Sivut

sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Herkullisia sämpylöitä ja karjalanpiirakoita, vieläpä gluteenittomia

Lupasin ystävälleni liittää gl leivonnan ohjeita blogiini, joten tässäpä niistä muutamia.
Gluteeniton leivonta on vilahdellut aika ajoin blogissani. Viime viikkoina olen paneutunut asiaan hieman perusteellisemmin. Aiemmat gl sämpyläni ovat olleet enemmän tai vähemmän kovahkoja kakkaroita. Vihdoin löysin pari reseptiä, joiden ansiosta leivoin herkullisia ja pehmoisia sämpylöitä. Ja parasta kaikessa, että ne tuntuvat kelpaavan muillekin.   En tarvitse itsekään ehdottomasti gl ruokavaliota, mutta se ei ainakaan pahenna kipeitä ja tulehtuneita niveliäni. 

Tällaista muffinia on ihana mutustella kahvileipänä tai lounassalaatin kyljessä.
Lähipiiriini kuuluu gl ruokavaliota noudattavia ystäviä, joten satunnaisia yritelmiä on ollut aiemminkin. Supertaitavan fyssarini ehdotus gl ruokavaliosta osui ja upposi. Halusin paneutua asiaan perusteellisemmin ja aloin etsiä parasta ohjetta sekä sämpylöihin että karjalanpiirakoihin. Ne ovat lemppareitani tällä hetkellä. Makeat herkut jätän suosiolla toisille, sillä pyrin noudattamaan myös sokeritonta ja maidotonta ruokavaliota jonkun aikaa. Satunnaiset lipsahdukset ovat sallittuja. Pitsa juureenleivotulla pohjalla ei onnistu gl jauhoilla, joten sen olen päättänyt sallia itselleni silloin tällöin. 

Tampereen Luca-pitserian juureenleivottu merellinen pitsa maistui herkulliselle.
Karjalanpiirakat ovat mainio kahvileipä silloin, kun sokeri on karsittu ruokavaliosta. En tiennyt aiemmin, että niiden leipominen onnistuu gl jauhoilla kotioloissa. Marttojen ohje gl karjalanpiirakoista tuntui hyvälle, sillä pidämme Miehen kanssa tattarijauhoilla tehdyistä blineistä. Olen kuullut, että jotkut eivät ole olleet kovin ihastuneita tattarijauholeivonnaisiin. Pientä totuttelua siis tarvitaan, koska tattarin maku tosiaan poikkeaa tutummista viljatuotteista.


Pehmoisesta taikinasta leivotut piirakat eivät pärjää kauneudessa tavallisille, mutta maku on kohdillaan.
Kaikki tämänkertaiset reseptini ovat googlaamalla löydettyjä. En ole tehnyt niihin juurikaan muutoksia, sillä olen huomannut gl leivonnan olevan aika haasteellista. Ensimmäisenä ja toistaiseksi onnistuneimpana pidän fantastisia gl sämpylöitä. Löysin ohjeen Soppa365 sivulta. Täältä löydät alkuperäisen ohjeen! Olen leiponut näitä kaksi kertaa ja onnistunut molemmilla kerroilla saamaan pehmoisia sämpylöitä!


Fantastiset kaurasämpylät (n. 12 kpl)

5 dl piimää (vg esim kauramaitoa) 
25 g tuorehiivaa
½ dl rypsiöljyä
1 rkl hunajaa (vg esim vaahterasiirappia) 
1½ tl suolaa
2 rkl psylliumia (tarkka määrä)
3 dl gl kaurahiutaleita
2 dl gl kaurajauhoja (Myllärin)
2 dl hienojakoisia riisijauhoja (Risenta)

