Sivut

tiistai 7. maaliskuuta 2017

Patalaiskan leipurin leipä



Tiistaiaamu ja tuoreen leivän tuoksu jo ennen kymmentä! Tästähän voisi tulla tapa! 

Aineet

3 dl hiivaleipäjauhoja (tai speltti, graham tms)
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
n. 4 dl vettä (42 ast)
(siemeniä)

Tee näin

Sekoita kuivat aineet kulhossa. 
Lisää 42 ast vesi joukkoon vähitellen ja sekoita "puuroksi".
Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan vedottomaan paikkaan 12 - 18 tunniksi.


Teen taikinan yleensä illalla ja jatkan leivän tekoa heti herättyäni. Hyvä ja vedoton paikka taikinan kohottamiseen on uuni tai mikro.

Aiemmin kippasin taikinan aamulla hyvin jauhotetulle leivinliinalle, mutta nettiä selaillessa viisastuin. Sikeltä sain mainion vinkin kaataa taikina jauhotetulle leivinpaperille koriin. 


Jätä leipä kohoamaan vielä aamulla n. 30 min ajaksi leivinliinan alle.

Lämmitä uuni 225 asteiseksi ja laita pata (tai kattila, jossa ei ole sulavia osia) kylmään uuniin kuumenemaan kansineen.

Ole varovainen, ettet tartu kanteen tai pataan ilman patalappuja!! (kuten minä tein ensimmäisiä kertoja tätä leipää tehdessäni)

Seuraavassa vaiheessa tarvitsin taas talon Miestä avukseni :) Nostimme taikinan neljän käden avulla pataan. Sujui mallikkaasti!

Siirrä "leipä" (= kupruileva taikinamöykky) paperineen kuumaan pataan, laita kansi päälle. (Muista patalaput!!)  

Siirrä pata kansineen kuumaan uuniin ja jätä sinne 1/2 tunniksi. 


Puolen tunnin kuluttua taikinamöykky alkaa näyttää jo leivälle. 

Ota kansi pois padan päältä (patalaput!!) ja paista leipää vielä 15 min.

Kun leipä on hieman jäähtynyt, voit leikata ensimmäisen viipaleen.

Meillä tykätään herkutella tätäkin leipää Oivariinin ja juuston kanssa. 

Ja leipuri saa tietenkin kantapalan!

Tämä leipä on maukasta tuoreena.
P.S. Leivän ullkonäkö ei ole niin kaunis ja tasainen kuin suoraan padan pohjalle kipatulla leivällä. On kuitenkin niin paljon helpompaa kuin aiempi tapa, että tällä mennään jatkossakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.