Sivut

tiistai 6. kesäkuuta 2017

Gluteeniton tiikerikakun "pikkuserkku"


Leivoin tänään tiikerikakun, joka ei ole tiikeriä nähnytkään. Raidat ovat lähinnä kuorrutteessa ja vaalea osuus lähempänä ruskeaa. Mehukas, pehmeä ja omaan suuhuni sopiva maku tästä kuivakakkujen klassikkoa jäljittelevästä kakusta  kuitenkin löytyy. 

Perinteisen tiikerikakun ohjeita löytyy netistä ja leivontakirjoista pilvin pimein!


Ksantaani on kohtuullisen vieras kohotusaine leivonnassani. Olen tehnyt gluteenittomia täytekakun pohjia, mutta muistaakseni ilman kohotusaineita. Tässä kakussa on kuitenkin niin "raskaat" raaka-aineet, että ilman kohotusta se jäisi lättänäksi. Psyllium on niin tuttu tuote, että oli päässyt loppumaan. Kinuskikissan blogissa on hyvää tietoa näistä molemmista. Klikkaa, jos kiinnostuit. Blogi "gluteenitonta leivontaa" on erinomainen, jota kannattaa myös käydä lukemassa.


Makusiirapin teko onnistuu aloittelijaltakin, 1 dl salmiakkikossua+½ dl sokeria, 15 min kiehuttelu. Valmista siirappia n. ½ dl
Kesä on siitä ihanaa aikaa, että sukulaiset ja ystävät eri puolelta Suomea saattavat pistäytyä yllätysvierailulla. Toivottavasti näin tapahtuisi monta kertaa tänä suvena. Gluteenittomat, laktoosittomat leivonnaiset sopivat kaikille, joten niitä siis pakkaseen. Yrityksen ja erehdyksen kautta varmaankin oppii parhaiten. Olisinpa lukenut ennen leivontaa, että Ksantaania tarvitaan reilusti vähemmän kuin leivinjauhetta. Alla olevasta kuvasta voi nähdä, että jotakin meni pieleen. Makuun repeämät eivät vaikuta, eivätkä ulkonäköönkään, sillä jäävät piiloon alapuolelle.

Moni kakku päältä kaunis menee tässä kuivakakussa juuri toisinpäin. Sisältä tämä on hyvää! 
 Suklaa ja lakritsi ovat makupari, johon olen tällä hetkellä "koukussa".  Tuttuakin tutumpi tiikerikakku gluteenittomana, suklaalla ja  lakritsilla maustettuna on vaivannut mieltäni pitkään. Tänään vihdoin toteutin mielihaluni leipoa sitä. 
Aloitin keittämällä makusiirappia salmiakkikossusta ja sokerista. (talon Miehen inspiraatio-ostos laivareissulta, leivontaa varmaankin ostohetkellä ajateltu ;)) 


Aineet "tiikerikakkuun" 2½ l vetoiseen vuokaan. Paist 150-170 ast/50-60 min 

250 g voita
2 dl kookossokeria
1½ dl hienosokeria
4 kananmunaa
3 dl gluteenittomia jauhoja
2 dl Ohrakasta
1 dl mantelijauhetta
1 tl ksantaania (en suosittele laittamaan 2 tl, kuten itse tein)



Jaa tässä vaiheessa taikina kahteen yhtä suureen osaan ja lisää loput aineet.

Vaaleanruskeaan osaan
½ dl kuohukermaa


Tummaan osaan
½ dl salmiakki-makusiirappia
1 dl tummaa suklaarouhetta
ja 1 rkl raakalakritsijauhetta  

Hyvin voideltusta, mantelijauhoilla vuoratusta vuoasta kakku irtoaa helposti. 
Ohjeet 

1. Ota voi ja kananmunat hyvissä ajoin lämpenemään huoneenlämpöön.
2. Vaahdota voi ja sokerit sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.
3. Lisää kananmunat yksitellen ja kunnolla vatkaten.
4. Yhdistä gluteeniton jauho, Ohrakas ja ksantaani. Lisää edelliseen sihdin läpi vain nuolijalla sekoitellen. 
5. Lisää seokseen mantelijauhe nuolijalla kevyesti sekoittellen.
6. Lusikoi puolet taikinasta toiseen kulhoon.
7. Lisää vaaleampaan osaan kerma ja tummempaan osaan yllä luetellut aineet.
8. Lusikoi aineet vuoron perään kakkuvuokaan ja paista uunin alaritilällä.

Tämä kakku ei olisi kaivannut kuorrutusta, mutta tällä kertaa halusi blogiin tulevan kuvan näyttäväksi.
Kakku kohosi hyvin ja paistui 170 ast /n. 55 min. Coctail-tikkuun ei tarttunut taikinaa 55 min paiston jälkeen. Suosittelen kokeilemaan kypsyyttä tikulla joka tapauksessa!

Kuorrutteesta löytyy perus tomusokerikuorrute suklaaraidoin.
Raastoin yhden limen kuoren kakkuun ja lisäsin mehun tomusokeriseokseen. Tuli aika vahva maku ;(

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.