Sivut

maanantai 3. syyskuuta 2018

Hatsapurileipä on georgialainen perinneherkku

Hatsapuri-leipä on parhaimmillaan heti uunista ottamisen jälkeen, kun juusto on lämmintä ja valuvaa.
Lämmin leipä ei varmaan menetä koskaan suosiotaan. Se on lohturuokaa parhaasta päästä ja menee yleensä 'kuin kuumille kiville'. Meidän perhe ja ystävätkin ovat saaneet maistaa viime viikkojen aikana juureen tehtyä leipää. Kyllästymistä ei ole näköpiirissäkään, mutta tänä aamuna innostuin aloittamaan toisen hiivattoman leivän teon. Hatsapuri-leivän teko pitää aloittaa vähintään 4 tuntia ennen varsinaista leipomista. Taikina saisi mieluiten tekeytyä yön yli jääkaapissa, meillä se ehti tekeytyä reilut 5 tuntia. 

Pitkulaisenmallisesta leivästä oli helppo leikata kolmiopaloja. Valuva juusto-kananmunaseos on herkkua.
Mies lähti aamulla urheilemaan ja minun teki mieleni metsään haeskelemaan sieniä, mieluiten tatteja ja haperoita. Kantarelleja alkaa olla jo riittävästi talven varalle. Syystä tai toisesta selailin 'Suurten Tunteiden Joulukirjaa' ennen lähtöäni. Huomasin kirjanmerkin jääneen aikomani leipomuksen kohdalle viime jouluna. Oi että alkoi saman tien tehdä mieli hiivatonta hatsapurileipää! Taikina-aineita löytyi sen verran kotoa, että sain taikinan tekeytymään jääkaappiin muutamassa minuutissa ennen lähtöäni. Kermaviiliä ei löytynyt, mutta 200 g smetanaa ja loput maustamatonta jogurttia ajoivat saman asian.

Näin upean ja puhtaan tatin sain eilen 'tuliaiseksi' Miehen aamulenkiltä. 


Kuullottelin pilkotut sienet voissa sipulin ja valkosipulin kanssa. Haperot ja tatit ovat sopivan ruokaisia sieniä tähän leipään.
Perinteiseen hatsapurileipään ei tule sieniä vaan juustoa ja kananmunaa. Yhdestä taikinasta tulee kaksi leipää, joten keksin ratkaisun. Me saamme syödä tänään sekä perinteistä että omalla twistillä tehtyä leipää. Maistellaan ja ehkä vertaillaankin niitä.

Tämä leipä sisältää tatteja, haperoita, sipulia, valkosipulia ja paljon juustoa. 

Juusto ja keitetty kananmuna olivat sellaisenaan aika täydellinen täyte hatsapurileipään.
Kirjan ohjeen mukaan leipään laitetaan yksi keitetty kananmuna, mutta itse laitoin kaksi. Se ei ollut ollenkaan liikaa! Vaikea sanoa, onnistuisiko leipä muilla kuin vehnäjauhoilla. Kokojyväjauhoja voisi laittaa ainakin puolet, jolloin se tuntuisi terveellisemmälle. Tällä kertaa halusin kokeilla perinteistä taikinaa ja hyvää oli.

Kylmä vesivoitelu taikinan reunoilla saattoi auttaa. Hyvin sauma pysyi koossa. Tätä piti tasoitella vielä!

Sienileivän päälle ripottelin unikonsiemeniä.
Kaksi reilun kokoista hatsapurileipää, aineet ja ohjeet

Taikina

250 g kermaviiliä (smetanaa ja maustamatonta jogurttia minulla)
3 kananmunaa
n. 8-10 dl vehnäjauhoja (laitoin 9 ja loput leivonnan yhteydessä)
1 tl suolaa
  • Sekoita kaikki taikinan aineet keskenään ja alusta kimmoisaksi taikinaksi. (ohjeessa on näin, mutta itse alustin vain sen verran, että taikinasta tuli sileää)
  • Anna taikinan seistä jääkaapissa vähintää 4 tuntia tai yön yli.
Täyte

300 g mozzarellajuustoa (emmental-mozzarella juustoraastetta minulla)
300 g fetajuustoa
4 (tai 2) keitettyä kananmunaa (keitä etukäteen)
  • kananmunan keltuaista, siemeniä ja voita leivän pinnalle  

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen!
  • Valuta, murentele ja yhdistä juustot keskenään.
  • Mikäli käytät kahta eri täytettä, jaa juustoseos kahteen astiaan.
  • Sekoita haarukalla pienityt kananmunat toiseen juustoseokseen. 
  • Sieniseoksen voi laittaa juustomassan keskelle leipomisvaiheessa.
  • Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse runsaasti jauhotetulla leivinpöydällä niistä halkaisijaltaan n. 30 cm kokoiset 'kiekot'. (voit tehdä ensin toisen ja sen paistuessa toisen)
  • Levitä täyte pohjan keskelle, kokoa ja venyttele taikinan reunat keskelle leipää. Tasoittele varovasti niin kauan, että kaikki aukot ovat varmasti kiinni. 
  • Käännä lastan tai leipälapion avulla leipä ympäri niin, että saunapuoli jää pohjalle ja siirrä se leivinpaperoidulle pellille.
  • Voitele leipä kananmunan keltuaisella ja ripottele halutessasi siemeniä pinnalle. (pistelin toisen leivän haarukalla, koska ensimmäinen kohosi liikaakin)
  • Paista leipää n. 200 ast / 12 - 16 min (oman uunin mukaan) keskitasolla. (seur kerralla aion itse paistaa uunin alatasolla, koska pohjasta tuli aika paksu) 
Leipä oli todella makoisaa ihan sellaisenaan. Kylmä olut oli meidän mielestä tänään juuri oikea kyytipoika kuuman leivän kanssa. Oma sienireissuni ja Miehen kierros golfkentällä sekä nurmikonleikkuu-urakka saattoivat aiheuttaa tämän äkillisen olutjanon myöhään iltapäivällä.

Teki mieli hassutella ja syödä oma annokseni joululautaselta. Viimeistään jouluna tätä tehdään uudelleen. 

Ensimmäisen leivän paksu pohja jäi jostakin kohtaa hieman raa'aksi, olisi pitänyt paistaa alatasolla. 
Onhan tässä leivässä aika runsaasti energiaa, mutta eipä tätä joka päivä syödä. Ilmojen kylmettyä ja monen tunnin ulkona oleilun jälkeen tämä maistuu mahtavalle. Luulisin tämän sopivan myös oikein hyvin illanistujaisiin viinin ja hedelmien kanssa. Ainakin itselleni tämä oli kiva ja mieluinen uutuus.   Pakko kyllä myöntää, että alkuperäisellä ohjeella leivottu leipä oli omasta mielestäni parempaa, vaikka niin paljon sienistä tykkäänkin. Sienileivän pohja ei ollut paistunut kauttaaltaan täydellisesti, joten sekin saattoi vaikuttaa vertailussa. Aivan varmasti molemmat leivät tulevat syödyiksi! Mutta Mies yllätti tällä kertaa, hänen ehdoton suosikkinsa oli sienitäytteinen hatsapurileipä.

Vielä pitäisi jaksaa 'jalostaa' kopallinen naapurin antamia omenia. Ehkä näistä tulee omenakompottia. 

Etena oli hiukan maistellut tätä isoa tattia. Haperot olivat ihanan puhtaita ja tuoreita.

Koivunkantosieni on herkullinen ruokasieni, mutta kannattaa jättää metsään ellei tunnista varmaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.