Paistetaan n.225 ast/n.15-17 min (paistoaika riippuu omasta uunista)
  • Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi (n. 37 ast) ja murentele sekä liota hiiva siihen.
  • Lisää öljy, hunaja, suola ja psyllium sekoitellen seokseen ja anna sen turvota n. 5 min.
  • Lisää jauhot taikinaan voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimella (huom! taikinakoukuilla) sekoittaen noin viiden min ajan. 
  • Kippaa taikina hyvin gl jauhoilla jauhotetulle työtasolle.
  • Muotoile taikina paksuksi tangoksi ja leikkaa se n. 12 samankokoiseksi palaksi.
  • Pyörittele paloista sämpylöitä ja nosta ne kohoamaan leivinpaperoidulle uunipellille.
  • Laita uuni kuumenemaan 225 ast! Kohota sämpylöitä 20-30 min. Huolehdi, etteivät ne pääse kohoamaan liikaa, jotta säilyttävät muotonsa paistettaessa.
  • Paista sämpylät uunin keskitasolla n. 15 min
Nämä sämpylät ovat maukkaita sellaisenaan keittoruoan kyljessä. Ne maistuvat myös levitteen, juuston ja kurkkuviipaleiden tms kanssa väipalana kahvin, teen yms kera.



Lohisoppa ja gl sämpylät ovat kerrassaan herkullinen lounasruoka.
Halutessasi päästä vielä helpommalla tuoreen gl sämpylän tai suolaisen muffinin makuun, kannattaa kokeilla toista löytämääni reseptiä. Näitäkin olen leiponut jo kaksi kertaa ja paistanut ne molemmilla kerroilla isoissa muffinivuoissa. 


Hyvin öljytty muffinivuoka ja reilu rkl siemeniä antavat lisämakua näille herkuille.
Ohje on Kotikokki.net sivustolla, suora linkki löytyy täältä.

Pehmeät gluteenittomat sämpylät (tai suolaiset muffinit)

2,5 dl vettä (42 ast)
0,5 rkl psylliumia
2,5 dl gluteenittomia jauhoja (Virtasalmen viljatuotteen tummia ja vaaleita minulla)
1 dl gl kaurahiutaleita
2 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
0,5 dl öljyä (rypsiöljyä minulla)
2 rkl siirappia
1 kpl kananmuna

Paistetaan n. 225 ast/n. 12-15 min
  • Kuumenna vesi reilusti 42 ast ja sekoita siihen psyllium turpoamaan n. 10 min.
  • Sekoita keskenään kaurahiutaleet, jauhoseos, kuivahiiva ja suola.
  • Lisää sekoitellen turvonneeseen nesteeseen öljy, siirappi ja kananmuna.
  • Lisää lopuksi jauhoseos esim puuhaarukalla sekoittaen nesteeseen. Taikina jää melko pehmoiseksi ja tarttuvaksi, joten hyvä, että sekoitus onnistuu käsin koskematta.
  • Jaa taikina isojen lusikoiden tms avulla hyvin voidellun muffinivuoan (tai irrallisten vuokien) koloihin. 
  • Anna muffinien kohota sen aikaa, kun uuni lämpenee. (noin 15 min itselläni)   
  • Paista n. 225 ast/n. 12 min. (riippuu oman uunin lämmöstä, seuraile!)
  • Anna jäähtyä hyvin ennen kuin otat pois vuoista. (ei irtoa helposti, jos kuumia)
Näitä muffineita/sämpylöitä voi myös pakastaa hyvin ja lämmittää esim mikrossa.


Syksy on muuttunut tänä vuonna yllättävän aikaisin kylmäksi. Pari päivää sitten satoi Hämeessäkin räntää, joten leipominen ja takkatulen ääressä oleilu lämmittävät. Innostuin testaamaan gl karjalanpiirakoita saatuani maistaa äskettäin sellaisia. Tykkäsin! Ensikokeiluni onnistui sen verran hyvin, että luulen leipovani näitä uudelleen. Pakastimessa on vielä pari piirakkaa jäljellä. Ne kestävät hyvin pakastamisen ja lämmitys onnistuu mikrossa/leivänpaahtimessa.



