Sivut

keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Viikuna-saksanpähkinä hapanleipä



Muistatko vielä missä ja milloin sait ja söit parasta leipää ikinä?

Itse olen tähän ikään mennessä saanut syödäkseni todella monenlaista maukasta leipää. Voimakkaimman vaikutuksen on tehnyt noin kymmenen vuotta sitten Riiassa saamani viikunaleipä. Olin nälissäni lentomatkan ja hotelliin majoittumisen jälkeen, joten silläkin saattoi olla vaikutus. Nälkä on usein paras mauste ruoalle!

Söimme ulkoilmaravintolassa aurinkoisella terassilla ja tunnelma oli joka tavalla hieno. Tilasimme  talon Miehen kanssa jotakin keittoa ja saimme sen lisäksi leipää. Ensimmäisen suupalan haukattuani olin varma, että näin maistuvaa leipää en ole eläissäni saanut. Sain selville, että kyseessä oli tyypillinen latvialainen viikunaleipä. Ostin läheisestä leipomosta pari leipää tuomisiksi kotiin ja hyvää se oli vielä silloinkin. Kuoren rapeus tosin puuttui.

Ostin viikunarasian matkaevääksi viime  marraskuun loppupuolella paluumatkalle Espanjasta. Rasia unohtui kaapin kätköihin, kunnes viime viikonlopun kaappi-inventaariossa (!!) löysin sen. Samassa muistin makunystyröitäni hivelleen viikunaleivän ja päätin yrittää tämän bloggailun innoittamana ryhtyä jäljittelemään tuota leipää. Rohkeaa!


Ensimmäiseksi piti löytää netistä resepti. Löytyihän niitä useampiakin. Tätä ohjetta päätin seurata ja urakka alkoi sunnuntai-iltana.

Pidän saksanpähkinöiden mausta useimmissa leivissä ja halusin laittaa niitä tähänkin. Leivänteko ei varsinaisesti rasittanut muuta kuin muistia. Kolmena iltana peräjälkeen piti muistaa "ruokkia" taikinajuurta.

Aloittaminen kannattaa ajoittaa iltaan!


1. päivä.
Sekoita 1 dl vettä ja 2 dl vehnäjauhoja astiassa.
Peitä astia ja jätä huoneenlämpöön 1 vrk. 

2. päivä.

Lisää kippoon 1 dl vettä ja 1,5 dl vehnäjauhoja.
Sekoita, peitä ja jätä huoneenlämpöön 1 vrk.

3. päivä
Nyt sinulla on reilu 5 dl taikinajuurta. Tarvitset sitä vain 1 dl.
Sekoita 1 dl taikinajuurta 3 dl haaleaa vettä ja 3 dl ruisjauhoja isossa kipossa.
(Loppu taikinajuuresta piti heittää pois, harmi!)


Anna taikinajuuren tekeytyä huoneenlämmössä yön yli. Aamulla pääset leipomaan :)) 

4. päivä

Liota 10 g hiivaa kädenlämpöiseen veteen.
Lisää seos juuritaikinaan.
Lisää vielä 4 dl vettä, 2 tl suolaa ja n. 12 dl vehnäjauhoja. (Laitoin puolet kokojyväjauhoja)
Lisää haluamasi määrä paloiteltuja viikunoita (saksanpähkinöitä n.100 g halutessasi)

(Jos omistat monitoimikoneen, leivän alustaminen sujuu sillä vaivattomasti.)

Alusta taikinaa n. 10 min koneella tai 15 min käsin. Siirrä taikina isompaan kulhoon tarvittaessa. (Jouduin alustamaan kauemmin ja lisäämään jauhoja)




Jätä taikina kohoamaan noin tunniksi tai kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.




Leivo runsaasti jauhotetulla alustalla kaksi leipää. Ripottele päälle jauhoja ja anna kohota (n. 40 min). Älä säikähdä, vaikka leivät kohoavat liikaakin.




Laita uuni kuumenemaan 250 ast ja laita uunin pohjalle vesiastia kuoren rapeuttamisen varmistamiseksi. Laita pelti uuniin kuumenemaan.

Muotoile kohonneista leivistä rohkealla otteella 2 leipää samalle leivinpaperille, Vedä pintaan viiltoja terävällä veitsellä ja huiskauta jauhoja päälle.
Ota kuuma pelti uunista ja siirrä paperi leipineen pellille. Ole varovainen!


Tässä kohtaa talon Miehestä olisi ollut iso apu. Sauvakävelimme yhdessä ja hän jatkoi lenkkiä ihanassa aurinkoisessa säässä, kun itse kiirehdin laittamaan kohonneet leivät uuniin. Onnistuin kuitenkin saamaan leivät kunnialla pellille.

Paistamisessa pitää olla vielä tarkkana.
Anna leipien paistua 250 ast 15 minuuttia
Laske uunin lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 30-40 min.
Uunin luukkua voi pitää hetkisen avoinna välillä.
Koputtele leivän pohjaa, jos kumisee leipä on valmista.



Leivoin tätä leipää ensimmäistä kertaa ja lopputulos oli siihen nähden erinomainen. Uskon kuitenkin saavani seuraavalla kerralla ilmavamman sisuksen. Nyt  laitoin alustusvaiheessa puolet hiivaleipäjauhoja ja puolet vehnäjauhoja. Ehkä pähkinät voisi jättää pois.

Kuori oli kertakaikkiaan täydellisen rapeaa ja rouskui suussa herkullisesti.

Tämän rapeakiuorisen leivän leikkaamisessa vanha
viipalointikone oli suurena apuna.

Postaukseni tallentui ke-iltana testatessani linkkiä. Jatkan juttua vielä to-aamuna.

Nyt jää aamun banaanileipä tauolle, koska tää leipä on vaan niin hyvää!! Aamulla maku oli tekeytynyt vielä herkullisemmaksi.


Viikossa kevät on edistynyt huikeasti. Ihanaa oli pyrähtää pienellä aamulenkillä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.