Sivut

tiistai 18. syyskuuta 2018

Punajuuririsottoa, broilerikastiketta ja herkkusalaattia

Viikonlopun jälkeen, erittäin sateisena maanantaina risotto antoi väriä elämäämme. Namzkista!  
Vaaleapunainen lounas vaaleapunaiselta lautaselta syksyn sateisimpana päivänä oli nappivalinta. Edellinen risottoni tuoksui ja maistui tateille, tällä kertaa pääsi punajuuri pääosaan kautta aterian. Itselingottu omenamehu oli piste iin päälle!


Punajuuret antoivat makua sekä risottoon että kastikkeeseen. Helppotekoiseen salaattiherkkuun tuli punajuuren lisäksi raastettua omenaa, raejuustoa ja majoneesia. Maut sopivat täydellisesti yhteen ja yllättäen ihan tavalliseksi tarkoitettu ruoka olikin herkullinen ateria.


Sain sunnuntaina yllärisatsin omenia ja muistin omenan aromin sopivan täydellisesti ateriani makumaailmaan. Eipä tarvinnut avata valkkaripulloa, sillä tuore omenamehu antaa mahtavan hyvän maun risottoon.

Omenamehu kotimaisista omenista on paras aamudrinkki. Suodattamalla tulee kirkasta mehua.
Olen huomannut aiemminkin, että meille risoton mieluisin protskulisä tulee broilerista. Oma marinadi, täydellinen paistopinta ja kastike kookoskermalla sekä punajuurella ei voi olla kuin hyvää.


Murskatut korianterinsiemenet ovat nykyään monessa soossissamme mukana. 

Risoton maustajina omenamehu, punajuuri, Grana Padano -raaste ja nokare voita. Maut ovat kohdillaan.

Risotto (riittää 3-4 hengelle)

1 rkl voita
1 rkl öljyä
1-2 salottisipulia (+ pari valkosipulin kynttä halutessasi)
2 dl risottoriisiä (esim carnaroli)
2 dl omenamehua.
2 punajuurta (kuoritttuja, kypsiä raastettuna)
n. 7-8 dl kasvislientä (+ suolaa, jos liemi suolatonta)
Parmesan tms juustoraastetta ja nokare voita
(ripaus mustapippuria halutessasi)

  • Pilko sipulit ja kuumenna rasva kasarissa. Kuullottele sipuleita miedolla lämmöllä muutama minuutti.
  • Lisää riisit kasariin ja kuullotte, kunnes ovat läpikuultavia.
  • (jos punajuuresi ovat raakoja, lisää ne raastettuna riisin sekaan tässä vaiheessa.)
  • Tee riittävä määrä kuumaa kasvislientä valmiiksi.
  • Lisää omenamehu kasariin ja anna imeytyä kokonaan riiseihin. Sekoittele riisejä välillä. 
  • Aloita kasvisliemen lisääminen riisien sekaan n. 2 dl kerrallaan. Sekoittele esim puuhaarukalla riisejä välillä. 
  • Kypsän punajuuriraasteen lisäämisen voi tehdä aiemmin tai n. 15 min kohdalla. (Näin ne ehtivät antaa väriä risottoon.) Riisien pitäisi olla sopivan kypsiä ja pienellä purutuntumalla n. 20 keiton jälkeen.
  • Sekoita juuri ennen tarjoilua juustoraaste ja voinokare risottoon.
Risoton valmistumisen oppii ajoittamaan juuri oikealle hetkelle kokemuksen myötä. Broilerikastikkeen voi tehdä valmiiksi ensin ja pitää lämpöisenä risoton valmistumiseen saakka.
Ostin itse maustamattomia broilerin fileitä ja tein niille marinadin (öljyä, suolaa, modenalaista viinietikkaa ja mausteita), jossa fileet maustuivat n. tunnin ajan. Kaupasta saa nykyisin ihan hyviä maustettuja broilerin fileitä, joten voit käyttää halutessasi niitä.

Helppotekoinen broilerikastike (esim risotolle)

broilerin leikkeitä tai sisäfileitä 1-2 kpl / ruokailija
1 rkl voita+öljyä
1 prk ruokakermaa (Valio kermainen kookos minulla)
2 kpl raastettua punajuurta (kypsää)
n. ½-1 tl suolaa (riippuu broilerien maustamisesta)
mustapippuria, murskattuja korianterin siemeniä tai omia suosikkimausteitasi.

