Sivut

torstai 23. maaliskuuta 2017

Burgerisämpylöitä uudelleen



Joskus käy niin, että päivän lounasruoka onkin ihan muuta kuin alunperin ajattelen. Keittoa ja sämpylöitä oli suunnitelmissa, mutta tähän päädyttiin. Talon Mies ei valittanut ja maistuihan annos itsellekin. Burgeri on helppo, herkullinen ja nopea lounas tai iltapala kaupan valmiilla aineilla. Itsetehdyn burgerin makuun pääsee, jos on enemmän vapaa-aikaa ja intoa kokkaamiseen.

Keväinen kaappien koluaminen on siinä vaiheessa, että viimeisetkin purkit ja laatikot on läpikäyty. Tänä aamuna löytyi puolityhjä laatikko kaura-riisi-seosta. 


Luin  netistä aamulla vinkin, että keitettynä tämä terveellinen viljaseos sopii sämpylätaikinaan. Sitähän täytyy tottakai testata! Jääkaapista löytyi muutama päivä sitten ostettu tuorehiiva. Ohjetta huolimattomasti lukeneena keitin kaksinkertaisen annoksen Kaura+Riisiä. Hävikkiruokaa en edelleenkään halua tuottaa, joten uutta ruokaideaa miettimään!
Niinpä kehittelin kasvispihvireseptin, johon tuli yksi paketti BBQ-maustettua Härkistä. Kirjoitan ohjeen pihveihin seuraavalla kerralla.

Aineet sämpylöihin

2 tl suolaa
1 pkt hiivaa/( kuivahiivaa)

2,5 dl keitettyä kaura-riisiä
5 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl hunajaa tai siirappia tai sokeria
1 dl vehnäleseitä
2 dl grahamjauhoja
1 dl durum-vehnäjauhoja
2 rkl öljyä halutessasi
n. 8 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva ja suola astiassa, hierrä hetki jotta seos muuttuu nestemäiseksi.
Yhdistä valmis kaura+riisiseos ja vesi kädenlämpöiseksi seokseksi.
Yhdistä seokset ja lisää vielä hunaja tai siirappi.
Lisää leseet ja osa jauhoista. Vatkaa seosta vispilällä tai yleiskoneessa.
Lisää vähitellen jauhoja alustaen voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla.
Taikina saa jäädä aika löysäksi, jotta sämpylöistä tulee kuohkeita.

Alustin taikinaa yleiskoneen kulhossa n. 10-15 min ja siirsin kulhon uuniin (kylmään) kohoamaan puoleksi tunniksi.
Kumosin taikinan hyvin jauhotetulle alustalle ja jaoin taikinan 14 sämpyläksi. Jauhotettuja "taikinamöykkyjä" voi siirrellä varovasti kädestä toiseen, jotta niistä muotoutuu sämpylän näköisiä. Homman oppii vain harjoittelemalla.


Laita uuni kuumenemaan 225 ast. ja anna sämpylöiden kohota sen aikaa, kun uuni kuumenee.


Kostuta sämpylöiden pinta ja ripottele pinnalle halutessasi siemeniä.
Paista joko pelti kerrallaan tai kiertoilmauunissa  samalla kertaan n. 8 - 11 min riippuen uunisi tehosta.

Oma uunini ei paista tasaisesti, joten käännän välillä pellin toisinpäin ja paistan yhden pellillisen kerrallaan. Onnistuu varmimmin näin!
Laitan laakeaan astiaan vettä uunin pohjalle, jotta sämpylän pinta rapeutuu.



Valmiit sämpylät houkuttivat maistamaan tuoreeltaan. Onnekseni jääkaapista löytyi herkkuani valkohomejuustoa ja puoliksi syöty tuore mango.

Unohdin levittää voita sämpylän pintaan, mutta maistui silti mahtavalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.