Sivut

torstai 8. kesäkuuta 2017

Gurmeeta keskellä viikkoa; paistettua kuhaa ja nokkosrisottoa


Kyllä kuha on kalojen kunkku ja risotto "rinsessa". Täydellinen liitto joka tapauksessa ja ihan meidän perheen Top10 kärjessä. Tänään söimme näitä herkkuja lounaaksi nokkosinnostuksen jatkuessa. Risotto oli tuoreilla nokkkosilla maustettua ja siksi niin makoisan terveellistä. Kerrankin on aikaa suunnitella ruokaa jo heti aamusta.

Paperikassi, kumihanskat, sakset tai oksasakset ovat tarpeen nokkosten keruussa.
Nokkosräiskäleet pari päivää sitten olivat niin täydellisiä, että samalla teemalla kannattaa jatkaa. Tällä kertaa saalis oli runsaampi, joten käsittelin nokkoset eri tavalla. Kirjoitan tästä tavasta muutaman ohjeen. Keräsimme n. 5 l nokkosia.


1. Huuhtele nokkoset runsaassa vedessä ja poista ylimääräiset roskat yms.
2. Leikkaa pois paksuimmat varret halutessasi.
3. Kiehauta runsaasti vettä vedenkeittimellä tai kattilassa.
4. Siirrä pestyt nokkoset kiehuvaan veteen ja kiehauta. (Älä keitä kuitenkaan!)


5. Kaada vesi lävikön kautta esim sankoon ja jätä nokkoset valumaan. Vesi kannattaa säilyttää, sillä se on hyvää esim kasveille tai hiustenpesuun.


6. Linkoa nokkoset tai kuivaa talouspaperin päällä.
7. Silppua veitsellä tai tehosekoittimessa massaksi ja pakasta tai käytä heti.

Räiskäleitä, keittoa, pannaria, risottoa tai jotain muuta neljä kertaa. 
8. Nokkoset voi myös kuivattaa, jolloin kivennäis-, yms aineet säilyvät paremmin.


Nokkosrisoton raaka-aineet (3-4 hengelle)

1 rkl voita+öljyä
2-4 kevätsipulia (ei vihreää osaa)
2-3 valkosipulin kynttä
2½ dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä (tai vettä)
n. 6 dl kasvislientä
1 dl nokkosmassaa
½ dl kermaa
1 dl Parmesan-raastetta


Ohjeet

1. Kuullota sipulit ja valkosipuli voi-öljyseosessa.
2. Lisää joukkoon riisit ja kuullottele pari minuuttia.
3. Kaada valkoviini (tai kasvislientä) riisien päälle n. 2 dl.
4. Sekoittele ja anna viinin imeytyä riisiin.
5. Lisää kasvislientä pari dl kerrallaan ja sekoittele välillä.


6. Lisää lopussa kerma, parmesanraaste ja nokkosmassa   riisien sekaan.
7. Sekoittele ja anna vetäytyä, kunnes muut lisukkeet ovat valmiita.


Kuhafileiden paisto käy todella näppärästi. Kuumenna paistinpannu ja lisää 1 rkl voita ja hieman öljyä. Laita fileet hieman ruskistuneeseen rasvaan ja mausta fileet suolalla ja sitruunapippurilla. (rouhaisut myllystä) Käännä ja mausta samoin toiselta puolelta. Muutaman min paistoaika riittää!


Kuha on herkullinen ja herkkä kala, jota ei kannata pilata paistamalla ylikypsäksi. 

Syreenit tai sireenit ovat parhaimmillaan ja levittävät upeaa tuoksuaan ympäristöön.

Lemmikit ja kevätesikot ilahduttavat joka kevät kauneudellaan.
Köpöttelimme tänä aamuna kohti nokkospuskia. Harmittelin talon Miehelle hidasta etenemistäni. Piti ihan pysähtyä hetkeksi miettimään hänen viisasta vastaustaan.
"Niin, ehkä se on hyvä kulkea välillä vähän hitaammin ja katsoa tarkemmin ympärilleen."


Kyllä jokaisella pilvellä on tosiaan hopeareunus. Normaalisti viiletän vauhdikkaasti pyörällä samaa hitaan liikenteen väylää ja tuskin huomaan ympärillä olevaa kauneutta. Polvileikkaukseni johdosta on pakko hidastaa vauhtia ja jopa pysähdellä.

2 kommenttia:

  1. Nyt ostamaan kuhaa, kyllä tuli ihan vesi kielellä kun näin kuvat.
    Marke

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon! Ihanaa, kun olet löytänyt blogini :)) Nam nam! Vieläkin suu napsaa, kun muistelen torstain ruokaa.
    Vähän tuo kuha on hintavaa, mutta eihän sitä joka päivä syödä ja eläkkeellä arjestakin voi välillä tehdä juhlaa.
    Nyt talon Mies meni ostamaan muikkuja ja uusia pottuja...

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.