Sivut

keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Superrapeat kotitekoiset falafelit lisukkeineen

Falafeleja, guacamolea, turkkilaista jugurttia, salaattia ja sitruunaöljyä. Aaah, miten herkullista. 
Lempiblogissani oli muutama päivä sitten niin herkullisia kuvia falafeleistä, että melkein tunsin jo suussani puraisun aiheuttaman äänen ja mielihyvän. Jerusalemissa muutama vuosi sitten syömäni falafelit maistuivat niin täydellisille, että kuvittelin makunautinnon olleen ainutkertainen. Eihän niitä voi osata itse kotona valmistaa. Olinpa onneksi tässä asiassa väärässä. Niitä voi valmistaa myös kotikeittiössä, vaikka helppotekoisia ne eivät ensikertalaiselle olleet. Nyt haluan jakaa muutaman vinkin.

Kikherneet ovat turvonneet lähes kolminkertaisiksi 12 tunnin liotuksessa. Eipä tarvinnut keittää.
1. Ei puhettakaan, että tölkkikikherneistä voisi loihtia rapeita falafeja. Niistä tulee liian pehmeää mössöä.
2. Paistovaiheessa pitää olla kärsivällinen, sillä pyörykät ovat innokkaita hajoamaan kappaleiksi ennen rasvapataan pääsyä. Jäätelökauha osoittautui sopivaksi työvälineeksi palleroiden muotoilussa.
3. Uunissa kypsentäminen lienee helpompaa, mutta rapeudesta en pysty antamaan takeita. Seuraavalla kerralla (eli pikapuoliin) haluan testata uunikypsennystä.
4. Kikherneitä ei kannata jauhaa liian hienoksi, vaan jättää hieman rakeiseksi.
5. Pyri varmistamaan (lämpömittarilla), että rasvan lämpötila pysyy n. 180 ast!!
(Paistoin tänään kookosrasvassa, mutta oikeaoppisesti pitäisi paistaa öljyssä.) 


Aineet n. 15 isohkoon falafeliin

2½ dl kuivia kikherneitä (liotettuna ja hienonnettuna 7½ dl)
2 rkl tahinia
1 salottisipuli
3 valkosipulin kynttä
kourallinen silputtua persiljaa ja korianteria (tänään minulla basilikaa, minttua ja ruohosipulia)
2 rkl maissitärkkelystä (tai perunajauhoja)
2 tl juustokuminaa
1 rkl rouhittuja korianterin siemeniä
pari rouhaisua mustapippuria myllystä
hieman chiliä myllystä (tms)
****************
2 tl ruokasoodaa
1½-2 rkl vettä
Lisäksi tarvitset seesaminsiemeniä panerointiin ja rypsiöljyä paistamiseen.


Taas vanha palvelija eli talon Miehen kummitädiltä saatu "mortteli" oli isona apuna.

Minttu, basilika ja ruohosipuli olivat ainoat tuoreyrttini tehdessäni massaa. Oikeat yrtit eli korianteri ja persilja pääsivät falafelien kaveriksi iltapalalla. Sipulia tuli aika reippaasti.
 Suosittelen tutustumaan loistavan hyviin ja selkeisiin rapeiden falafelien teko-ohjeisiin alla olevasta linkistä.

Ohjeet tänään tekemiini falafeleihin

1. Laita kikherneet likoamaan hyvissä ajoin. (vähintään 8 tuntia)
2. Hienonna herneet yleiskoneella tai sauvasekoittimen silppurilla.
3. Siirrä kaikki aineet lukuun ottamatta soodaa+vettä tehosekoittimeen.
4. Anna koneen pyöriä niin että saat "rouhean" massan. 
5. Siirrä massa jääkaappiin tekeytymään pariksi tunniksi.
6. Juuri ennen paistoa lisää sooda+vesiseos massaan. (se lisää kuohkeutta)


Massaa joutuu puristamaan kokoon, jotta rakenne säilyy tiiviinä. 
6. Muotoile massasta käsin tai esim jäätelökauhalla pyöreitä, soikeita tai litteitä palleroita. 
7. Kuorruta falafelit seesaminsiemenissä varovasti käännellen!! (lusikalla)
8. Laita varovasti lusikalla kuumaan öljyyn. Kypsennä muutama minuutti molemmin puolin, kunnes pinta muuttuu ruskeaksi.  

Varo, ettei öljy kuumene liikaa! Ruskistui hyvin 160-180 asteessa. 
9. Siirrä 3-5 min öljyssä paistetut falafelit talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy siihen. 

Kuorimattomissa sesaminsiemenissä panerointi antaa näihin herkullisen rapean ja maukkaan pinnan.
Nauti falafelit heti tuoreeltaan salaatin tai esim pitaleivän kanssa. Näitä voi syödä myös kylmänä tai uudelleen lämmitettynä. Voikohan näitä pakastaa?   

Hampaissa rouskuu joka puraisulla. Nämä olivat juuri sopivan rouhean rapeita ja kypsiä.
Iltapalalla myös talon Mies pääsi maistamaan näitä palleroisia. Ihanaa oli tarjota jotakin uutta ja erilaista uutta kuntopyörää ahkerasti koonneelle kullalle:))
Hän kehui näitä, mutta omaan makumaailmaani taisivat olla vielä parempia, etten sanoisi unelmien täyttymys. Rakastan itämaisia mausteita ja tuoreen korianterin makua.

Lounaalla omaan annokseeni kuului falafelien lisäksi tomaattia, avocadoa, jugurttia ja salaattia.
Kohta kuusi viikkoa on kulunut polvileikkauksestani ja välillä on päiviä, jolloin iskee epätoivo. Tuleeko tästä taipumattomasta "puupökkelöstä" enää kunnon menopeliä?
Olen kiitollinen niistä tunneista, jotka olen saanut vietettyä tämän blogin kanssa. Tykkään edelleen kokkaamisesta, mutta en jalkapuolena "kökkäämisestä".
Helmihyasintit kukkivat tänä kesänä tavallista myöhempään.
Tänään oli upeaa päästä pitkästä aikaa kampaamoon uudistamaan hiuslookia. Onnea on käydä parhaassa kampaamossa ikinä! Se on ihan Helmi ja superhyvä Hiusmesta.  
Nyt kuntopyöräilemään, koska kylpylän kuntoliikunta jäi muiden menojen vuoksi tänään väliin. Ehkä sitä jalkojen liikuttelua polkimilla voi juuri ja juuri pyöräilyksi sanoa. ;))

Vanha kuntopyörä väsähti, mutta nyt on uusi ja entistä ehompi.

2 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää pyörykät :) Kiitos , kauniisti sanottu kampaamokäynnistä ❤️ Ja saitte sitten uuden kuntopyöränkin. Kohtalaisen hyvä päivä, sanoisin!
    T. Sari

    VastaaPoista
  2. Lämmin kiitos kiitos ja vielä pyörävinkistäkin kiitos! Eilinen päivä alkoi hyvin jo aamulla, mutta parani oleellisesti yhden jälkeen :)) Ja kampaamosi on paras!! Nim. Kokemusta asiasta on
    P.S. Toivon niin kommentteja ja aidosti iloitsen niistä!

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.