Pehmoisesta kuoritaikinasta on aika haasteellista leipoa kauniita piirakoita.
 Gluteenittomat karjalanpiirakat (n. 12-15 kpl)

Kuoritaikina

2 dl kylmää vettä
2 rkl öljyä (rypsiöljy)
½ tl suolaa
2 tl psylliumia
n. 3 dl tattarijauhoja (+n. ½-1 dl leivintason jauhottamiseen)

Puurotäyte

2½ dl vettä
2 dl puuroriisiä
7½ dl Oatly kaurajuomaa tms 
½-1 tl suolaa
(Ei vg 1 kananmuna) 

Voiteluun voita+vettä
  • Aloita piirakoiden tekeminen täytteestä. Puuroa tuli reilusti, joten sitä riitti iltapalaksi sellaisenaan.
  • Huuhtele riisit ja sekoita ne kiehuvaan veteen. Kiehuta n. 10 min ennen nesteen lisäämistä.
  • Sekoittele ja kiehuttele puuroa hiljalleen 30 min. Pinnoitettu kattila on tässä paras ja lieden lämpö kannattaa pitää maltillisena. (katso riisipussin ohje)
  • Jätä puuro hautumaan kannen alle lieden lämmön sammuttamisen jälkeen.
  • Mausta valmis puuro suolalla, jäähdytä (ja lisää kananmuna sekoittaen) .
Puuro kannattaa tehdä ajoissa, jotta se ehtii jäähtyä sopivasti ennen leivontaa! 

Kuoritaikinan tekeminen on nopsaa eikä sen tarvitse juurikaan tekeytyä.
  • Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja psyllium. Anna seoksen turvota n. 5 min.
  • Lisää vähitellen (aluksi vispaten käsivispilällä) jauhoja turvonneen nesteen joukkoon.
  • Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi käsin.
  • Ripottele leivintasolle reilusti jauhoja ja kippaa taikina jauhojen päälle.
  • Voit leipoa piirakkapohjat joko kaulitsemalla taikinan tai pyörittelemällä sen pötköksi. (itse tykkään tehdä jälkimmäisellä tavalla pienen piirakkamäärän) 
  • Katso halutessasi piirakoiden leivontaohje täältä Marttojen sivulta!
  • Paista piirakoita n. 250-300 ast/n. 15 min tai tarvittaessa hieman kauemmin.
  • Voitele piirakat kuumina sulatetulla voilla, johon voit lisätä tilkkasen vettä.
  • Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla sekä liinalla, jotta ne pehmiävät. 
Karjalanpiirakoiden leipominen tuntuu suuritöisille urakalle ensimmäisellä kerralla. Kokemuksen myötä leipominen helpottuu. Kotitekoiset lämpöiset piirakat ovat niin herkullisia, että vaivannäkö kannattaa. Me tykkäämme syödä piirakat munavoin ja kylmäsavulohen tai jonkun muun kalan kanssa. 


Hyvä tietää, että löydän tämän postauksen kirjoittamisen jälkeen lempiohjeeni gl leipomuksiin helposti täältä blogista. Toivon kovasti, että joku toinenkin innostuu kokeilemaan löytämiäni reseptejä, vaikka ei välttämättä noudatakaan gl ruokavaliota. Oma vatsani ei siedä aina ruisjauhoa, joten mukava tietää, että voin syödä näitä karjalanpiirakoita ilman pelkoa vatsan kipristelystä. 




Kaunista syksyn jatkoa ja hyvää talven odotusta sinulle, joka kurkkasit blogiini!  

perjantai 20. syyskuuta 2019

Kaalikääryleet ja juureentehty punajuurileipä samoilla uuninlämpimillä

Kaalikääryleet, keitetyt perunat, ruskea kastike ja puolukat vievät makumuistoni lapsuuteen! 
Tuvan  suuri leivinuuni lämpeni  varhaislapsuudessani monta kertaa viikossa. Talon lämmitys, leivät, pullat sekä monet uuniruoat hoituivat samoilla lämpimillä. Itse asiassa blogini aloittamisen aikoihin muistelin useinkin noita äitini tekemiä "uuninlämpimiä" ja tavallisia hyviä kotiruokia. Tämä kokkaus eli kaalikääryleet  ja leipä herättivät lämpöisiä makumuistoja lapsuudestani.

