole mahdollisuutta tavata. Vuoroja ei kannata laskea vaan tarttua 'luuriin' aina silloin, kun kaipaus iskee. Elämä ilman ystäviä olisi ikävää.
Tervetuloa takaisin! :) Rohkea veto tuo kukon teko alusta loppuun itse, mutta sinä onnistuit!! Herkulliselta ja mehevältä näyttää. Ja hyviltä näyttää muutkin herkut, ja maisemat kauniilta ja kesäisiltä. Kalakukko kuuluu kerran kesässä meidänkin ruokaohjelmaamme, nimittäin jo usean vuoden ajan ovat Kuopiolaiset ystävämme järjestäneet meille kalakukkoillallisen yhtä aikaa olevan Katinkullan golfviikon avajaisiksi. Toiveissa eletään, josko tänäkin vuonna ;) Joskus tilaavat ihan spesiaalikukon, ja kerran pidimme jopa kukkopruuvin, ahventa ja muikkua. Lisukkeeksi yleensä aina keitettyjä perunoita, salaattia ja aiolia. Oikein tunnen jo maun suussani.
VastaaPoistaOi, kiitos blogiystäväni! Enpä tiedä rohkeudesta, mutta ideana ihan loistava. Oli lopulta aika helppoa, koska sain valmiiksi siivotut muikut. Kyllä sinäkin osaat ja yllätät sitten ystäväsi!
PoistaKatinkullan kenttä on meillekin tuttu. Pelasin siellä alle 90 kierroksen, jota muistelen lämmöllä.
Hyvää ja toivottavasti aurinkoista viikonloppua sinulle!
Kiitos kivasta kommentista! 🤗
Wau! Sulla on ollut tosi hyvä kierros. Pääsisipä joskus itsekin samaan :) Kiitos, ja mukavaa viikonloppua! Täällä meni juuri lohi savustimeen. Odottelen vanhempiani kesäpäivän viettoon.
PoistaOli huippukivaa seuraa (mies ja veljensä vaimoineen), upea sää ja rento olo. 😄 Ainut alle 90 kierros ja nyt saan olla onnellinen, jos pääsen alle 100. Näin suuri muutos voi tulla parissa vuodessa..🙂
PoistaHei mun pitää tunnustaa, että en ole koskaan edes maistanut kalakukkoa!!
VastaaPoistaEhkä pitäisi ensin maistaa, ja sitten alkaa tekemään itse. Korvamerkkasin nyt tämän sun ohjeen, kun vaikutti niin herkulliselta.
Ja tuo on niin totta - elämä ilman ystäviä olisi todella tylsää ♥
Oikein hyvää, kesäistä viikonloppua ♥
Toivottavasti saat maistaa tuoreista kaloista äskettäin tehtyä kalakukkoa. Itse en pidä kaupoissa myytävistä ns kalakukoista. Kuopiossa myydään parhaat ja tuoreimmat kukot. Kalansaaliin 'pikkusintit' hautuvat herkullisiksi kuoren sisällä ja osaat kyllä tehdä. 💖
PoistaOlen tehnyt aiemmin lanttu- & nauriskukkoa ja ehkä postaan loppukesällä ohjeen.
Sinulle samoin hienoa viikonloppua ja hyvää kalaonnea, jos kalalle ehditte! 👍😄
Niin täälläkin oli ikävä sinua:)♥ Näytti kyllä niin herkulliselta tuo kukko! Minä en varsinaisesti kalakukkoa olekkaan koskaan maistanut, mutta aikoinaan mummolassa sain usein oman pikkuisen "kukon" ilman kalaa, kun en voi allergian takia tuota kalaa syödä, mutta minusta se kukon kuori on niin hurjan hyvää niin halusin aina maistaa:) Olet saanutkin maistella ihania herkkuja, tuo lakka-mansikka-leipäjuusto lautanen vie myös kielen mennessään:) Kesäteatteria on mukava käydä katsomassa ja varsinkin kun on noin läheisiä esiintyjiä lavalla, varmasti ollut hieno kokemus! Mukavaa viikonloppua♥
VastaaPoistaKiitos Päde! 💖 Lomalla on ihanaa ja arkeen palaaminenkin mukavaa! Voi miten hienoa, että mummo teki sinulle oman kukon? Olikohan sisällä juureksia ja lihaa? Lanttu ja nauris hautuvat myös herkullisiksi kuoren sisällä. Aion tehdä sitä pitkästä aikaa jonakin päivänä. Nyt pitää tosiaan varata aikaa kesäteattereihin. Täällä lähistöllä esitetään monta hyvää näytelmää ja tarkoitus on käydä ainakin parissa.
PoistaSinulle myös ihanaa viikonloppua ja mukavia tapahtumia! 😄👋
Lanttua ja possua oli aina siinä minun omassa "kalakukossa":) Siihen kun pisti pienen voinokareen päälle niin ai että oli hyvää:) Lupasivat pyhäksi ja ensi viikoksi ihan kaunista ilmaakin niin on kyllä kiva ulkoilma tapahtumissa käydä♥ Kiitos viikonlopun toivotteluista♥
PoistaOn varmaan lämmin muisto tuosta lanttukukosta ja etenkin leipojasta. 💖
PoistaTäällä oli iso musiikkifestifaali, mutta ei ehditty tällä kertaa sinne. 🎶🎵vielä on kesää jäljellä!
Ihania herkkuja täällä sinun blogissa! Ja kauniita kuvia. Oikein ihanaa kesää sinullekin! <3
VastaaPoistaOi, lämmin kiitos! Sinulla on ihan huikeita videoita ja reseptejä.👍 Tykkään, tykkään! 💖Kesän riemuja tälläkin viikolla!🤗
Poista