  • Paista broilerin fileisiin hyvä paistopinta kuumalla pannulla. 
  • Lisää kerma ja raastettu punajuuri sekaan, mausta ja jätä muhimaan hiljaiselle lämmölle. 
  • Maista lopuksi ja lisää tarvittaessa suolaa ja mausteita. 
Oman ateriamme salaatiksi riitti tällä kertaa jo aiemmin tekemäni punajuurisalaatti. Siihen tuli 2 raastettua punajuurta, yksi raastettu omena ja n. 1½ dl raejuustoa. Makua tuli riittävästi sekoittamalla n. ½ dl majoneesia mukaan.



Punajuuri on mielestäni loistava maun ja värin antaja erityyppisiin ruokiin. Nyt kotimaiset punajuuret ovat parhaimmillaan. Useimmiten kypsennän punajuuret uunissa paahtaen, mutta lähes saman lopputuloksen saa keittämällä niitä liedellä.


Risotto ei olisi kaivannut kastiketta, mutta se antoi broilerille niin hyvää makua, että pakkohan sitä oli laittaa annokseen. Tämä ruoka oli muuten todella paljon Miehenkin makuun, vaikka värit olivat kovin naisellisia! 😋


Raitajuuri on toinen kaunis syksyinen juures. Se antoi makua ja väriä pari viikkoa sitten tekemääni broilerikeittoon. Löysin kuvan puhelimestani, vaikkakin ohje jäi kirjoittamatta blogiin. Maissi, kookos ja juurekset saivat tavallisen keittoruoan maistumaan ja näyttämään herkulliselle.  Kotona tehty ruoka on aina maistuvaa. Eikö?


Voi että tuli haikea olo ja kova ikävä kesää löytäessäni muitakin ihania kuvia puhelimestani. Muistot toki lämmittävät nekin koleassa syyssäässä. Nyt on aikaa ihailla ruskan värejä luonnossa ja tallentaa niitä sekä muistikuvina että digitaalisesti. Nautitaan ystävät Suomen vuodenajoista ja yritetään löytää jotakin hyvää niistä kaikista! Tämän postauksen loppua kirjoittelen jälleen jalkavammaisena ja pääsen liikkumaan vain kyynärsauvojen avulla. Tätä se elämä on! Voikaa te siellä ruudun toisella puolella hyvin! 💝 Kyllä se tästä...

4 kommenttia:

  1. Tsemppiä sinne kovasti kipujen kanssa!! <3
    Olen kuullut kovin kehuja punajuuripastasta ja -risotosta, mutta itse en ole koskaan maistanut saatika itse tehnyt.
    Sun annokset näytti kyllä taas niin herkullisilta.
    Mille maistuu tuo kookoskerma? En ole koskaan sitä(kään) maistanut. En tykkää kookoksen mausta, mutta kovin ihmiset kehuvat kastikkeita joissa on käytetty kookoskermaa. Tiedä sitten huomaisiko tarkka makuaistini sieltä kookoksen makua....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Nanne! Juuri, kun aloin jo iloita paranemisesta, tuli paha takaisku. Kurjaa!
      Punajuuri sopii pastaan ja risottoon mielestäni hyvin ja on helppo ja edullinen raaka-aine. Suosittelen aloittamaan pienillä määrillä. Kookoksen makuinen kerma (Valion) on kiva uutuus. Voisikohan siitä oppia pitämään. Itse opettelin vähitellen thairuokien maustajana.
      P.S. Olen odottanut jännityksellä, mitä teit hauesta! Tuleekohan blogiin? 😋

      Poista
  2. Kaunis annos 😍 Ja varmasti myös herkullista. Voi harmitus tuota takapakkia paranemisessa, se oli ikävä kuulla. Koitahan jaksaa . Tsemppiä 👍😘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpöinen kiitos kommentista ja empatiasta! 💖 Takapakki on osin omaa syytäni, kun intouduin rehkimään liikaa kentällä. Tosin ortopedi oli antanut luvan. 🤔
      Nyt on vähän 'siipi maassa'. Onpa aikaa lueskella ja postailla aiemmin tehtyjä annoksia. Sinne hyvää loppuviikkoa ja mukavaa menoa! 👋

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.