Punajuuriraasteella maustettu hapanleipä on herkkua! 
Äitini juureentehty leipä oli poikkeuksetta ruisleipää. Oma hapanjuureni on sen sijaan vaaleaa ja sopii monenlaisiin leipiin, piiraisiin ja pulliin.


Parin viime viikon säätilat ovat vaihtuneet nopeaan tahtiin lähes helteestä sateiseen, kylmään, tuuliseen ja pakkasasteita lähentelevään säähän. Miehen sytyttämä takkatuli antoi tunnelmaa ja lämpöä  kotiimme samaan aikaan, kun juureentehty leipä paistui sähköuunissa ja kaalikääryleet valmistuivat keittiössä. On syksyn tuntua!


Perinteiset kaalikääryleet (n. 15 kpl)

Kaalikääryleet nyhtökauralla löytyy tämän linkin takaa!

1 kpl valko- eli keräkaalia
vettä
suolaa

1 rkl voita
1-2 sipulia
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
mustapippuria
2 tl balsamico-kastiketta
(2 tl worcesterkastiketta)
n. 1 dl kermaa (paahdettu sipuli kaurakerma) 
1 rkl siirappia
1-2 tl suolaa

4,5 dl kiehuvaa vettä (tai kaalin keitinvettä) 
1 tl kasvisliemijauhetta
1,5 dl riisiä tms (tummaa riisi-quinoa moniviljaseos)
n. 2-3 dl silputtuja kaalin sisuslehtiä

Kääryleiden pinnalle ennen paistoa loraus siirappia ja ohuita voilastuja
  • Huuhtele kaali ja poista pari ulointa lehteä tarvittaessa. Ota jauheliha huoneenlämpöön. 
Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa, lisää suola ja koverra kaalin kantaosa pois.
  • Kiehuta kaalia kattilassa ja nosta irtoavia lehtiä pyyhkeen päälle kuivumaan. 
Leikkaa taloussakseilla tai veitsellä paksuin kaalinlehden tyviosa pois. Näin kääryleitä on helpompi kääriä myöhemmin.


Samalla, kun kaali kiehuu ja lehdet irtoilevat on hyvä tilaisuus valmistaa kääryleiden sisus.
  • Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen rasva. Kippaa hetken päästä jauheliha pannulle ja ruskista se samalla murennellen. 
  • Silppua sipulit ja kuullottele kypsäksi erillisellä pannulla tai jauhelihaseoksen kanssa. (pienennä lämpöä) 
  • Keitä quinoa-riisiseos lähes kypsäksi laatikon ohjeen mukaan. 
  • Yhdistä ainekset ja mausta ohjeen mausteilla tai omilla suosikeillasi. Lisää kaalin pienet sisälehdet silputtuna seokseen. 
Täytettä olisi taas saanut olla reilummin, sillä muutama lehti jäi ilman täytettä. Niistä tuli hyvä suoja kuumaan uuniin meneville kääryleille.


Kääryleiden täyttäminen vaatii hieman sorminäppäryyttä. Laita täytettä sopivasti lehden alalaitaan ja taita se täytteen päälle. Seuraavaksi molemmilta sivuilta ja aloita rullaus kohti ylälaitaa. Ei huolta, vaikka kääryleistä ei tule täydellisiä. Uuni hoitaa loput! Laita kääryleet tiiviisti liitoskohta alaspäin hyvin voideltuun uunivuokaan. Siirappi, pieni loraus kermaa tai kaalin keitinlientä antavat kosteutta ja mehukkuutta kääryleille.


Paista kääryleitä n. 200 ast/20 min aluksi, pienennä lämpöä 170 ast ja anna paistua vielä n. 1 h. Maku vain paranee pidemmällä paistoajalla,  mutta pinta kannattaa peittää foliolla, etteivät pääse kärtsähtämään. Kaalikääryleet eivät ole maailman kauneinta ruokaa, mutta maku korvaa sen puutteen!


