Sivut

tiistai 21. maaliskuuta 2017

Gluteeniton siemennäkkäri á la kummityttö



Sain tämän mahtavasti rouskuvan näkkärin ohjeen muutama vuosi sitten kummitytöltäni. Alkuun tein parin viikon välein annoksen tätä herkkua ja tuntui, että aina näkkäripurkki oli tyhjillään. Taisi maistua talon Miehellekin :)
Olimme muuttaneet Keski-Suomesta Hämeeseen vähän aiemmin, joten meillä kävi paljon vieraita. Jokainen näkkäriä maistanut halusi reseptin mukaansa! 

Ohje katosi jonnekin lukuisten irtoreseptieni uumeniin ja ajattelin, että tauko tekee hyvää. Nyt ohje tupsahti eteeni siivoillessani reseptilaatikkoa. Onneksi lähes kaikki aineet löytyivät kotoa. Psyllium puuttui, mutta ksantaani ajoi näköjään saman asian.

Tänne postauksen jälkeen resepti ei katoa ja joku muukin hyvää näkkäriohjetta kaipaileva saattaa hyötyä tästä.

Kirjoitan muutamia vinkkejä, jotka  kannattaa ottaa huomioon. 
Ohje on erittäin simppeli ja helppo noudattaa, joskin vie aikaa reilun tunnin.

Aineet

2 dl auringonkukan-/ kurpitsan siemeniä
1 dl pellavansiemeniä
2 dl seesaminsiemeniä (pinjansiemenet hyviä, mutta kalliita)

Periaatteessa monet muutkin siemenet sopivat tähän. Ohjeessa mainitaan nämä.


Ohjeessa mainitaan nämä jauhot, mutta olen testannut muitakin gluteenittomia jauhoja. Mielestäni lopputulos on yleensä ollut rouskuva ja herkullinen.

2 dl mantelijauhoja 
2 dl riisijauhoja 
1,5 tl suolaa
1,5 rkl psylliumia

n. 7 dl huoneenlämpöistä vettä

(tällä kertaa  lisäsin taikinaan n. 1/2 dl ravinto- /oluthiivahiutaleita)


  1. Laita uuni kuumenemaan 160 ast
  2. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
  3. Lisää huoneenlämpöinen vesi ja anna turvota muutama minuutti.
* Taikina levittyy helpommin ellei turpoa liian jäykäksi.
* Annostele taikinaa tasaisin välein kahdelle leivinpaperoidulle pellille. 


* Taikinaa pitäisi saada tasaisen ohut kerros leivinaperin päälle.
* Laita taikinaa keskelle vähemmän kuin reunoille, sillä keskikohta tuppaa jäämään liian paksuksi.
* Taikina levitetään ohjeen mukaan kostutetuin sormin, mutta itse teen sen isolla lusikalla tai lastalla.


  • Paista kiertoilmauunissa molempia peltejä samaan aikaan ensin 10 min.
  • Ota pellit uunista ja leikkaa paloiksi.


  • Vaihda peltien paikkaa ja jatka paistamista vielä n. 45 - 55 min (tarkkaile kypsyyttä!)
  • Pidä uuninsuuluukkua hetki avoinna n.15 min välein ja vaihda samalla peltien paikkaa.
  • Ota reunimmaisia paloja aiemmin pois, jos ne ovat ruskistuneet riittävästi.
  • Jatka keskimmäisten palojen paistamista, kunnes kaikki tuntuvat rapsakoille.


Nämä näkkärit maistuvat sellaisinaan tai levitteen ja juustojen, hedelmien yms kera!

Bon Appétit!

P.S. Parempi myöhään kuin ollenkaan jälleen kerran!! Huomasin jättäneeni vesimäärän ohjeestani pois, mutta nyt tilanne on korjattu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.