Sivut

torstai 18. lokakuuta 2018

Herkullinen ja helppo merellinen makaronilaatikko

Frutti di mare -pastaruoka onnistui odotettuakin paremmin.
Kylmäsavulohi ja isot katkaravut ovat helppoa raaka-ainetta ruoan valmistuksessa. Ihmettelen parhaillaan, että miksi en hoksannut ennen tätä päivää laittaa niitä makaronilaatikkoon. Kokeilumielessä tekemäni ruoka maistui niin hyvälle, että siitä tulee todennäköisesti yksi silloin tällöin toistuvista ruoistamme. Jätettyämme jauhelihan pois ruokavaliostamme on pitänyt kehitellä sen tilalle uusia aineita. Makaronilaatikko on joka tapauksessa ruokaa, josta molemmat pidämme. 

Merellinen makaronilaatikko ei kaivannut pinnalle juustoraastetta. 

Tämän makaronilaatikon rakenne onnistui täydellisesti. Pysyi koossa ja oli silti ihanan mehukas ja pehmeä.
Olen miettinyt aiemminkin, että onko makaronien keittäminen alussa tarpeen. Lähes kaikissa ohjeissa neuvotaan niin, joten olen kiltisti tehnyt ohjeen mukaan. Nyt opin, että ne ehtivät kypsyä oikein hyvin ilman esikeittelyä. (Klikkaa tästä!)


Punasipulit pääsivät punajuuriruokaan, sillä Mies haki onneksi toivomani purjon lähikaupasta.


Purjon kuullottaminen kevyesti voissa ennen ruokaan lisäämistä saattoi olla hyvä juttu. Meiltä purjo oli päässyt loppumaan ja Mies joutui hakemaan sen kaupasta. Ehdin valmistella ruoan uunikuntoon ennen purjon saapumista! 😉 



Aineet ja ohjeet merelliseen makaronilaatikkoon (riittää 4-6 ruokailijalle)

n. 300 g (n. 6-7 dl) makaroneja (puolet kokojyväisiä minulla)
voita/öljyä vuoan voiteluun
3 kananmunaa
1 l kokomaitoa (tai kevytmaitoa + ruokakermaa)
1-1½ tl suolaa
limepippuria+mustapippuria myllystä
150-200 g kylmäsavulohta
(n. 3-4 dl katkarapuja)
purjoa tms sipulia (muutama dl minulla)
(murskattuja rosepippureita halutessasi)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen!
  • Ota katkaravut sulamaan hyvissä ajoin, jos käytät niitä ruokaan. Valuta sulanut vesi pois.
  • Voitele uunivuoka ja kaada makaronit vuoan pohjalle.
  • Yhdistä kananmunat ja maito kevyesti vispaten. Lisää mausteet seokseen ja kaada makaronien päälle.
  • Paloittele kylmäsavulohet. Lisää ne sekä katkaravut vuokaan ja sekoittele aineet keskenään. (Lisää pilkottu sipuli halutessasi saman tien.)  
  • Nosta vuoka uunin ala- tai keskitasolle paistumaan. (minulla oli keskitasolla) 
  • Lisäsin itse purjon pienen kuullottamisen jälkeen makaronilaatikon sekaan n. 15 min kuluttua. 
  • Sekoittele aineita pohjasta saakka. ("Ei-esikeitetyt" makaronit jäävät muuten vuoan pohjalle)
  • Paista vuokaa n.50- 60 min /200 ast. Anna vetäytyä n. 10 min ennen annostelua. (jos keskikohta näyttää 'hyllyvälle' n. 50 min jälkeen, anna paistua vielä hiukan)
Tämä ruoka maistuu oikein mainiolle pelkän vihreän salaatin kanssa, mutta meillä oli lautasella aivan ihania uunissa kuullottuneita hunajapunajuuria. Tämän aamun  H-S ruokaliitteessä oli monta hyvää hunajalla makeutettua herkkua. Olihan hyvä tuuri, että ostin eilen muutaman punajuuren ja yrttilaatikkoni rosmariinit ovat aina vaan hyvässä kunnossa. Punajuurilisäke valmistui uunissa samaan aikaan kuin makaronilaatikko, mutta n.15 min nopeammin.

Hunajaa, rosmariinia ja sinihomejuustoa kuullottuneilla punajuurilla. Namskista! 😋
Puhdista ja lohko (kuorin itse) 4-5 punajuurta uunivuokaan. Lisää sekaan n. ½ dl hunajaöljyä (½ dl öljyä+1 rkl juoksevaa hunajaa), ½ tl suolaa ja riivittyjä rosmariinin lehtiä. Paista n. 40 min / 200 asteessa. Murustele pinnalle Aurajuustoa.

Punajuuria kannattaa sekoitella ja valella liemellä pari kertaa paistumisen aikana. 
Tämäntyyppiset ruoat ovat järkeviä silloin, kun kotona on paljon muutakin puuhaa. Alkukypsennyksen jälkeen on myös mahdollista piipahtaa pienellä ulkoilulenkillä ja ajoittaa kotiintulo ruoan valmistumisen kanssa samaan aikaan. Helppoa, eikö totta?



Sattuneesta syystä tänä sateina ja pimeänä päivänä meillä riitti puuhaa. Kävimme Miehen kanssa heti aamusta sienimetsässä ja saimme melkoisen määrän suppiksia. Sade alkoi lähes samalla hetkellä, kun kaarsimme kotipihaan sienisaaliinemme. Eli "The early bird catches the worm!" piti jälleen paikkansa. Suppiksia on tänä syksynä ennennäkemättömän runsaasti ja lämpimällä säällä niitä on ilo poimia. 



Hyvää loppuviikkoa sinulle, joka kiinnostuit tästä herkullisesta makaronilaatikosta! Uskallan suositella kaikille niille, jotka pitävät muutenkin meren antimista. Me pidimme paljon! 👌😀

2 kommenttia:

  1. Kotoisa makaronilaatikko maistuu aina, oli versio mikä tahansa 👍 Ja nimenomaan ei-keitetyistä makaroneista. Tosin olen aina tehnyt ne koskenlaskijalla höystettyyn lihaliemeen, munamaidon sijasta. Molempi parempi. Makaronilaatikko onkin erittäin houkutteleva ajatus näin juuri reissusta kotiutuneena 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! 👌 Koskenlaskijaa pitäisi joskus testata. Sitäkin taitaa saada nykyisin laktoosittomana.
      Oikein kiva, että pääsitte turvallisesti takaisin kotiin. Reissu lämpöiseen virkisti varmaan juuri sopivasti!✈
      Lämmin kiitos kommentista! 💖😊

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.