Kaalikääryleeni saivat tällä kertaa hyvää lisämakua "paahteinen sipuli" -kaurakermasta.


Oikein hyvää viikonloppua sinulle, joka seuraat vielä blogiani tai löysit sattumalta tämän postaukseni!
Lopuksi muutama kuva ja pari linkkiä hapanleivän tekemiseen.

Uunipaahdetun punajuuren raaste ja auringonkukan siemenet mausteina leivässäni!




Juureentehdyn leivän ohje löytyy esim täältä tai täältä!
Innokkaat kotileipurit ovat ehkä saaneet jo hankituksi leipäjuurta. Se tuntuu olevan nykyään suorastaan muotia. Oma juureni menee tämän jälkeen joksikin aikaa tauolle, sillä gluteenittomat leivät ja sämpylät ovat alkaneet kiinnostaa itseäni. Hapanuureni on toimivaa pakastimesta otettunakin. Testasin asian tämänkertaisessa leivässäni.

Viime yön pakkanen koristeli aroniapensaat kauniiksi.

tiistai 10. syyskuuta 2019

Gluteenittomia pikkurieskasia ja räiskäleitä


Keliakiaviikko näkyy monissa ruokablogeissa leivontapuolella. Yhä useampi suomalainen tuntuu epäilevän viljojen gluteenin olevan syypää lisääntyviin vatsavaivoihin. Itse olen sairastanut laktoosin imeytymishäiriötä yli 30v. Sain lääkäriltä ohjeen noudattaa ehdotonta laktoositonta ruokavaliota, mikäli haluan välttää mahdollisen keliaakikon kohtalon. Toistaiseksi olen välttynyt siltä, mutta silti gluteeniton leivonta kiinnostaa aina vaan enemmän. Nykyisin on mahdollista leipoa erinomaisen maukkaita gluteenittomia herkkuja monipuolisen jauhovalikoiman ansiosta.


Nopea- ja helppotekoiset rieskaset ovat mainiota iltapalaa ja maistuvat myös keittoruoan kera. Tähän saakka olen leiponut perunarieskat ohra- ja vehnäjauhoilla.


Mökkiviikolla joku aika sitten huomasin niiden onnistuvan mainiosti gl kaurajauhoilla, tosin varmuuden vuoksi lisäsin hieman vehnäjauhoja.


Vihdoin onnistuin leipasemaan täysin gl rieskasia, joiden maku on erinomainen. Ensimmäinen satsi meni lähes saman tien, joten tarkkojen ainemäärien tarkistamiseksi leivoin rieskasia uudelleen. Maistuivat edelleen todella herkullisille myös Miehen mielestä. Sain pitkästä aikaa postausaiheen. Gluteeniton leivonta tuntuu kiinnostavan monia tällä hetkellä ainakin instan puolella.


Erikoisuutena näissä rieskoissa on kukkakaali. Satuin näkemään joku aika sitten kuvan (en muista lähdettä) rieskoista, joissa oli käytetty yhtenä raaka-aineena tuota rakastamaani kasvista. Ostaessani kukkakaalin en tosin suunnitellut sen joutumista rieskataikinaan.



Gl rieskaset (n. 18 kpl)

4,5-5 dl vettä
2 dl kikhernejauhoja (tms gl)
1 dl mantelijauhoja
3-4 dl kukkakaalisosetta

2 tl psylliumia
3 dl kaurajauhoja (gl, Myllärin)
1-1,5 tl suolaa
1 rkl pestokastiketta tai haluamiasi yrttejä
1 dl kurpitsan tms siemeniä
(hieman chilihiutaleita halutessasi)
150 g juustoraastetta (esim emmental-mozzarella)

