Sivut

maanantai 20. toukokuuta 2019

Broccoli-fetapiiras maistuu vuosikymmenestä toiseen


Onko siitä tosiaan 23 vuotta, kun löysin mainion reseptin valmistellessani esikoiseni ylioppilasjuhlia? Enpä olisi etukäteen uskonut, että moni juhlissa piirasta maistellut kyseli reseptiä itselleen. Olin tietenkin tyytyväinen saadessani lähettää sen kiitoskortin mukana. Itse ihastuin suin päin piiraan makuun ja alkuperäinen resepti oli pitkään käytössäni. Nyt olen innostunut varioimaan hyviäkin reseptejä. Tämänkertaisen reseptin ohje on pääosin eräältä leipoja-Martalta. Päällisen kasvikset määräytyivät oman jääkaappini sisällön mukaan. Ihmettelen suuresti, että blogistani ei löytynyt postausta tästä yhdestä suosikkipiiraastamme. 


Parsakaalinuppujen freesaaminen etukäteen (kirkastetulla)voilla ja maustaminen suolalla sujuu näppärästi ja varmistaa parsakaalin kypsyyden ja hyvän maun.


Omaan piiraaseeni tuli tomaatin ja parsakaalin lisäksi muutama pätkitty tankoparsa, ruohosipulisilppua ja pilkottuja tuoreita yrttejä. 



Tein kaksi piirasta, joista toiseen tuli myös vuohenjuustoa. Sen maku oli tosi ihana ja taisi nousta uudeksi suosikikseni!


Broccoli- eli parsakaalipiiras fetalla ja kasviksilla n. 28 cm uunivuokaan
(täytteitä voit vaihtaa omien aineiden mukaan)

Pohjataikina
1 dl perunahiutaleita
1 dl vettä (huoneenlämpöistä)
75 g sulatettua voita
(itse lisään usein n. 2 dl raastettua parmesania)

2,5 dl vehnäjauhoja (tai hiivaleipäjauhoja)
1½ tl leivinjauhetta
vähän suolaa (perunahiutaleet sisältävät suolaa)

  • Sulata voi ja sekoita se sekä vesi perunahiutaleisiin. (omassa ohjeessani huoneenlämpöinen voi nypitään hiivaleipäjauhojen ja perunahiutaleiden sekaan. Lopuksi lisätään vettä riittävä määrä)
  • Lisää sitten kuivat aineet ja sekoita taikinaksi. Vie jääkaappiin vetäytymään siksi aikaa, kun teet muut valmistelut.
  • Vetäytymisen jälkeen taputtele/kaulitse taikina pyöreäksi leikatun leivinpaperin päälle, joka on vähän suurempi kuin vuoka. Näin saat taikinan reunat kohoamaan. Nosta taikina uunivuokaan ja tasoittele pohjaa tarvittaessa.
  • Paista pohjaa n.175 ast/n. 10 min ennen päällisaineiden lisäämistä.
Täytteet (oman mieltymyksen mukaisia määriä)

parsakaalin nuppuja 
rasiallinen kirsikkatomaatteja
oliiviviipaleita
fetajuustoa murusteltuna tai kuutioita
(myös vuohenjuusto sopii hyvin tähän)

Päälle muna-kermaseos
2 kananmunaa
1½ dl (ruoka)kermaa
rouhittua mustapippuria
vähän aromisuolaa halutessasi
(itse laitoin seokseen lisäksi ruohosipulia, tuoreyrttejä, mustapippuria, chilihiutaleita ja hiukan valkosipulijauhetta)

Mozzarella- tms juustoraastetta (minulla oli Emmental-raastetta)
  • Freesaa (halutessasi) tai höyrytä hieman parsakaalin nuppuja. Jäähdytä hetki.
  • Puolita kirsikkatomaatit ja viipaloi oliivit. (tai käytä valmiiksi viipaloituja)
  • Levittele täytteet esipaistetun pohjataikinan päälle.
  • Kaada muna-kermaseos täytteiden päälle ja ripottele juustoraaste pinnalle.
  • Paista piirasta vielä n. 200 ast/n. 25-30 min tai kunnes piirakka on saanut kauniin värin ja muna-kermaseos näyttää hyytyneen.
Peitä piiras leivinpaperilla/foliolla paiston loppupuolella, jos reunat uhkaavat paistua liikaa!


Selailin ohjeitani menneiltä vuosikymmeniltä (1996) ja löysin lakkiaisjuhliemme silloiset 'uutuudet' eli suolaiset charlotet. Toimisivat hyvin tänäkin päivänä! Tekivät hyvin kauppansa, vaikka leivoin myös voileipäkakkuja. 


Omenapuut kukkivat sekä meillä että naapurissa. Raparperit kasvattavat varsiaan ja houkuttelevat testaamaan uusia tai ennestään tuttuja reseptejä. Siitä lisää seuraavassa postauksessani!



2 kommenttia:

  1. Onpas herkullisen näköinen piiras! Menee kokeiluun 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makukin on aikas mahtava ollakseen kasvisruokaa! 😋 Uskallan suositella! 👍

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.