Sivut

maanantai 10. heinäkuuta 2017

Kevyttä keittoa kalkkunasta & yrtti-vinaigrette

Yrttivinaigrette, ruohosipuli, kukkakaali ja muut vihannekset tekevät tästä keitosta maukkaan.
Maanantai on hyvä päivä keventää. Viikonlopun herkkuaterioista jää yleensä tähteitä, joita voi mainiosti käyttää vielä alkuviikostakin. Tänään tein niin tavallista ja "vaatimatonta" ruokaa, ettei ensin tullut mieleenkään postata siitä. Kerran viikossa keittopäivät ovat sujuneet useimmiten ilman reseptejä, mutta ehkäpä kaikilla blogini lukijoilla ei olekaan sama tilanne. "Enemmän muistoja, vähemmän makuja" - päivä alkaa näin ollen keitosta! Kalkkunan jauhelihaa oli ilmestynyt loppuviikosta jääkaappiimme. 

Eriväriset oliivit sopivat myös hienosti tähän pitkulaiseen tarjoiluastiaan.
Granaattiomenan siemenillä täytetty tarjoiluastia saa luvan kaunistaa tätä arkista päivää. Ostin sen viime perjantaina lempparikirppikseltäni Fidasta muutamalla eurolla. Sieltä löytää usein kivoja ja edullisia astioita ja aterimia. Suosittelen!

Eiliseltä tähteeksi jäänyt tomaattinen maustekastike sopi hyvin tämän päivän keittoon. 
Aineet kalkkunan jauhelihakeittoon (n. 4 hengelle)

2 rkl öljyä kuullottamiseen
400 g jauhelihaa (broileri, kalkkuna)
n. 15 cm pätkä purjosipulia
2-3 kpl valkosipulin kynsiä
n. puolikas kukkakaalia
1 palsternakka
3 porkkanaa
2-3 dl kypsiä kikherneitä (tai esim punaisia linssejä)
noin litra kana- tai kasvislientä
suolaa 
pippuria
(halutessasi perunoita)

Ohjeet (laitoin ensin jauhelihan ruskistumaan)

1. Laita vesi kuumenemaan. 
2. Lisää pilkotut juurekset kiehuvaan veteen, johon olet lisännyt liemikuutioita tai kasvisliemijauhetta.
3. Seuraa, etteivät pääse kypsymään täysin pehmeiksi paistaessasi jauhelihaa.


Lisää ohjeita

1. Ota jauheliha huoneenlämpöön n. ½ tuntia ennen paistamista.
2. Kuumenna öljy kasarissa ja lisää siihen jauheliha. Anna paistua rauhassa.
3. Murentele ja kääntele jauhelihaa, kunnes se on ruskistunut hyvin.
4. Lisää pilkotut sipulit pannulle, samoin pieneksi pilkottu kukkakaali.
5. Kuullottele sen aikaa, kunnes juurekset ovat pehmenneet.


6. Kaada jauheliha-annos juuresten sekaan. Älä keitä juureksia täysin pehmeiksi.
7. Maistele ja mausta pippurilla ja tarvittaessa vielä suolalla. (Minä maustoin jauhelihaseoksen   tomaattisella grillauskastikkeella.)


Vinaigrette oli tehty eiliselle aterialle, mutta sen vahva maku sopi erinomaisesti tämän päivän keittoon. Laitoin pari lusikallista ja talon Mies vähän enemmän.


Keiton kaverina maistui pakasteesta löytynyt foccacio-leipä todella herkulliselta.

Vinaigretten aineet

3/4 dl oliiviöljyä (puolet valkosipuli-chili, puolet maustamaton)
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
2 rkl hunajaa (tai tummaa sokeria)
pari dl tuoreita yrttejä (basilika, thaibasilika, thaiminttu)
1 valkosipulinkynsi
n. ½ tl suolaa

Kaada kaikki aineet korkeaan astiaan ja aja sauvasekoittimella sileäksi.
Sopii mausteeksi keittoihin, grillattuihin juureksiin ja jopa salaattiin.

Tässä öljyssä on kohtuullisen tuhti chilin maku. 


Niitä muistoja tuli tämänpäiväisellä vesijumppareissullani Aulangon kylpylässä ihan huomaamatta. On kulunut lähes 30 vuotta siitä, kun muutimme ensimmäisen kerran Hämeenlinnaan. Kaupungista jäi niin hyvät muistot, että eläkepäiviksi halusimme muuttaa tänne uudelleen. Rauhallinen, kaunis ja viihtyisä kaupunki tämä on edelleen. Tärkeintä kaikesta huolimatta on se, että pääsimme asumaan lähemmäksi jälkikasvuamme. Täältä on vain tunnin matka pääkaupunkiseudulle, joten siellä voi piipahtaa päiväseltään. Keski-Suomesta se ei onnistunut ilman yöpymisiä perillä.


Golfväylät ja -viheriöt näyttävät kutsuville! Jospa Aulangon Hugollekin vielä tänä kesänä ainakin kerran pääsisi. Mutta jos ei, niin talven jälkeen tulee taas uusi kesä :)) Tämä Suomen tiilaakso on meille juuri oikea paikka asua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.