Paistetaan n. 240 ast/n.12 min

  • Sihtaa kikhernejauhot kulhoon veden sekaan, lisää myös mantelijauhot. Jätä turpoamaan siksi aikaa, kun valmistat kukkakaalisoseen. 
  • Keitä tai paahda uunissa n. puolikas kukkakaalia, kunnes se on riittävän pehmeää soseutettavaksi. 
  • Soseuta kukkakaali esim sauvasekoittimella ja lisää jauhojen sekaan. 
  • Lisää psyllium seokseen ja anna turvota n. 10 min. 
  • Sekoittele juustoraaste ja kaurajauhoja taikinaan, kunnes se muistuttaa paksua puuroa. 
  • Lisää suola ja sekoita taikina tasaiseksi. (Suolan määrä riippuu siitä, keititkö kukkakaalin suolatussa vedessä.) 
  • Annostele isolla lusikalla rieskataikinaa kahdelle paperoidulle uunipellille.
  • Tasoittele pinta lusikalla. Pistele haarukalla ja pirskottele hieman öljyä pinnalle halutessasi. 
  • Paista kauniin ruskeiksi 220-250 ast uunissa/n. 10-15 min. 
  • Rieskat ovat parhaimmillaan uunista otettuina, mutta maistuvat myöhemminkin. 
Kukkakaalisoseen tilalle sopisi joku muukin kasvissose. Aion itse kokeilla näitä seuraavaksi porkkanasoseella.


Gluteeniton leivonta vaatii paljon kärsivällisyyttä ja useita testailuja. Herkulliset räiskäleet gluteenittomilla jauhoilla ovat tuntuneet haasteellisille. Vihdoin sain riittävän hyvän rakenteen ja maun suolaisiin lettuihin, kun käytin sekä tattari- että kaurajauhoja. Paistoin ne isolla paistinpannulla ja rasvana käytin kirkastettua voita. Suosittelen kokeilemaan, jos gluteenittomat letut kiinnostavat!


Käytin räiskäketaikinaan eniten tattarijauhoja. Mantelijauhot ovat hieman hintavia, mutta voisivat antaa mukavaa tuntumaa lettuihin.

Gl lettutaikina (suolainen)

4 dl maitoa (kasvipohjaista tai tavallista)
2 kananmunaa
0,5 tl suolaa
n. 2 dl tattarijauhoja
(0,5 tl psylliumia)
0,5 dl kaurajauhoja tms
(2 rkl öljyä halutessasi)

Sekoita aineet keskenään ja anna mielellään turvota n. 30 min
  • Kuumenna lettu- tai paistinpannu riittävän kuumaksi. Lisää (kirkastettua) voita ja paista letut rapeiksi molemmin puolin! 
  • Halutessasi paista ensin "koelettu" ja lisää nestettä tai jauhoja, jos tarve vaatii! 
Niinhän siinä kävi, että oma koelettu epäonnistui. Taikina oli hyvää, mutta yritin kääntää letun liian aikaisin. Siispä suosittelen odottamaan kärsivällisesti ennen letun kääntämistä!


Keliakiaviikko ehti mennä ja nyt eletään hävikkiviikkoa. Letut ja pannari ovatkin mitä mainiointa hävikkiruokaa. Niihin saa upotettua juustonloput, pussinpohjajauhot, ylijäämäpuurot jne jne. Meidän letuissa maistuivat täytteenä uunipaprikoista tähteeksi jäänyt Muru-kaurajauhistäyte ja maukkaat puolitetut kirsikkatomaatit.

Syyskuun 10. päivänä lämpöä 24 ast Hämeessä! Ihana päivä! 


keskiviikko 21. elokuuta 2019

Särvin on tervetullut uutuustuote kalaisaan pitsaan


Oli silkkaa sattumaa, että aloin seurata kesällä  TV5:n ohjelmaa  "Menestysresepti". Kyseessä oli syksyllä 2018 käynnistynyt kilpailu elintarvikevalmistajille. Tavoitteena oli löytää uutuustuote, jota markkinoidaan ja otetaan myyntiin S-ryhmän ruokakauppoihin. Jyrki Sukula, huippukokki ja ruoka-alan ammattimies luotsasi kilpailua. Sujuvasanainen ja tv-työhön tottunut Jyrki antoi ohjelmalle näkyvyyttä ja "kasvot". Tykkäsin seurata ohjelmaa sillä etenkin kasvispuolen ruoka-alan uudet innovaatiot kiinnostavat  itseäni. 

