Sivut

tiistai 5. helmikuuta 2019

Hyvää Runebergin päivää ystävät!


"Jos nyt ihan pienen pienen kakun kuitenkin.." juttelin itselleni lempeästi. Maistellaan pienet palat ja pakastetaan loput, perustelin Miehelle. Olin nimittäin vielä sunnuntaiaamuna sitä mieltä, että pääsemme tänä vuonna Runebergin päivästä ilman yltiömakeita torttuja. Saimmehan jo pari viikkoa sitten maistella Halmeen leipomon herkkuja reseptikilpailun palkintona. Instassa ja blogeissa on vilahdellut niin maukkaan näköisiä Runebergin torttuja, että en välttynyt sittenkään leivontatuokiolta. 


'Valkoinen kurittaja' eli koko päivän jatkunut runsas lumentulo oli syynä pyörtää pyhät päätökset. Jauhot pöllysivät ja uuni oli kuumenemassa jo ennen puoltapäivää. En keksinyt mitään mieluisampaakaan tekemistä. Lopputulos oli uskomattoman herkullinen.


Viimeiset joulukukkaset ja kynttilät alkavat päivien pidetessä näyttää kulahtaneille. Nyt löytyi hyvä syy muistella hetkinen mennyttä ja suunnata katse tulevaan. Eikös Runebergin tortut olleetkin alkujaan valmistuneet joululta tähteeksi jääneiden pikkuleipien muruista? Johan Ludvigin synttäreille järjestyi klassikkoleivonnainen neuvokkaan vaimo Fredrikan (vai oliko sittenkin taloudenhoitajan) ansiosta. Maisteltuani tämänkertaista kakkua olen sitä mieltä, että tämä herkku kestää myös uusia variaatioita. Hillon ja pomadakuorrutteen avulla kakkuni tunnistaa helmikuun 5. päivän leivonnaiseksi.


Runebergin kakku n. 1½ l irtopohjavuokaan tai n. 8 pikkuvuokaan

100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
½ dl kookossokeria (tms tummaa sok)
2 kananmunaa
150 g creme fraichea

2 dl keksinmuruja (Kantolan kaurakeksejä minulla)
2 dl mantelijauhoja
1 dl gl jauhoja (Sunnuntai kakkujauhoja)
1/3 tl ksantaania
2/3 tl leivinjauhetta
(sekoita ksantaani ja leivinjauhe jauhojen sekaan)

Kostutukseen 1 rkl sokeria, 2 rkl vettä ja 3 rkl mantelilikööriä (tai punssia/rommia), jos kakku tulee vain aikuisille.

Pinnalle tomusokerikuorrutetta ja vadelmahilloa. (minulla oli tällä kertaa mansikkahilloa)

Käytä gluteenittomia keksinmuruja halutessasi täysin gl kakun!
  • Leivinpaperoi tai voitele ja korppujauhota vuoka huolellisesti.
  • Pane uuni kuumenemaan 180 ast.
  • Vaahdota voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi.
  • Lisää huoneenlämpöiset munat taikinaan yksitellen voimakkaasti vatkaten.
  • Yhdistä creme fraiche edellisiin ja aloita saman tien jauhojen lisääminen.
  • Älä vatkaa enää, mutta sekoita taikinaa lastalla riittävästi. 
  • Annostele taikina vuokaan ja tasoita pintaa lusikalla.
  • Paista kakkua uunin alimmalla tasolla n. 30-40 min. Kokeile kakkua tikulla, kunnes siihen ei tartu enää taikinaa. (Jouduin itse kokeilemaan 3 kertaa, koska luulin kakun paistuvan nopeammin.)
  • Valmista kostutusliemi kuumentamalla vesi ja sokeri ja lisäämällä niiden sekaan likööri.
  • Anna kakun jäähtyä vuoassa ja koristele jäähtyneenä. 
Leivoin vuosi sitten lähes gluteenittomia Runebergin torttuja ja ihastuin todella paljon niiden kuohkeaan ja herkulliseen makuun. Tämänvuotinen kakku onnistui mielestäni aiempaakin paremmin ja selvisin paljon pienemmällä vaivalla. Runebergin torttujen leipomiseen tarvittavia korkeita vuokia en ole onnistunut vielä hankkimaan.


Joulun ja pääsiäisen välinen juhlaton kausi tuntuu pitkälle. Onneksi on keksitty leipoa laskiaispullia, Runebergin torttuja ja ystävänpäiväleivonnaisia. Hyviä syitä herkutella!  


Suurenmoiset kiitokseni käynnistäsi blogissani! Mukavaa ja ehkä juhlavaakin Runebergin päivän jatkoa sinulle! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.