Sivut

keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Pikaista bataatti-peltileipää

Lämpöinen, tuore, juuri uunista otettu peltileipä lisukkeineen on hyvä ja terveellinen iltapala. 
Aiemmin päivällä olin miettinyt mielessäni tämän keskiviikon kolmen K:n päiväksi eli "kirjasto, kylpylä ja kana-ateria" -keskiviikoksi. Olihan päivä sitäkin, mutta taas löysin itseni sekoittelemasta taikinaa. Sää on edelleen aurinkoinen ja lämpöinen. Lisäksi upeaan hennonvihreään "pukeutunut" luonto on kauneutta tulvillaan. Hyvää on helpompi arvostaa hankaluuksien helpottaessa. Käynti ihmisten ilmoilla monen viikon kotonaolon jälkeen antoi niin paljon energiaa, että ihan pakko päästä leipomaan ja kirjoittamaan blogia. 

Aulangon kylpylä on todellinen kuntoilijan ja "rentoilijan" unelmaympäristö.
Bataattisose pikkurieskoissa sai niin hyvän vastaanoton, että uskallan kokeilla sitä raastettuna usein leipomaani ja takuuvarmaan peltileipään. Aiemmin olen käyttänyt porkkanaa tässä leivässä ja tehnyt kohotuksen kuivahiivalla. Tällä kertaa mennään näillä aineilla!

Bataatti on mahtava juures ja sopii moneen eri tarkoitukseen. Tykkään!
Aineet bataattipeltileipään

50 g tuorehiivaa (tai 11 g eli 1 pussi kuivahiivaa)
1½ tl suolaa
3 dl vettä
2 dl maustamatonta turkkilaista jugurttia
1 - 2 rkl hunajaa (tai sokeria)
3 dl kaurahiutaleita
2½ dl kaurajauhoja
½ dl kauraleseitä
100 g raastettua bataattia
2½ - 3 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä
(halutessasi ½ dl pellavansiemeniä ja saman verran silputtuja yrttejä)

Tämän päivän leipään tuli reilusti terveellistä ja lähes gluteenitonta kauraa.
Ohjeet taikinaan ovat helpot!

1. Lämmitä vesi (tai vesi+jugurtti) kädenlämpöiseksi. 
2. Liota hiiva nesteeseen, samoin hunaja. (jos käytät kuivahiivaa, lisää se jauhoihin ja lämmitä neste 42 ast)
3. Lisää kaurahiutaleet ja jätä turpoamaan muutamaksi minuutiksi.
4. Lisää bataattiraaste ja loput kuivat aineet puukauhalla sekoitellen.
5. Viimeiseksi sekoita yrtit ja öljy taikinaan.


6. Peitä taikinakulho liinalla ja jätä vedottomaan, lämpöiseen paikkaan kohoamaan tai vaihtoehtoisesti kaada taikina saman tien pellille. Anna kohota ainakin tunti!


7. Taputtele taikina leivinpaperoidulle pellille ja jaa taikina leivinpyörällä paloiksi. (Pirskotin hieman öljyä pinnalle, samoin muutaman murskatun sormisuolahiutaleen.)


8. Paista kohonnut peltileipä n. 20 min / 200 ast (oman uunin lämmön mukaan)

Olisikohan kohonnut kuivahiivalla paremmin vai tuliko bataattia ja siemeniä liikaa? Mukavaa oli kuitenkin antaa mukaan lämpimäiseväät kylään piipahtaneille ystäville. 

Näin upean auringonlaskun sai talon Mies ikuistettua tiistai-iltana Harvoilanmäeltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.