Särvin vaatii suolaa ja mausteita, kun kokkaat sitä! 
Särvin eli särkikaloista tehty jauhelihan tyyppinen valmiste ei ollut kuuden loppukilpailuun päässeen tuotteen kärjessä missään vaiheessa. Pakko tunnustaa, että itseäni tuo mahtavalle kuulostava tuote kiinnosti silti kovasti. Tykkäämme Miehen kanssa kalaruoista, mutta kaipaamme niihin vaihtelua. Lohi, kuha ja ahven ovat helppoja raaka-aineita, kunhan ne ovat valmiiksi fileoituja. Pakasteseiti ja tonnikala ovat tuontikaloja, jotka menettelevät harvakseltaan syötyinä. Sika-nauta jauhelihan käyttäminen ruoanlaitossamme loppui syystä tai toisesta jo aikoja sitten. Broilerin ja kalkkunan jauheliha sopii moniin ruokiin, mutta ei mielestäni esim pitsaan.


Vaalea leipäjuureni ehti lähes pilaantua kesäkuukausien aikana, koska leivoin vain harvakseltaan. Muutaman päivän "ruokkiminen" auttoi ja taas syntyy hiivatonta pitsataikinaa. Juureentehty taikina on täydellinen pohja Särvinpitsaan!


Onnistuin nappaamaan viimeisen Särvin-paketin paikallisesta Prismasta, jonne ehdin vasta myöhään iltapäivällä ma 12.8. Silloin menestysreseptikilpailun kaikki tuotteet tulivat ensimmäisen kerran myyntiin ja asiakkaiden saataville.

Löydät loput reseptikilpailun loppukuusikkoon päässeet tuotteet alla olevista kuvista!

Suklaanmakuinen härkäpapujäätelö eli Härtelö on kertakaikkiaan herkullista!

Juureslevite Juureva on mielestäni maukasta leivän päällisenä! (Muitakin mielipiteitä olen kuullut.)

Chili-tomaattiboltsit ovat aika tulisia omaan makuuni, originaleja en ole vielä maistanut.

Kvinoasmoothie Mo'zuno on erittäin terveellinen ja laadukas uutuus!

Snäkseihin voisi tulla himo, elleivät olisi niin voimakkaan pippurisia. Monet varmaan tykkäävät!
Härtelö, Särvin, Juureva ja Boltsit ovat omia suosikkejani. Mozumo ja Tattarisnäksit ovat myös hyviä, mutta en yleensä osta kaupasta tuontyyppisiä tuotteita.

Mutta sitten takaisin pitsaan, jolla herkuttelimme siivouspäivän jälkeen. Nopeasti valmistuva ja ihanasti kalalle maistuva pitsa kelpasi meille enemmän kuin hyvin.




Juureentehty pitsataikina neljään pitsaan (puolita määrät, jos teet kaksi pitsaa)

120 g juurta (=20 g emojuurta + ½ dl vettä ja 50 g "00-jauhoja" edellisenä iltana)
3 dl haaleaa vettä
n. 450 g (6-7 dl) 00-jauhoja (jauhojen lopullinen määrä selviää taikinaa tehdessä)
n. 1½ tl suolaa
(2 rkl öljyä)

  • Lisää n.27 ast vesi huoneenlämpöiseen juureen ja sekoita jauhot taikinaan. 
  • Jätä tekeytymään (= autolyysi) n. ½ h ajaksi ja lisää sitten suola. Alusta taikinaa koneella n.6 min tai käsin hieman kauemmin. Kohota taikinaa n. 4 h huoneenlämmössä tai kylmäkohota jääkaapissa 1 - 3 vrk.
  • Leipominen helpottuu, kun pyörität taikinan palloiksi ennen  lopullista kohotusta.

