Kasvispitoisen aterian suunnittelu ja alkuvalmistelut ovat helppoja ja mukavia hommia. Ruoan valmistus eli grillaaminen onkin jo toinen juttu aloittelevalle "grillimaisterille". Haastetta riittää ja lopputulos on aina erilainen. Toisinaan kaikki elementit onnistuvat loistavasti ja toisinaan taas ei. Tänään grilliin tuli paljon ruokaa, koska piti riittää neljälle. Se jos mikä toi haasteita. Hyvä puoli, että ainakin jotakin onnistuu, kun tarjottavaa on runsaasti. Kuten kuvasta näkyy, lautasella oleva salaatti sai kokonaisuuden näyttämään freesimmältä ja värikkäämmältä.
Grillikastike kasviksille
½ dl oliiviöljyä
2 rkl tummaa balsamicoa
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl sweet chili kastiketta
½ tl suolaa
1 rkl (kookos)sokeria
1 tl seesamiöljyä
½ sitruunan kuoriraasta
½ sitruunan mehu
Aineet lisätään astiaan ja sekoitetaan, kunnes saadaan tasainen, kiiltävä kastike.
Marinoidut punasipulit ja cashew-pähkinäkastike "kuuluu" olla meidän perheen kasvisaterialla. Marttojen kokkauskurssilta saamani idea toisenlaisesta salaatin kastikkeesta on osoittautunut supersuosituksi. Makuja ja mausteita voi lisäillä oman mieltymyksen mukaan, mutta peruskastikkeen ohje löytyy alla olevan linkin takaa.
Salaatinkastike cashew-pähkinöistä
Marinoitujen punasipulien ohjetta en ole muistaakseni laittanut aiemmin blogiini. Miniäni pyynnöstä sekin tulee nyt tässä. Hampurilaisten lisukkeena tämä on ehdoton ja maistuu lähes kaikkien grilliruokien lisukkeena.
Tämän ei kuulu olla hilloa, jotta sipulit säilyvät rapsakkaina ja silti maukkaina. Harvoin mittaan tarkkoja määriä kastikkeeseen, mutta maistelen ja lisään tarvittaessa puuttuvia ainesosia. Määrä tuntuu pienelle, mutta yleensä riittää.
Tänään keksin käyttää näitä sipuleita kasvispihveihin, koska en halunnut kuullotella sipulia rasvassa. |
2-3 keskikokoista punasipulia viipaloituna
2 rkl modenalaista balsamietikkaa
½ dl öljyä
2 rkl hunajaa tai (kookos)sokeria
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
1. Kiehauta kastikkeen aineet kattilassa.
2. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita sipulit kuumaan liemeen.
3. Kaada seos kannelliseen purkkiin ja anna marinoitua pehmeiksi.
Parhaimmillaan sipulit ovat seuraavana päivänä, mutta voi syödä heti. Säilyvät hyvin jääkaapissa muutaman päivän.
Grillipihvit ja kebakot syntyivät tänään tomaattimaustetusta nyhtökaurasta. Olin kahden vaiheilla teenkö ne tummasta soijarouheesta, mutta päädyin tähän. Seurasin "Viimeistä murua myöten" blogin kirjoittajan Saaran ohjetta muilta osin. Paprikaa en lisännyt ja puolet pihvitaikinasta sai seurakseen eilen keitettyjä kikherneitä (2dl) ja n. 1 dl ruohosipulia. Saaran ohjeilla ruoka on aina hyvää :))
grilli-kasviskebakot
Nyhtökaura kannatta silputa ensimmäisenä hienommaksi joko veitsellä tai silppurissa. |
Korppujauhoina käytin tänään japanilaistyyppisiä Panko-korppujauhoja. |
Puutikut ovat turhia kapineita tässä liotettunakin. Ne kärtsähtävät luultavasti joka tapauksessa. |
Aurinkokuivatut, pilkotut tomaatit maistuvat näissä pihveissä. Niitä tuli muutama rkl 8 pihviin. |
Molemmille pihveille tein alkulämmittelyn foliovuoassa ja nostin sitten grillitasolle saamaan mukavasti väriä pintaan. Ja sitähän tuli sitten liiankin kanssa!!
Muutakin grillattavaa meillä oli tänään; kukkakaalia, munakoisoa, bataattia, aprikoosin puolikkaita ja laktoositonta halloumjuustoa. Yläritilä oli tämän päivän grillauspuuhassa hyvä apu. Kypsät ja pinnalta rapean ruskeat kasvikset saivat odotella siellä ilman pelkoa palamisesta. Bataatit saivat liian kuuman paikan grillistä, joten osasta toinen puoli kärtsähti. Ruoka riitti silti hienosti ja jäi vähän ylikin :))
Halloumjuusto kannattaa lämmittää miedolla lämmöllä ettei pääse palamaan pinnalta. Herkkua! |
Aprikoosit kypsyvät mehukkaan makeiksi grillin lämmössä. |
Jos haluaa grillata bataatit kuorineen, ne puhdistuvat hyvin karhealla sienellä. |
Bataattikiekot olisi kannattanut esikypsyttää mikrossa tai uunissa, koska pehmenivät muita kasviksia hitaammin. Pintaan tuli aasialaista mausteseosta, hieman kanelia, maustekastiketta sekä suolaa. |
Munakoisoviipaleiden "itketys" eli suolaaminen kuuluu tapoihini, joten niin tein tänäänkin. Oliiviöljy, valkosipuli ja mausteet tarttuivat hyvin terävällä veitsellä molemmille puolille tehtyihin viiltoihin. Grillattu munakoiso halloumjuuston ja punasipuleiden kanssa oli tänään omaan makuuni parasta mahdollista kasvisruokaa.
Salaatti maistuu meidän perheelle siitä huolimatta, että kyseessä on muutenkin kokonaan kasvisateria. |
Mozzarella on ihanaa salaatin kanssa. Harmi, ettei ole laktoositonta. |
Kypsinä poimitut kotimaiset tomaatit ovat tämän salaatin herkku. Onneksi niitä löytyi meidän kaupasta. |
Tarkoitus oli lähteä tänään ensimmäisen kerran polvileikkauksen jälkeen toisten mukaan golfkierroksen puolikkaalle. Eipä edes golfauto olisi auttanut, kun jalka ei ole vielä kunnolla parantunut. Haikeaa, mutta kiva oli käydä "kotiväylällä" katsomassa nuorenparin ja talon Miehen peliä. Sää oli tänään loistava ja luonto kauneimmillaan. Kesä tuntuu vihdoinkin tulleen; ainakin muutamaksi päväksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.