Sivut

maanantai 13. maaliskuuta 2017

Lempeän tulinen kookos-kalakeitto



Kevättä ilmassa ja lähes täydellinen makuelämys suussa. Viikko alkaa lupaavasti!
Tein ensimmäistä kertaa aika monivaiheista kalakeittoa, mutta kyllä kannatti.
Eilisen hedelmäsalaatin jämistä tekemäni smoothien ansiosta maltoin kokata suunnittelemaani thai-kookos-kalakeittoa kuntosalin jälkeen.

Kaupassamme ei ollut varhaissipulia, mutta purjo ajoi (lähes) saman asian. Pakastin talvella ison määrän valmistamaani vaaleaa kalalientä jääpalapusseihin, joten nyt oli mukava aloittaa keiton valmistaminen. Liemessä on aika vähän suolaa ja keitin sitä kokoon n. puolitoista tuntia. Tämän päivän keittoon laitoin 4 palaa.
Ohjeita löytyy netistä, jos haluat kokeilla. Ei ollut vaikeaa, mutta vei aikaa.


Kookoksen makuun mieltyneenä käytän sitä usein ruoanlaitossa. Perinteinen lohisoppa on toistaiseksi ollut niin maistuvaa ruokaa, etten ole kaivannut muita makuja. Blogin innoittamana päätin uskaltaa uutta. Löysin muutamia ohjeita googlaamalla, mutta tämänpäiväinen keitto on täysin omien makumieltymysteni mukainen. Laitan ohjeet jakoon, jos joku haluaisi kokeilla.

Aineet

8 dl kalalientä (= vettä + 1-2 kalaliemikuutiota)

3- 4 keskikokoista perunaa (pieneksi lohkottua)
1 rkl kookosöljyä
3 - 4 porkkanaa (tikkuina)
2 palsternakkaa (tikkuina)
1 pienehkö fenkoli
n. 15 cm pätkä purjoa (yläosa)
2 isoa valkosipulin kynttä
1 chili (keskitulinen)
1 limen mehu
1prk kookosmaitoa/-kermaa
2 kuorittua sitruunaruohoa (antamaan makua, ei syödä)
1 rkl kookos(tms)sokeria
suolaa
1-2 tl kurkumaa (terveellinen mauste)
(chilitahnaa oman mieltymyksen mukaan)
rouhaisu musta-/limepippuria
Tuoretta korianteria, jos pidät mausta



Kalat

400 g nieriää tai lohta
400 g alaskanseitiä (ota sulamaan hyvissä ajoin)


8 kpl isoja katkarapuja (ei keitetä, otetaan sulamaan hyvissä ajoin)

Teko-ohjeet

Kuori ja leikkaa vihannekset ja perunat haluamaasi muotoon.

Kuullota sipulit ja valkosipulit kookosöljyssä. (keskilämmöllä)
Lisää joukkoon vihannekset ja kuullottele muutama minuutti.

Laita kiehuvaan kalaliemeen aika pieniksi pilkotut perunat, sitruunaruohot ja pätkitty chili.
 (Voit tehdä tämän myös ihan ensimmäiseksi, mutta varo etteivät perunat ehdi kiehua mössöksi.)
Paloittele kohmeinen seiti kuutioiksi.
Leikkaa nieriä/lohi isoiksi paloiksi. (poista ruodot)

Lisää seitipalat kalaliemeen, kun perunat ovat kiehuneet n.3 - 5 min.
Anna kiehua muutama minuutti ja lisää isot lohipalat.
Kaada keiton joukkoon vihannekset, joissa on vielä purutuntumaa.
Kiehauta muutama (3 - 4) minuutti.
Purista limen mehu liemeen.
Lisää kookosmaito, sokeri ja tarvittaessa suolaa.


Nyt on vuorossa keiton mielenkiintoisin vaihe!

Maistele ja maiskuttele, mitä keitto vielä kaipaisi. Lisäsin tänään suolaa ja pippuria. 
Keitto maistuu maukkaalle sellaisenaan, mutta meillä lisättiin kulhoon muutama sulanut katkarapu.
Leipä tai sämpylä helpottaa poltetta suussa, jos liian tulinen chilipala osuu kohdalle!


P.S. Onneksi talossa on Mies! Kookosmaito oli päässyt loppumaan ja ilman sitä keitto olisi jäänyt tekemättä. Arvaatko kuka lähti ajelemaan kauppaan?
Onneksi lähti, sillä hänelle tämänpäiväinen keitto maistui erityisen hyvin (tulisen) chilin johdosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.