Hiivalla leivotun pitsataikinan ohjeen löydät täältä!

Täytteet kahteen pitsaan

1 prk valmista pitsakastiketta (Hungry Chef tms)
(valkosipulia halutessasi)
n. 200-300 g Särvin kalajauhelihaa + 1 tl suolaa
1 keskikokoinen purjo
1 prk Smetanaa tai Creme Fraichea
(sitruunapippuria ja 1 sitruunan kuori)
n. 100 g mozzarellajuustoa

Laita uuni kuumenemaan mahdollisimman kovalle lämmölle!
  • Valmista juureentehty pitsataikina edellisenä päivänä, pyöritä 4 palloksi ja kylmäkohota jääkaapissa. (Voit antaa kohota useamman vrk) kannelliseen tai kostealla liinalla peitettyyn kulhoon.
  • Paista Särvin kuumalla paistinpannulla jauhelihan tapaan! Rasvaa ei tarvita, mutta lisää halutessasi suolaa ja pippuria! Lisää sipuli- ja/tai purjosilppu kuullottumaan Särvimen sekaan.
  • Pese sitruunan kuori hyvin ja raasta se smetanan tms sekaan. Lisää siihen sitruunapippuria tms haluamaasi maustetta. 
  • Venyttele (tai kaulitse) taikinapallo haluamasi muotoiseksi pitsapohjaksi. Siirrä pohja leivinpaperin päälle. 
  • Laita halutessasi uunipelti kuumenemaan uuniin ennen kuin siirrät pitsan sille paistumaan.
  • Levitä tomaattikastike pitsapohjan päälle. (Oma tapani on silputa muutama valkosipulinkynsi sekaan.)
  • Ota pelti uunista ja vedä pitsapohja sille leivinpaperin avulla. (ole varovainen kuuman pellin kanssa ts pyydä kaveri apuun, jos mahdollista)
  • Paista pohjaa muutama minuutti ja tee loput täytevalmistelut sillä välin. 
  • Lisää loput täytteet pitsapohjalle niin, että smetanaa ja revittyä mozzarellaa tulee kauttaaltaan sinne tänne. Anjovisfileet eivät ole pakollisia, mutta antoivat hyvää makulisää tähän pitsaan.
  • Paista pitsaa, kunnes reunat näyttävät riittävästi paistuneille ja mozzarella on kauniin ruskeaa. (uunista riippuen n. 10-15 min, pidän usein paiston loppupuolella grillivastusta päällä muutaman min ajan) 
Tekemäni kaksi pitsaa mahtuivat tällä kertaa samalle pellille, vaikkakin yleensä paistan yhden pitsan kerrallaan. Mikäli omistat pitsakiven, sen avulla pitsasta tulee rapeampi ja paistoaika lyhenee!




Toivottavasti Särvin tulee myyntiin pysyvästi. Olen suunnitellut jo tekeväni siitä perunasoselaatikkoa, pastakastiketta, piirasta ja monta muuta mieluista ruokaa. Kotimaisen kalan ystävälle tuote on erittäin tervetullut!

Lopuksi uudestaan henkiin heränneen leipäjuureni tarina. Pidin kesällä emojuurtani "nälässä" monta viikkoa putkeen ja luulin sen pilaantuneen lopullisesti. Toisen herättelykerran aikaan juuri virkosi ja nyt olemme saaneet syödä parasta leipää koskaan. Ilman hiivaa tehty leipä on uskomattoman herkullista!


Sienisaalis uhkaa tänä syksynä jäädä ainakin Hämeen maisemissa olemattomaksi. Olemme löytäneet muutaman pikkuruisen kantarellin toistaiseksi. Jospa sateet herättelisivät sienirihmaston vielä virkeäksi ja syyskuun aikana sienet putkahtaisivat maan pinnalle. Sitä odotellen toivottelen kaikille lukijoilleni oikein hyvää ja virkeää elokuun loppua ja alkavaa syyskuuta! Kiitos, että kävit blogissani!